Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 2n
Sutra: 8° 8° 2n
16. veljače 2020.
Podrška žrtvama

foto/video PRAVDA ZA DJEVOJČICE Tisuće na prosvjedima diljem Hrvatske, upućena četiri zahtjeva

PRAVDA ZA DJEVOJČICE Tisuće na prosvjedima diljem Hrvatske, upućena četiri zahtjeva
PRAVDA ZA DJEVOJČICE Tisuće na prosvjedima diljem Hrvatske, upućena četiri zahtjeva
Autor:
Objavljeno: 19. listopad 2019. u 11:22 2019-10-19T11:22:00+02:00

Povod za prosvjed je slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana

Diljem Hrvatske održavaju se prosvjedi "Pravda za djevojčice"  u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu. 

Povod za prosvjed je slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana. 

Organizatori prosvjeda iznijeli su sljedeće zahtjeve:

1. Tražimo od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

z1910k06
Prosvjed "Pravda za djevojčice" u Zagrebu / Foto: D. KOVAČEVIĆ

2. Tražimo od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda – da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

IMG-20191019-WA0021
Prosvjed "Pravda za djevojčice" u Rijeci / Foto: A. PETRAK

4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Na prosvjedu u Rijeci, na mostu preko Rječine na Kontu, okupio se veliki broj ljudi.

Riječani očito, bez obzira na kišno vrijeme, nisu htjeli propustiti javno dati podršku ovom vrijednom cilju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.