Preslagivanje

PLENKOVIĆEV PLAN Nova Vlada do idućeg petka, Kopal ministar unutarnjih poslova?

Zlatko Crnčec

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

U HDZ-u naravno nisu do kraja isključili ni mogućnost prijevremenih izbora jer smatraju da bi na njima dobili više zastupnika nego što ih sada imaju



Vrh HDZ-a obavlja razgovore s potencijalnim kandidatima za nove ministre i oni su pri kraju. Međutim, budući da se još ne zna tko će sve biti u novoj saborskoj većini, još uvijek nije donesena i konačna odluka o kadrovskim rješenjima, odnosno o tome tko će popuniti upražnjena ministarska mjesta.


– Sve će se znati nakon drugog kruga lokalnih izbora. Ovisno o njihovim rezultatima sastavit će se nova većina. A neki od onih koji će u njoj biti imat će moguće i neke zahtjeve vezano za imena novih ministara. Uglavnom, sve će, znati već sljedećeg tjedna – rekao nam je jedan član vodstva HDZ-a. Iz HDZ-a poručuju da su Ustav i Zakon jasni i da premijer mora nove ministre predložiti na sjednici Sabora koja počinje u srijedu 7. lipnja.


Imena u kuloarima


– Tehnički gledano s predlaganjem i imenovanjem novih ministara moglo bi se čekati sve do 15. srpnja do kada će trajati ova sjednica. Ali, naravno da to nećemo napraviti jer bi to, iako formalno u skladu s Ustavom i zakonima bilo nelegitimno. O ministrima će Sabor raspravljati sljedeći tjedan i cijela ova priča o navodnoj krizi Vlade bit će gotova najkasnije do petka 9. lipnja kad će se najvjerojatnije glasovati o novim ministrima – rekao je ovaj član vodstva stranke.




Iako imena potencijalnih ministara zna samo najuži krug oko premijera Andreja Plenkovića, u političkim se kuloarima spominje mogućnost da na čelu Ministarstva unutarnjih poslova bude Robert Kopal koji trenutno kao državni tajnik obavlja funkciju v.d. ministra.


Riječ je o nekadašnjem šefu analitike Središnje obavještajne agencije (SOA).


Kao vršitelji dužnosti, ministarstva uprave, pravosuđa, te zaštite okoliša i energetike trenutno vode Dario Nekić, Kristian Turkalj i Mario Šiljeg.


HDZ ne isključuje ni nove izbore


U HDZ-u naravno nisu do kraja isključili ni mogućnost prijevremenih izbora jer smatraju da bi na njima dobili više zastupnika nego što ih sada imaju.


Međutim, svjesni su da bi to značilo da bi sljedećih nekoliko mjeseci Vlada zbog toga bila blokirana u svom radu u trenutku kada se nalazi pred velikim izazovima.