Bijeli sport

POPULARNA SKIJALIŠTA VEĆ BUKIRANA Na skijanje ove sezone ide oko 170 tisuća Hrvata

Marina Kirigin

Ilustracija Foto Roni BRMALJ

Ilustracija Foto Roni BRMALJ

Najviše se traži smještaj na najpopularnijim skijalištima poput Nassfelda ili Kronplatza. No, u sve većoj mjeri traže se ekskluzivnije destinacije poput Saalbach – Hinterglemma, Corvara, La Villa i Livigna, dok St. Moritz i Zermatt već niz godina bilježe stalne goste iz naše zemlje



RIJEKA – Posljednjih godina o skijanju se razmišlja još dok smo u kupaćim kostimima i nije nam poznato hoće li uopće ove zime pasti ozbiljan snijeg. A s prvim znacima jeseni, obično sredinom rujna krajnje je vrijeme da se definitivno odluči za određenu skijašku destinaciju i rezervira smještaj. Razlog tome je što obično na skijanje putujemo u velikom društvu, pet-šest obitelji zajedno, a želja nam je da svi budemo smješteni u istom objektu. Da bismo to uspjeli, nužna je rana rezervacija pa smo već u drugoj polovini rujna rezervirali smještaj u Andalu iz kojeg nam stižu informacije da već sada nema slobodnih apartmana u hrvatskom »bijelom« tjednu – riječi su žiteljke Mošćeničke Drage koja već nekoliko godina odlazi na skijanje u okolicu talijanskog Trenta zbog povoljnih aranžaman, posebice cijena karata za žičaru.


Rani buking skijanja ipak nije nešto neuobičajeno i drugačije od trendova u Europi. Hrvati, upravo kao i drugi Europljani, na odabir skijaške destinacije i prvu rezervaciju odlučuju se već u ranu jesen, pa se upravo prema tim prvim procjenama na skijalištima Alpa ove zime očekuje između 120.000 i 170.000 Hrvata. Među njima, žitelji Primorsko-goranske županije prije će se odlučiti za talijansko područje, dok će žitelji Zagreba i okolice na skijanje radije otići i u nešto skuplju Austriju.


Oporavak tržišta


– Temeljem rezultata koji su ostvareni protekle godine, svojevrsnog rasta zanimanja za produkt skijanja koji je ove godine na razini Kompasa poprilično izražen u odnosu na protekle sezone, procjenjujemo kako će ove godine skijaške destinacije u okruženju posjetiti između 120.000 do 170.000 Hrvata. Naravno, kao i ranije, najveći broj skijaša i dalje će pohoditi skijališta u terminu zimskih školskih praznika, a najviše od 6. do 13. siječnja. Izgledno je kako se domaće tržište u velikoj mjeri oporavlja i kako se sve veći broj naših ljudi odlučuje za putovanja. Riječ je o značajnom rastu koji evidentiramo upravo kroz povećanu potražnju skijaških, ali i svih drugih oblika putničkih usluga.




Što se tiče skijaških aranžmana, prema trenutačnim prodajnim rezultatima koje bilježimo, primjetan je značajan rast rezervacija u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Sukladno tome svim zainteresiranim skijašima preporučujemo rani buking jer je pitanje kako će, i hoće li ove godine last minute opcija biti sigurna kao, primjerice, prijašnjih godina. Štoviše, već sad imamo najave pojedinih partnera sa skijališta koji najavljuju moguće stopiranje daljnje prodaje zbog velikog interesa – ističu u agenciji Kompas i dodaju kako su najtraženije one skijaške destinacije u kojima Kompas ima vlastite ski klubove i gdje uz zakupljene kapacitete nude školu skijanja na hrvatskom jeziku uz licencirane učitelje skijanja.


Cjenovno povoljniji


– Upravo ovakvi aranžmani su najbolji omjer uloženog i dobivenog te su stoga najatraktivnija opcija za naše korisnike. Klijenti najviše traže skijaške pakete koji uključuju mogućnost kupnje ski karata u paketu na destinacijama poput Silliana i Matreia u Austriji te Passo Tonalea u Italiji. Uz navedene destinacije, najviše se traže – kao i proteklih sezona – smještajni aranžmani na najpopularnijim skijalištima poput Nassfelda, Katschberga, Bad Kleinkirchheima, Kronplatza… Posebno veseli što se u sve većoj mjeri traže ekskluzivnije destinacije poput Saalbach – Hinterglemma, Corvara, La Villa, Livigna. Dok St. Moritz i Zermatt već dugi niz godina bilježe svoje stalne goste iz naše zemlje – kažu u Kompasu.



Maja Brkljačić iz riječke turističke agencije »RB Travel« tvrdi kako je za velika društva rezervaciju potrebno napraviti već u rujnu.


– Agencija smo koja se specijalizirala za prodaju skijaških aranžmana u Italiji. Radimo isključivo obiteljska skijanja i nudimo pakete podijeljene prema cijenovnom rangu, na one nešto skuplje u destinacijama iz Superski Dolomita i one nešto povoljnije iz regije oko grada Trenta. Za velika društva na skijanju situacija je zaključena. Svi oni koji su na skijanje željeli u društvu nekoliko obitelji teško da više mogu pronaći smještaj u jednom objektu. Za takve upite rujan je krajnji rok rezervacije – rekla je Brkljačić koja je primijetila da se žitelji s Kvarnera ponovo rado odlučuju za Civettu, među novootkrivenim destinacijama i za skijalište Falcade, a naravno tu su i uvijek tražena zimovanja u Alta Badiji, Sella Rondi, na Kronplatzu, u Canazeima.



Bijeli sport nije jeftin. Cijene aranžmana ovise o vrsti smještaja, ovisno je li riječ o hotelskim ili apartmanskim kapacitetima, zatim kvaliteti smještaja te o samoj destinaciji. Hrvati tradicionalno u najvećem broju odlaze na skijanje u tjednu zimskih školskih praznika koji iduće godine pada u periodu od 6. do 13. siječnja 2018. Taj tjedan, osim što je najpopularniji, i cjenovno je povoljniji jer su cijene smještaja tada pristupačnije nego u tjednima prije toga. Aranžman na snijegu za četveročlanu obitelj ne može se naći ispod 10.000 kuna, a u prosjeku dođe od 12.000 kuna do 14.000 kuna.


Naravno na cijenu najviše utječe ponuđeni ski standard, komfor smještaja i cijena ski passa – karte za žičaru koja čini najznčajniji izdatak u cijeni aranžmana, a ona naravno ovisi o veličini skijališta, broju staza i opremljenosti. S druge strane puno se može uštedjeti i kada je u pitanju komfor smještaja jer udaljeniji apartmani iz samog ski resorta uvijek su povoljniji odabir. No kada je skijanje u pitanju, gornja granica troškova ne postoji, valja samo dobro razmisliti prije odabira lokacije i izabrati skijalište pogodnije vlastitom džepu pa recimo otići na jeftinija slovačka, francuska ili bosanska skijališta, koja su posebno namijenjena mladima ili ako se ima priliku izabrati ona razvikana, luksuzno opremljena, sa stotinama kilometara staza, grijačima na žičarama i wellness sadržajima u hotelima.


Jeftiniji ski pass


U Kompasu kažu kako je cijena aranžman po osobi na bazi sedam polupansiona u hotelu s tri zvjezdice na skijalištima u Austriji u rasponu od 2.400 kuna na više. Najskuplje karte za žičaru su na najvećim i najpoznatijim skijalištima poput Kronplatza ili Superski Dolomita, gdje iznose od 50 do 59 eura po danu, ovisno o terminu boravka na destinaciji. S druge strane, najpovoljnije cijene ski karata na malim i lokalnim skijalištima moguće je nabaviti po cijenama već od 35 do 40 eura. U agencijama kažu da se čak 70 do 80 posto hrvatskih skijaša odlučuje za obročnu otplatu skijanja od šest ili 12 mjeseci.


Zasigurno jedna od jeftinijih talijanskih ski destinacija već godinama je Andalo koju su otkrili brojni Primorci. Oko šezdesetak kilometara uređenih staza dovoljno je za prosječne skijaše, posebno obitelji s manjom djecom. Jeftinija karta za žičaru, ali i veliki broj hrvatskih ski škola, privuklo je brojne skijaše na Paganellu. Jedno je to od onih skijališta gdje četveročlana obitelj može sedam dana na snijegu provesti za 10.000 kuna. Prema riječima Bojana Čekade, direktora riječke agencije i ski škole »Ski Guru« u hrvatskom »bijelom« tjednu prodavali su aranžmane za Andalo po cijeni od 1.890 kuna po osobi. Cijena je to za sedmodnevni smještaj i ski pass.


– Interes na Kvarneru za odlazak na skijanje i ove je godine izuzetno velik. Najveću grupu skijaša vodimo u Andalo gdje smo već sve rezervirali i prodali, a uvijek atraktivan, pa tako i ove godine će biti Kronplatz – kazao je Čekada.


Dobra sezona


Hrvati ipak moraju znati da na skijalištu nisu sami. Veliki broj talijanskih i austrijskih ski resorta atraktivni su i za skijaše iz ostalih europskih zemalja. Tako primjerice Folgaria ima sve više avio gostiju iz Engleske koji u destinaciji provode i po dva tjedna. Sve češći su i dolasci čeških i poljskih skijaša na područje Italije koji su spremni potrošiti i više nego prosječan hrvatski skijaš. Zato su neke destinacije već sada, u hrvatskom »bijelom« tjednu zabilježile i »overbooking«. Jedna od takvih je i Andalo.


– Očekivanja za sezonu 2017/18. su u ovom trenutku izuzetno dobra, no bit ćemo pametniji za koji tjedan kada će nam biti dostavljeni podaci o prodaji. Za talijansko tržište top sezona je za Božić i Novu godinu, kao i u vrijeme karnevala sredinom veljače. Naši hrvatski klijenti zauzeli su sve slobodne apartmane i praktički više nema slobodnih mjesta u toj vrst smještaja, dok na hotele nema takvog pritiska. Hrvatsko tržište za nas je izuzetno važno, međutim ono je koncentrirano samo na jedan tjedan pa se često događa da upravo u tom razdoblju nemamo dovoljno apartmana da bi zadovoljili potražnju.


Od polovice siječnja dolaze nam i Poljaci koji su naše glavno strano tržište i od početka veljače Česi i Englezi. Za nas je veljača i dalje najjače i najzaposlenije razdoblje u godini iako očekujemo da ćemo cijele skijaške sezone izuzetno dobro raditi – istaknuo je Christian Vivari iz lokalnog turističkog ureda u Andalu dodajući kako očekuju sezonu skijanja s puno snijega, no kako je za njih puno važnije da temperature budu dovoljno niske kako bi mogli osigurati umjetni snijeg na stazama ako priroda ponovo zakaže.