Bivši ministar

POSLJEDICE ODLASKA Stier ostaje bez funkcije političkog tajnika i mjesta u Predsjedništvu HDZ-a

Dražen Ciglenečki

Davor Ivo Stier, Foto: D. JELINEK

Davor Ivo Stier, Foto: D. JELINEK

Ovo bi bilo drugi put da je Stier maknut s neke pozicije u HDZ-u. U siječnju 2014., Karamarko ga je smijenio s dužnosti međunarodnog tajnika, tobože zato što je on imao previše posla u EP-u. Bila je to kulminacija sukoba Stiera i Karamarka, koji mu je zamjerao i suradnju sa SDP-ovim Piculom



ZAGREB Minimalne su šanse da Davor Stier zadrži dužnost političkog tajnika HDZ-a. Lako je to iščitati iz intervjua premijera Andreja Plenkovića koji je u ponedjeljak navečer dao HTV-u. Ako Stier bude smijenjen, što je gotovo izvjesno, to će značiti i da on ispada i iz predsjedništva HDZ-a, u kojem je bio kao politički tajnik. Budući da je Stier najavio da će, nakon ostavke na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova, intenzivirati kontakte s članstvom HDZ-a kako bi u stranci jačao demokršćansku opciju, to će mu biti puno teže u slučaju da više neće biti politički tajnik i član Predsjedništva.


Plenković je za javnu televiziju isprva rekao da će »kolega Stier dalje biti aktivan u Saboru«. Uopće nije spominjao Stierov angažman u stranci kao političkog tajnika. O tome je nešto kazao tek kad ga je novinar izravno pitao. Premijer je otkrio da sa Stierom nije previše razgovarao u vezi s njegovim položajem političkog tajnika. No, upozorio je da je on taj koji određuje ideološki profil stranke.


Čvrsta pozicija


– Želim da HDZ bude čvrsto pozicioniran na desnom centru, da ga pozicioniram baš tamo gdje ga je želio utemeljitelj Franjo Tuđman. Ako kolega Stier namjerava pridonijeti takvom pozicioniranju HDZ-a, dobrodošao je. Od njega očekujem lojalan i angažiran rad u Saboru – izjavio je Plenković. Ponovo je na taj način sveo Stiera tek na zastupnika, a pritom je neizravno poručio i da nije impresioniran njegovom željom da širi demokršćanstvo u HDZ-u.





Davor Steir nije čovjek kojem su mrska materijalna dobra. Kao savjetnik premijerke Jadranke Kosor izborio se da plaću dobiva u eurima i to u većem kunskom iznosu nego ona. Međutim, preuzimanjem ministarske dužnosti prošle godine se odrekao ogromnog novca koji bi do 2019. primao kao zastupnik u Europskom parlamentu. A onda je nakon samo osam mjeseci podnio ostavku na mjesto u Vladi. U Bruxelles se više ne može vratiti, jer mu je tamo mandat zakonski prestao s imenovanjem za ministra, i ubuduće će biti običan saborski zastupnik. Ovo predstavlja Stierov značajan moralni i politički kapital.



Osim toga, premijer je izrazio nezadovoljstvo Stierovim radom, ističući da »uopće nije sudjelovao u političkom procesu nakon 27. travnja, niti u konzultacijama s drugim strankama, niti je javno nastupao, što je prilično neobično za političkog tajnika«. Među Stierovim bi obvezama, kad bi ostao politički tajnik, sigurno bila i komunikacija s HNS-om, a on se povukao iz Vlade jer se ne slaže s koalicijom s tom strankom. Na osnovu svega navedenog može se zaključiti da bi veliko iznenađenje bilo ako Stier ne bi bio razriješen. Teško da i njemu to nije jasno.


Sukladno stranačkom statutu, političkog tajnika, na prijedlog glavnog tajnika, imenuje predsjedništvo HDZ-a. Moguće je da će Stierova smjena biti zajedno u paketu s promjenom na mjestu glavnog tajnika, jer Gordan Jandroković, nakon što je postao predsjednik Sabora, sigurno to neće ostatati. Već se ranije nagađalo da će Jandrokovića naslijediti Mario Kapulica, sadašnji Plenkovićev savjetnik.


Visoki izvori


Ovo bi bilo drugi put da je Stier maknut s neke pozicije u HDZ-u. U siječnju 2014., tadašnji predsjednik stranke Tomislav Karamarko smijenio je Stiera s dužnosti međunarodnog tajnika, tobože zato što je on imao previše posla u Europskom parlamentu. Bila je to kulminacija sukoba Stiera i Karamarka, koji mu je, između ostalog, zamjerao suradnju sa SDP-ovim europarlamentarcom Toninom Piculom.


U to su vrijeme kritike Stiera stizale iz HDZ-a iz usta visokih izvora, pa je on u jednom trenutku pozvao te izvore da »izađu iz mraka na svjetlost dana i ja ću im precizno i rezolutno odgovoriti«. Sada se Plenković ne služi ovakvim metodama i Stieru je javno dao do znanja da s njim računa samo u okviru parlamenta.