Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Broj oboljelih veći od 5000

Pacijent u Splitu umro od gripe, u Klinici Fran Mihaljević pucaju od posla: "Stanje je opsadno"

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor: ,
Objavljeno: 17. siječanj 2019. u 16:30 2019-01-17T16:30:00+01:00

Pročelnik Zavoda za Intenzivnu medicinu, docent Kutleša Marko,  je potvrdio da je stanje opsadno. „Dolaze nam oboljeli iz cijele Hrvatske. Svi su na mehaničkoj ventilaciji, trenutno 18 bolesnika“, rekao je Kutleša

SPLIT U splitskoj je bolnici od komplikacija uzrokovanih gripom umro 82-godišnji muškarac, na Klinici za infektologiju pregledano je 766 bolesnika, a hospitalizirano je njih 94, doznaje Hina od šefa Klinike za infektologiju dr. Borisa Lukšića. 

Lukšić je rekao kako se može govoriti o epidemiji s obzirom na to da je od kraja studenoga prošle godine, kad je u Splitsko-dalmatinskoj županiji registriran prvi slučaj gripe, do danas na Hitnom prijamu Klinike za infektologiju pregledano 766 bolesnika i hospitalizirano njih 94, među kojima i 12 djece, no svi su izliječeni i pušteni su kući.

Trenutačno se na Klinici liječi 20 bolesnika, uglavnom oni koji imaju neku od komplikacija gripe, a najčešće je to upala pluća. Od 20 bolesnika koji se liječe dvije starije osobe su životno ugrožene, izvijestio je Lukšić.

»Nažalost, prije dva dana smo imali i prvi slučaj komplikacija gripe u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Radi se o bolesniku starom 82 godine, kronični plućni srčani bolesnik koji je prije desetak dana doveden na našu kliniku životno ugrožen. Odmah su poduzete intenzivne mjere liječenja, sva terapija koja je potrebna, pacijent je stavljen na strojnu ventilaciju. Deset dana smo se borili za njegov život, međutim, prije dva dana je umro usprkos poduzetim mjerama liječenja«, rekao je.

Lukšić je također izvijestio da je ove godine među oboljelima od gripe najviše onih u srednjoj i starijoj životnoj dobi te da je na dnevnoj bazi na Hitnom prijamu Klinike za infektologiju pregledavaju duplo više bolesnika nego u istom razdoblju prošle godine. Tako su prošle godine na dan pregledavali po dvadesetak bolesnika s dijagnozom gripe, a ove je godine taj broj veći od 40 pa se može zaključiti da u najvećoj dalmatinskoj županiji vlada epidemija širih razmjera.

Pacijenti na respiratorima

U Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu vlada pravo izvanredno stanje zbog epidemije gripe kakva nije zabilježena cijelo desetljeće, javlja Index.

Jučer tijekom poslijepodneva i noći obavljena su čak četiri prijema teško oboljelih. Svi su primljeni s teškim upalama pluća i svi su na respiratorima – angažirano je 18 respiratora i pet ECMO mašina. Opseg posla tri puta je veći od uvjeta koji postoje u bolnici. Takva situacija traje već nekoliko dana, a umiru relativno mladi ljudi. U ambulante dolaze na stotine ljudi, a puni zamah gripe tek je počeo, doznaje Index od liječnika koji rade u bolnici Fran Mihaljević.

Upravo u vrijeme objave ovog teksta, točnije u 12.45, iz Ureda za Hitne situacije Grada Zagreba medijima su proslijedili poziv na konferenciju Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. 

Konferencija za medije Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ održat će se u subotu, 19. siječnja 2019. u 10:30 sati u dvorani za sastanke Upravne zgrade Klinike, 2. kat (adresa Mirogojska 8, Zagreb). "Tema konferencije je: Značajno povećanje broja bolesnika s teškom gripom i upalom pluća hospitaliziranih u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Konferenciji će, uz ravnateljicu Klinike, prof.dr.sc. Alemku Markotić, dr.med. i članove ravnateljstva, prisustvovati i ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić, pomoćnik ministra zdravstva izv.prof.prim.dr.sc. Vili Beroš, dr.med. i pročelnik Ureda za zdravstvo Grada Zagreba dr.sc. Vjekoslav Jeleč, dr.med", stoji u pozivu.

"Stanje je opsadno"

Pročelnik Zavoda za Intenzivnu medicinu, docent Kutleša Marko, za Index je potvrdio da je stanje opsadno.

„Dolaze nam oboljeli iz cijele Hrvatske. Svi su na mehaničkoj ventilaciji, trenutno 18 bolesnika“, rekao je.

„Od 30. prosinca do danas je u Kliniku primljeno 26 bolesnika s teškom upalom pluća izazvanom gripom, osim jednog koji je imao bakterijski meningitis. To su također bile komplikacije uzrokovane gripom. Svi su bili, ili su još uvijek, na mehaničkoj ventilaciji, odnosno na respiratorima“, pojasnio je Kutleša.

Čak 10 bolesnika bilo je na izvantjelesnoj oksigenaciji koja se daje kad respirator nije dovoljan, a bilo je i smrtnih slučajeva.

„Preminula je jedna pacijentica koja je imala upalu pluća. Svi pacijenti, uključujući i nju, u dobi su između 40 i 60 godina. Naš ECMO tim išao je čak u Mostar po jednog bolesnika od oko 40 godina. Posebno se zahvaljujemo ministarstvu koje nam je nabavilo dodatnih osam respiratora i dva ECMO uređaja“, kaže pročelnik Intenzivne.

Ističe da su preopterećeni, zbog čega su uveli dodatne smjene.

Situacija je dramatična. Takve epidemije nije bilo od 2009. godine. Kad prevladava H1N1, s ovakvim udjelom kao što je to slučaj ove godine, uvijek je gadno. Imali smo još jednu tešku godinu između 2009. i 2019., ali nije bila tako teška“, kaže Kutleša te dodaje da se ljudi još uvijek mogu cijepiti.

„Prekasno je samo za one koji su već dobili gripu“, dodaje Kutleša.

Nema više cjepiva

Nažalost, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doznajemo da cjepiva uglavnom više nema.

Epidemiologinja Iva Pem Novosel kaže da su zalihe, čak i dodatne koje su nabavljane, uglavnom potrošene.

"Cjepiva baš nema. I kod nas i na terenu uglavnom je potrošeno. Možda se nešto još može naći u ljekarnama. O tome nemamo informacija", rekla je Novosel, kako piše Index.

Ukupan broj oboljelih do kraja prošlog tjedna, onih koji su prijavljeni HZJZ-u, bio je 5327. Najveći broj prijava je iz Brodsko-posavske županije, iz Grada Zagreba i iz Splitsko-dalmatinske županije. No stvari podaci svakako su značajno veći.

„Mi za sada ne primjećujemo rapidan porast prijava u odnosu na prošlu godinu, no to je uobičajeno jer one do nas dolaze sa zakašnjenjem od oko tjedan do dva. Izvori u Zaraznoj bolnici stoga su aktualniji od naših. Dominira pandemijski A tip gripe H1N1, i to s oko 90%, što odgovara soju u cjepivu. Za njega je poznato da uzrokuje teže simptome s tim da ovisi koga će zahvatiti. Rizik je najveći kod starijih i kod mlađih osoba s određenim komplikacijama. No također je karakteristika A tipa da pogađa srednju životnu dob od 15 do 64 godine. To su radno aktivni ljudi“, kaže naša epidemiologinja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.