Zagrebački županijski sud prihvatio zahtjev USKOK-a

Pad imperije: HDZ-u blokirana imovina; Kosor poručila: Ostajemo prvi u borbi protiv korupcije i kriminala

Hina

Pod blokadom je zgrada stranačke središnjice na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu vrijedna 23 milijuna, dok je počinjena šteta procijenjena na 32 milijuna kuna



ZAGREB Županijski sud u Zagrebu blokirao je nekretnine u vlasništvu Hrvatske demokratske zajednice, najvjerojatnije zgradu stranačke središnjice na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, u sklopu USKOK-ove istrage afere Fimi-media.


Kako su našem listu potvrdili izvori bliski istrazi, rješenje o blokadi stranačke imovine sud je donio još u četvrtak kad je USKOK i proširio istragu afere Fimi-media na HDZ kao pravnu osobu. 



Odvjetnik HDZ-a Vladimir Gredelj izjavio je da mu je ta informacija prvi glas, a smatra da nema razloga za dramatiziranje jer se HDZ-u može dogoditi blokada imovine jedino u formi stavljanja zabilježbe na njihovu zgradu središnjice na Trgu žrtava fašizma dok se ne riješi postupak u slučaju crnih fondova.




»To ne znači da bi HDZ na bilo koji način bio ograničen u normalnom raspolaganju tom imovinom na način da je i dalje koristi kao i do sada«, kazao je Gredelj, složivši se s time da HDZ tu imovinu ne bi mogao prodati.


»Ono što najviše golica protivnike, da ne kažem neprijatelje HDZ-a koji priželjkuju da računi HDZ-a budu blokirani ja kao odvjetnik ne očekujem jer za to nema zakonskih pretpostavki«, kazao je Gredelj.



Sredstva crnog fonda


U toj istrazi vladajuća stranka je okrivljena jer se okoristila zlouporabama položaja i ovlasti kojima su visoki stranački dužnosnici, uključujući i bivšeg predsjednika stranke Ivu Sanadera, izvlačili desetke milijuna kuna iz državnih poduzeća i ministarstava. Također, HDZ je okrivljen i zato što sredstva iz crnog fonda nije evidentirao u poslovnim knjigama. Stoga je USKOK i nedavno zatražio vještačenje, koje je pokazalo da je samo na gotovinskim isplatama članovima stranke državni proračun oštećen za 1,73 milijuna kuna.


Kako smatra USKOK, za razne stranačke potrebe, među kojima su i honorari raznim estradnim zvijezdama, nabavke rezidencijalnih blindiranih limuzina, te »odobrovoljavanje« koalicijskih partnera, HDZ je potrošio najmanje 23 milijuna kuna. Ukupna protupravna materijalna korist stranke, prikupljena iz protuzakonito stečenog profita Fimi-medije i anonimnih neevidentiranih donacija u razdoblju od 2003. do srpnja 2009. procjenjuje se na minimalno 30 milijuna kuna.   

Najvrjednija nekretnina


Prijedlog za blokadom imovine USKOK je podnio sudu u četvrtak, a Županijski sud u Zagrebu ga je istog dana i prihvatio. Prema rješenju suda, kako neslužbeno doznajemo, blokirana je samo jedna nekretnina. Budući da se HDZ-ova korist procjenjuje na najmanje 30 milijuna kuna, pretpostavlja se da je riječ o najvrjednijoj HDZ-ovoj nekretnini – stranačkoj središnjici na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma 4, gdje je u bivšoj Jugoslaviji bilo sjedište Zavoda za produktivnost.



Predsjednica HDZ-a i Vlade RH Jadranka Kosor  nije potvrdila ni opovrgnula da je HDZ-u na zahtjev DORH-a blokirana imovina.


»Od izvora od kojih ste dobili informaciju tražite i potvrdu. Znate tko to jedini može potvrditi ili opovrgnuti, a ja moram postupati u skladu s hrvatskim zakonima i propisima«, rekla je Kosor novinarima ispred sjedišta HDZ-a, gdje je došla, po pisanju medija, nakon objave vijesti o blokadi HDZ-ove imovine.


Novinarima je odgovorila da »to neće obeshrabriti stranku«. »Ovo je zaista teško razdoblje, ali izaći ćemo iz toga i dalje biti prvi u borbi protiv korupcije i kriminala«, poručila je Kosor.


Izrazila je punu potporu nezavisnim institucijama da rade svoj posao prema svima i u svim smjerovima zašto se, istaknula je, HDZ opredijelio.


»Mi sada nosimo najteži teret borbe protiv korupcije, ali sam sigurna da će sve doći na svoje«, rekla je Kosor.


Ustvrdila je kako čvrsto podupire borbu protiv korupcije i da ništa neće spriječiti HDZ da izađe na izbore.


»Borba je teška i znam da sam osobno dala veliki doprinos i potpuno sam mirna, i ništa nas neće spriječiti da izađemo na izbore«, odgovorila je Kosor.


Istaknula je kako bi željeli da imaju ravnopravan ulaz, medijski i u svakom drugom smislu i da uđu u ravnopravnu političku borbu. Ali, dodala je, situacija je takva kakva jest i mi smo za kampanju i ostalo pripremljeni.



Jedinstveni poslovni račun stranke i posebni izdvojeni račun stranke za financiranje predstojeće izborne kampanje nisu blokirani, niti je Uskok tražio njihovo blokiranje. Zato nema bojazni da HDZ neće u izbornoj kampanji imati dovoljno sredstava za pošteno natjecanje s drugim političkim strankama.


Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor kazala je izlazeći u nedjelju navečer iz središnjice stranke da nema službenih informacija o blokadi. Dodala je da to neće obeshrabriti HDZ u predizbornoj kampanji.


Kada je, pak, riječ o nekadašnjem premijeru Ivi Sanaderu, njegov odvjetnik Goran Suić izjavio je za naš list da je njegovom branjeniku bez obzira na terapiju koju prima tlak i dalje vrlo visok.


 – Baš kada sam u nedjelju bio kod njega sestra mu je mjerila tlak i ostala jako začuđena njegovom visinom, 160/90. To je vrlo visoko s obzirom da prima terapiju. Sanader mi je rekao i da mu je terapija promijenjena. Međutim, on i dalje osjeća tegobe kao što su aritmija i pritisak u prsima, rekao je Suić.   

Odluka o pritvoru



Činjenica je da Sanader  jš uvijek nije dobro. On je u glavi dobar, ali ima problema sa zdravljem i visokim tlakom. Prerano je još uvijek reći hoće li biti spreman za sljedeće ročište, rekao je Suić.


Dežurni liječnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb Hrvoje Jurin izjavio je da je Sanader »stabilnog zdravstvenog stanja«, te mu se »kontinuirano prati srčani ritam i opetovanim mjerenjima nadzire arterijski tlak«.



Sanaderov odvjetnik je dodao da će mu tijekom ponedjeljka biti napravljene dodatne pretrage, te da će tek nakon toga liječnici donijeti konačnu odluku vraća li se u pritvor u Remetinec ili ostaje u bolnici.


Sanader je u KBC Zagreb doveden u petak nakon što je sudac Ivan Turudić na prvom ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu, prije čitanja optužnice, uvažio mišljenje vještaka da je bivši premijer zbog zdravstvenih tegoba nesposoban za suđenje. U bolnici je Sanaderu napravljena koronarografija, a zadržan je kako bi se obavile i druge potrebne pretrage.


Novo ročište zakazano je za četvrtak, 3. studenog.