Sudska bitka

PRAVDA NAKON 16 GODINA Cijenjeni ginekolog: ‘Kažnjen sam jer sam odbijao mito i pobačaje na crno’

Ljerka Bratonja Martinović

Najvjerojatnije je nekome smetalo to što sam uveo red i nastojao ukinuti mito, pobačaje na crno, prodaju kreveta. To su tri uzroka zbog kojih se na mene sručila lavina. Moj je slučaj jasna poruka doktorima u dijaspori da se ne vraćaju u domovinu, komentirao je za naš list Zlatko Hrgović 



Nakon više od 16 godina povlačenja po hrvatskim sudovima zbog otkaza u osječkoj bolnici, ginekolog Zlatko Hrgović dočekao je pravomoćnu presudu u svoju korist. Sudskom su presudom otkazi koje je dobio u KBC-u Osijek i na Medicinskom fakultetu u Osijeku proglašeni nezakonitim, ali je istodobno dosuđena neprihvatljivo niska odšteta za više od desetljeća izgona iz hrvatskog zdravstva.


Hrgovićeva agonija s hrvatskim zdravstvom, a onda i hrvatskim sudstvom, počela je 1999. godine, kad se na poziv tadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta u Osijeku Antuna Tucaka vratio iz Njemačke i zaposlio na mjestu pročelnika Katedre na ginekologiju te na mjestu šefa ginekologije u osječkoj bolnici. Nakon dvije godine rada uručen mu je izvanredni otkaz ugovora o radu, a u pitanje je dovedena i njegova licenca za rad u Hrvatskoj. Hrgović je napustio zemlju, a ostatak radnog vijeka proveo u Frankfurtu, gdje radi kao priznati liječnik.


Htio uvesti red 


Prije osam godina Međunarodni bibliografski centar u Cambridgeu uvrstio ga je među 100 najboljih ginekologa svijeta, u uglednim časopisima objavio je više od stotinu znanstvenih radova, a na Uni-Klinici u Frankfurtu obavio je više od 10 tisuća operacija, 3.500 poroda i 450 teških operacija tumora.




– Moj je slučaj jasna poruka doktorima u dijaspori da se ne vraćaju u domovinu. Došao sam da bih pomogao Medicinskom fakultetu koji se tada osamostaljivao, vagao sam odluku godinu dana, ali sam pogriješio – razočaran je Hrgović. Ni danas ne zna reći kome je to stao na žulj, no smatra da je svojim ponašanjem poremetio uvriježene odnose i ponašanja u osječkom KBC-u. Htio je, kaže, na odjel koji je vodio uvesti pravila kakva postoje na frankfurtskoj klinici.


– Najvjerojatnije je nekome smetalo što sam uveo red, i nastojao ukinuti mito, pobačaje na crno, prodaju kreveta. To su tri uzroka zbog kojih se na mene sručila lavina – tvrdi Hrgović. Otkaz nikad nije dobio na ruke: poslali su mu ga, kaže, na krivu adresu dok je bio na godišnjem odmoru, a da je dobio otkaz, doznao je od kolega koji su to pročitali na oglasnoj ploči. Pod optužbom da je falsificirao diplomu, usporedo s otkazom Ministarstvo zdravstva je Hrgoviću zabranilo obavljanje specijalističke ginekološke djelatnosti, a pokrenut je i postupak oduzimanja licence za rad pred Hrvatskom liječničkom komorom. Optužba se pokazala pogrešnom, ali to u njegovom obeštećenju nije ništa promijenilo. Slijedila je dugogodišnja sudska trakavica jer je Hrgović tužio bolnicu zbog nezakonitog otkaza. Upravni sud dao mu je za pravo, ali ga na radno mjesto uprava nije htjela vratiti. Zaredale su presude i žalbe, a stvar je završila na Ustavnom sudu koji je ukinuo dvije odluke Vrhovnog suda, dvije Županijskog i jednu Općinskog suda i sve vratio na početak. U ponovljenom suđenju, umjesto traženih 350.000 kuna, dobio je trostruko manji iznos odštete, samo za tri godine nezakonito uskraćenih plaća.


Golema šteta 


– Time mogu jedino platiti advokata. Nanijeli su mi pola milijuna eura štete – veli Hrgović koji je upravo uložio žalbu Vrhovnom sudu i poslao još jednu tužbu na Ustavni sud. Ako to ne urodi plodom, spreman je žaliti se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu na dugotrajnost postupka. »Odvjetnici su mi rekli da to može trajati još pet godina. Do tada mogu umrijeti«, kaže.


Iako je otišao u mirovinu, i dalje radi u svojoj privatnoj ordinaciji i u frankfurtskoj bolnici, gdje – kako kaže – nadoknađuje godine izgubljene zbog »izleta« u Hrvatsku. Trebalo mu je, kaže, deset godina da nakon što je dao otkaz u Njemačkoj da bi pomogao hrvatskoj medicini, ponovno započne tamo raditi. Stoga očekuje da mu KBC Osijek nadoknadi barem tih 10 izgubljenih godina.