Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Toksikologija

Panika u Osijeku: Analiza uzoraka sumnjive tvari utvrdila da je riječ o kuhinjskoj soli

Panika u Osijeku: Analiza uzoraka sumnjive tvari utvrdila da je riječ o kuhinjskoj soli
Panika u Osijeku: Analiza uzoraka sumnjive tvari utvrdila da je riječ o kuhinjskoj soli
Autor:
Objavljeno: 20. ožujak 2018. u 20:43 2018-03-20T20:43:44+01:00

 Toksikološka analiza uzoraka sumnjive tvari koja se posljednjih dana u Osijeku dovodila u vezu s mogućim trovanjem životinja utvrdila je da u njima nema otrovnih tvari i da je riječ o natrijevom kloridu, to jest kuhinjskoj soli, izvijestila je u utorak navečer osječko-baranjska Policijska uprava.
U priopćenju za javnost navodi se kako je policija posljednjih nekoliko dana primila desetke dojava o pronalasku sumnjivih tvari na području grada Osijeka i okolice, što je uznemirilo javnost, a uzorci su proslijeđeni u zagrebački Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja »Ivan Vučetić«.
»Provedenim toksikološkim analizama u materiji dostavljenoj na vještačenje nije utvrđena prisutnost otrovnih tvari, nego je utvrđeno da se radi o natrijevom kloridu, to jest kuhinjskoj soli. O svemu navedenom obavijestit ćemo nadležno državno odvjetništvo. Ovim postupkom policija je uklonila mogućnost da je tvar koja je uzimana po dojavama građana otrovna«, ističu u osječko-baranjskoj Policijskoj upravi.

Iz osječke Gradske uprave priopćili su kako je zagrebačka tvrtka »Croatiacontrola» analizirala pet dostavljenih uzoraka, što je završeno 20. ožujka, a ispitivanje se odnosilo na prisutnost opasnih tvari – pesticida, teških metala i nemetala.
Rezultati analize svih pet uzoraka pokazuju da u njima nema pesticida, a prisutnost teških metala i nemetala bez ikakvog je utjecaja na toplokrvne životinje, to jest u zdravstveno potpuno sigurnim granicama, navodi se u priopćenju.
Podsjećaju kako se još očekuje toksikološka analiza golubova uginulih proteklih nekoliko dana, koja će se obaviti u Centru za kriminalistička istraživanja »Ivan Vučetić« te da je analizom u zagrebačkom Institutu za peradarstvo potvrđeno da razlog uginuća nije ptičja gripa.

Ne širiti paniku zbog »nepoznate bijele tvari«

Zagrebačka policija potvrdila je pak u utorak kako je na dojavu građana koji su na ulici pronašli »nekakav prah« izašla na nekoliko mjesta i uzela uzorke koje je poslala na analizu, a mjerodavni u Gradu izvijestili su da se, prema vizualnom pregledu, radi o tvarima normalnim za gradski okoliš, poput hrane za mačke i žbuke, te su pozvali građane da ne šire paniku i pričekaju rezultate analize koja će pokazati ima li u toj tvari opasnih spojeva.
Nastavni zavod za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar« na temelju dojave građana, koji vjeruju da je riječ o pokušaju trovanja pasa, uzeo je uzorke »nepoznate bijele tvari« za analizu i također zamolio Zagrepčane da ne šire paniku i ne alarmiraju hitne službe bez valjana razloga, priopćio je u utorak Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.