PUTNIČKA FLOTA

POPUŠTANJE Ukidaju se ograničenja u obalnom prometu, od ponedjeljka voze sve brodske i trajektne linije

Ljerka Bratonja Martinović

Foto V. SITNICA

Foto V. SITNICA

Odluku o proglašenju epidemije donosi Vlada na prijedlog HZJZ-a, a bit će utemeljena na procjeni težine i opasnosti bolesti, transmisije među stanovništvom te na broju oboljelih i opasnosti od ponovnog dolaska virusa



ZAGREB – Samo je jedna osoba u Hrvatskoj oboljela od koronavirusa u zadnjem danu, radi se o kontaktu oboljele zaposlenice doma za starije u Koprivnici. Preminula je također jedna osoba, žena u dobi od 96 godina koja se liječila u KBC-u Split, a korisnica je doma za starije u Makarskoj. Oboljelih je dosad ukupno 2.222, a oporavljenih 1.869. Od COVID-19 preminulo je ukupno 95 osoba.


Nacionalni stožer Civilne zaštite je zbog izuzetno povoljne situacije odlučio od 18. svibnja ukinuti mjere ograničenja za javni prijevoz u linijskom obalnom prometu, što znači da sve brodske i trajektne linije od ponedjeljka voze prema redovnom voznom redu. Istodobno će se ukinuti izvanredna brzobrodska linija Olib-Silba-Premuda-Zadar, te izvanredna teretna linija Zadar-Ancona koje su uspostavljene tijekom epidemije.


Nakon što je Slovenija prva u Europi proglasila kraj epidemije, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je kako će takva odluka u Hrvatskoj biti utemeljena na procjeni težine i opasnosti bolesti, transmisije među stanovništvom, te na broju oboljelih i opasnosti od ponovnog dolaska virusa. Prijedlog za to daje HZJZ, a konačnu odluku donosi Vlada.


Iz Švedske kombijem




Još su uvijek otvorena neka pitanja vezana uz let zrakoplovom Croatia Airlinesa iz Frankfurta, koji je prema svjedočenju putnika bio pretrpan, bez poštovanja razmaka, a dijelom i bez zaštitnih maski. Taj je let rezultirao s 13 zaraženih. Capak veli kako su epidemiolozi sve detaljno propisali, a jesu li se pridržavali mjera, ne ovisi o njima, već o aviokompaniji. Odbio je i otkriti je li među zaraženima osoblje aviona, pozivajući se na zaštitu osobnih podataka.


Preostali radnici »Đure Đakovića« iz Švedske zbog ovog se iskustva neće vraćati avionom, već kombijem, potvrdio je Capak. Nema jamstva da se neće dogoditi još slučajeva zaraze, no na organizaciji njihovog povratka radi iskusan epidemiolog iz Slavonskog Broda, a poduzeli su sve da se bolest ne prenese prilikom njihovog puta do Hrvatske, ističe. S poslodavcem je dogovoreno da osobe koje imaju simptome COVID-19 ostanu u Švedskoj dok ne ozdrave, a svim radnicima koji se vrate na granici će uzeti bris i propisati epidemiološke mjere kojih se moraju pridržavati.


Povratak u domove


Na pitanje o sigurnosti hotelskih praonica rublja u pogledu širenja virusa, Capak objašnjava da za njih nema posebnih uputa.


– Ako se taj posao obavlja uz mjere zaštite kao i za druge bolesti koje cirkuliraju u populaciji, to nije rizičan postupak niti trebaju posebne preporuke. Koronavirus ugiba na 56 stupnjeva, osjetljiv je na dezinficijens i deterdžente te svi redoviti postupci u praonicama uništavaju virus, objasnio je Capak.


Ponovno je komentirao i mogućnost ukidanja zabrane rada nedjeljom, što traže poslodavci. Glavni epidemiolog smatra da za to nema razloga, jer se neradnom nedjeljom postiglo smanjenje mobilnosti, a ne vjeruje da bi radna nedjelja u trgovinama rasteretila ostale dane u tjednu, osobito petak kao prodajno najjači dan.


– Od APIS-a smo tražili da temeljem fiskalnih računa kaže koji se dan najviše prodaje, i dobili smo informacijiu da je to petak. Svi rekordi prodaje zadnjih 10 godina postignuti su petkom, dakle ne stoji da je nedjelja za trgovine najvažniji dan, istaknuo je Capak. Nije sklon ni zahtjevu HUP-a za ukidanjem pauze za dezinfekciju, jer je ona, kaže, važna iz epidemioloških razloga, da se prostor prozrači i dezinficira. Šef HZJZ-a najavio je da će se štićenici domova za starije koji idu na dijalizu pa su u vrijeme epidemije privremeno hospitalizirani polako početi vraćati u domove uz posebne mjere opreza.