Dva milijuna kuna vrijedni radovi

Otvorena dionica autoceste Vrgorac – čvor Ploče – Karamatići

Hina

Nove dionice na naplatnoj postaji Karamatići u promet je pustio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je najavio kako se iduće godina završava i ulaz u Luku Ploče, a nakon odobrenja kredita i most Svilaj na Savi, koji je dio interregionalnog koridora V.c.



VRGORAC/KARAMATIĆI Hrvatske autoceste (HAC) danas su pustile u promet 16,1 kilometar dugu dionicu Vrgorac – čvor Ploče – Karamatići, na autocesti A1 Zagreb – Split – Dubrovnik, te 7,5 kilometara dugu dionicu između granice s Bosnom i Hercegovinom i čvora Metković.


Ukupna investicijska vrijednost radova na dvjema dionicama je 1,7 milijardi kuna bez PDV-a.


Nove dionice na naplatnoj postaji Karamatići u promet je pustio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je najavio kako se iduće godina završava i ulaz u Luku Ploče, a nakon odobrenja kredita i most Svilaj na Savi, koji je dio interregionalnog koridora V.c.


Tom autocestom, kako je istaknuo, povećava se konkurentnost luke Ploče koja je primarno vezana za gospodarstvo Bosne i Hercegovine.Završetkom dionice do Luke Ploče daju se perspektive za zapošljavanje i stvaranje privatnog biznisa, a to znači da Luka Ploče postaje najkonkurentnija hrvatska luka, kazao je Hajdaš Dončić. Istaknuo je i kako Hrvatska neće više graditi autoceste vlastitim novcima, već će se, ako se bude gradilo, graditi u pogodnim trenucima uz sufinanciranje Europske unije.U povodu puštanja u promet novoizgrađene dionice autoceste ministar je prigodno darovao pet prvih putnika ENC uređajima te istaknuo kako se propagira plaćanje cestarine ENC-om, odnosno elektronička naplata cestarine, koja će u budućnosti biti sve rasprostranjenija sukladno europskim direktivama.

Puštanje u promet nove dionice bilo je popraćeno i prosvjedima, nedaleko od naplatnih kućica stanovnici općine Pojezerje te okolnih sela prosvjedovali su tražeći izgradnju priključne ceste na brzu cestu Ploče-Karamatići te zapošljavanje lokalnog stanovništva na naplatnim kućicama, a zbog toga što u novom centru nije zaposlen nitko iz Vrgorca prosjedovali su i branitelji i stanovnici tog grada.


Inače, novoizgrađena dionica autoceste A1 sastoji se od 11,1 kilometara duge dionice Vrgorac – Ploče i 5 kilometara spojne ceste od čvora Ploče na autocesti A1 do cestarinskog prolaza Karamatići. Na toj je dionici, zbog teškog terena, izgrađeno 15 objekata – sedam vijadukata, dva nadvožnjaka, dva podvožnjaka i četiri tunela. Izgrađen je i cestarinski prolaz Karamatići sa šest naplatnih kućica, 10 prolaza, dva prolaza za vangabaritna vozila, objektom kontrole naplate i kućicom za prodaju pretplate.


Čvor Ploče zajedno sa spojnom cestom predstavlja prometnu cjelinu koja spaja autocestu A1 s gradom Ploče, odnosno Lukom Ploče, a ujedno s državne ceste D8 omogućava pristup autocestama A10 i A1.


Puštanjem u promet novih dionica, autocesta Zagreb – Split – Dubrovnik bit će u prometu u ukupnoj dužini od 483 kilometra, a cestarina od Zagreba do Karamatića iznosit će 228 kuna za osobna vozila.