Strateško komuniciranje

PRESUDILA MU NEOPREZNOST NA TWITTERU? Krešimir Macan razriješen dužnosti posebnog premijerovog savjetnika

Hina

Snimio Ognjen Alujević

Snimio Ognjen Alujević

Dan nakon dočeka reprezentacije, jedan od twiteraša komentirao je pojavljivanje Marka Perkovića Thompsona u autobusu, odnosno na pozornici s nogometašima.



ZAGREB – Odlukom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Krešimir Macan na osobni je zahtjev razriješen dužnosti posebnog savjetnika predsjednika Vlade za strateško komuniciranje, priopćeno je u četvrtak iz Banskih dvora.


“Današnjom odlukom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Krešimir Macan na osobni je zahtjev razriješen dužnosti posebnog savjetnika predsjednika Vlade za strateško komuniciranje, sukladno članku 23. Zakona o Vladi Republike Hrvatske”, stoji u kratkom priopćenju.


Macan je bio Plenkovićev posebni savjetnik za strateško komuniciranje od 1. siječnja ove godine, nije bio u stalnom radnom odnosu u Vladi, već je po nalogu premijera obavljao poslove kada priroda posla to zahtijeva. Tijekom angažmana dobivao je naknadu od devet tisuća kuna neto mjesečno.




Inače, nekoliko dana prije, premijerov suradnik Macan doživio je neugodnosti zbog svoje neoprezne reakcije na društvenoj mreži Twitter.


Dan nakon dočeka reprezentacije, jedan od twiteraša komentirao je pojavljivanje Marka Perkovića Thompsona u autobusu, odnosno na pozornici s nogometašima. Komentar je glasio ovako: “Državni udar @DalicZlatko i ekstremne desnice. Znači Francuze je dočekao predsjednik. @HNS_CFF nije dozvolio ni @KolindaGK ni @VladaRH ni @AndrejPlenkovic da budi na dočeku, ali su zato ugurali Thompsona i ustaštvo. Meni ovo miriše na meki ustaški državni udar.”


Uz ovaj komentar, twiteraš je označio Krešimira Macana, očekujući njegovu reakciju, koja nije izostala. Macan je, referirajući se na dosjetku o “mekom državnom udaru”, kratko odgovorio: “Koji nije uspio…”. Bilo je to dovoljno da na sebe navuče bijes mnogih. Dan kasnije Macan je pojasnio: 


“Poštovani, tijekom današnjeg dana sam na osobnom Twitter profilu (što je i naglašeno u opisu profila upravo da bi se izbjegle krive interpretacije) ironično prokomentirao jedan status na Twitteru kojeg nisam autor. Zbog manipulacije tim mojim komentarom iz kojeg se sada pokušava konstruirati da sam ja osobno prozivao bilo izbornika ili igrače hrvatske reprezentacije zbog bilo čega u vezi dočeka molim vas da konstatiramo par činjenica:


Osobno na bilo koji način nisam prozivao niti izbornika niti igrače, dapače izrazio sam zadovoljstvo da je doček Vatrenih i naroda bio spektakularan i bez incidenata te da je takva slika Hrvatske otišla u svijet. Izrazio sam i zadovoljstvo da, zbog mudrosti svih nazočnih na proslavi, nije prošla nikakva politizacija dočeka, već da je u svijet otišla veličanstvena slika slavlja i zajedništva. Žao mi je da oni koji pokušavaju manipulirati dočekom u političke svrhe nastavljaju i nakon što ih je doček zajedništva demantirao. Svi izneseni stavovi, kao što sam i napisao ranije, su moji osobni i nemaju nikakve veze funkcijom na koju sam imenovan u Vladi Republike Hrvatske.”


Posebni premijerov savjetnik danas je razriješen dužnosti, navodno na osobni zahtjev, te nije poznato ima li ovo razrješenje ikakve veze s “mini-aferom” s društvene mreže.