Neobična odluka

PRIORITETI SU PRIORITETI Zdravstvo u kolapsu, a vlast stavlja šahovnicu na iskaznice

Ljerka Bratonja Martinović

Osiguranici se, navodno, ne snalaze s iskaznicama  / snimio V. KARUZA

Osiguranici se, navodno, ne snalaze s iskaznicama / snimio V. KARUZA

Zašto? Samo da bi predvodnici konzervativne revolucije vidjeli kockice – komentira bivši ministar zdravstva Siniša Varga



Crveno-bijela šahovnica vraća se na zdravstvene iskaznice, nakon što su bivšeg ministra zdravlja Darija Nakića u tome lani spriječili prijevremeni izbori. U proljeće prošle godine Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je, naime, predstavio zdravstvene iskaznice novog izgleda, s logom HZZO-a izmijenjenim još 2012. godine, koje su u redizajnu ostale bez šahovnice.


Odmah je pokrenuta peticija »Vratite hrvatska obilježja na zdravstvene iskaznice«, čiji su se potpisnici, predvođeni Zoricom Gregurić, pozvali na pravo na nacionalni identitet kao osnovno Ustavom zajamčeno ljudsko pravo. Ministar Nakić potvrdio je da će u Upravnom vijeću HZZO-a pokrenuti proceduru promjene takve odluke, ali ona do danas nije provedena. Novi sastav UV-a, na čelu s Dragom Prgometom, ispravit će taj propust.


Stizilirana šahovska polja crvene boje tako bi se, Odlukom o iskaznici osigurane osobe HZZO-a koja je upravo na javnoj raspravi na web-stranicama HZZO-a, trebale vratiti na zdravstvene iskaznice. Novi logo se, kažu, neće mijenjati.




Prema službenom obrazloženju što smo ga dobili od Direkcije HZZO-a, razlog je donošenja nove odluke što odluka o izgledu zdravstvene iskaznice iz 2007. godine do sada više puta mijenjana i dopunjavana, pa je osiguranicima teška za snalaženje.


Poručuju da se postojeće iskaznice neće mijenjati, a prije uvođenja nove zdravstvene iskaznice, u cilju štednje, iskoristit će se sve raspoložive zalihe.


Na zalihama je trenutačno 220.000 komada plastike, za osiguranike čije iskaznice traju pet godina, a za izradu iskaznica novih osiguranika i ove je godine planiran iznos od 400.000 kuna. Većinu osiguranika HZZO-a ta promjena ionako ne dira, jer su zdravstvene iskaznice osnovnog zdravstvenog osiguranja odlukom HZZO-a još od 2014. godine proglašene trajnima, i treba ih zamijeniti jedino ako se promijeni status osiguranika ili se iskaznica izgubi ili ošteti.


Nove će iskaznice s nacionalnim obilježjima tako u najvećoj mjeri dobivati novorođena djeca i novi osiguranici.


Bivši ministar zdravstva, Siniša Varga, za čijeg je mandata na čelu HZZO-a proveden javni natječaj za novi vizualni identitet nacionalnog osiguravatelja, i za taj posao izdvojeno 150.000 kuna, u igrama s izgledom zdravstvene iskaznice ne vidi drugo do beizdejnost aktualne zdravstvene administracije u rješavanju stvarnih problema u zdravstvu.


– Paralelno s prijetećim kolapsom zdravstva, s preko 1,2 milijuna pacijenata na listama čekanja i upozorenja veledrogrija da će obustaviti isporuku lijekova, amateri će na brzinu izmijeniti što su profesionalci napravili na temelju transparentnog javnog natječaja organiziranog od strane Hrvatskog dizajnerskog društva.


A zašto? Samo da bi predvodnici konzervativne revolucije vidjeli kockice – komentira Varga, te podsjeća da su se kritičari novodizajniranih iskaznica lani javno pitali »Kako ću znati da sam Hrvat ako na iskaznici nema kockica?«


U nedostatku reformskih mjera kojima bi se stabilizirao sustav, ovakve aktivnosti služe samo za odvraćanje pozornosti s bitnih tema, zaključuje Varga.