Slovenski predsjednik

Pahor: Prizna li Hrvatska diskretno arbitražu incidenata neće biti

Hina

Borut Pahor, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Borut Pahor, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Mislim da je Hrvatska shvatila da je pošteno da poštuje arbitražni sporazum koji je potpisala i presudu koju su arbitri donijeli, uz ocjenu da slovenski arbitar i dužnosnica ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik nisu znatnije povrijedili arbitražni sporazum«, kazao je slovenski predsjednik



Slovenski predsjednik Borut Pahor smatra da bi hrvatska vlada trebala dati »diskretan signal« da je spremna implementirati arbitražni sporazum o granici, unatoč javnom stajalištu da ga ne priznaje i da on na Hrvatsku nema pravne učinke, a u tom bi slučaju kako je dodao mogli biti izbjegnuti neželjeni incidenti na granici.


»Mislim da je Hrvatska shvatila da je pošteno da poštuje arbitražni sporazum koji je potpisala i presudu koju su arbitri donijeli, uz ocjenu da slovenski arbitar i dužnosnica ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik nisu znatnije povrijedili arbitražni sporazum«, kazao je slovenski predsjednik za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV.


»Hrvatska će prije ili kasnije shvatiti da međunarodna zajednica želi da se taj granični spor jednom zauvijek riješi i da nema drugog rješenja osim poštovanja presude, odnosno međunarodnog prava«, dodao je Pahor koji je kao predsjednik slovenske vlade 2009. supotpisao arbitražni sporazum, kao uvjet za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.




Pahor se suprotstavio mišljenju nekih slovenskih pravnika da je u implementaciji presude potrebno djelovati vrlo oprezno, čak ako se presuda ne bude implementirala u roku od šest mjeseci, kako namjerava vlada premijera Mire Cerara, a osobito ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.


»Slovenija je dužna da u slijedećih šest mjeseci počne označavati kopnenu granicu i da implementira granicu na moru«, kazao je Pahor.


Dodao je kako je začuđen mišljenjem ustavnog suca Ernesta Petriča, svoga nekadašnjeg profesora na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani, da je to proces koji bi mogao trajati desetak godina, ali da Ljubljana u međuvremenu mora izvoditi stalni diplomatski pritisak i upozoravati međunarodnu zajednicu na incidente koje Hrvatska radi na moru, kako je objasnio u razgovoru za Slovensku televiziju početkom ovog tjedna.


»Incidente možemo izbjeći tako da nam Hrvatska pošalje službenu ili diskretnu poruku da je načelno, makar i dugoročno, spremna poštovati arbitražu. Jer, bez suglasnosti Hrvatske bi implementacija presude bila jednostrani korak na koji bi Zagreb mogao reagirati protumjerama«, kazao je slovenski predsjednik za POP-televiziju.