Pripreme za drugi krug

Ostojićevi pristaše očekuju pomoć Milanovića: Žele da bivši šef stranke pozove članstvo na glasanje

Dražen Ciglenečki

U Ostojićevom stožeru ističu da se on ne skida s telefona i da osobno naziva brojne SDP-ovce i motivira ih da izađu na izbore i svoj glas daju njemu. S druge strane, Bernardić, koji je objektivno nadomak pobjede, više je zaokupljen kreiranjem vodstva SDP-a kojem će on biti na čelu



ZAGREB S obzirom da Ranko Ostojić nije odustao od borbe za mjesto predsjednika SDP-a, njegovi pristaše smatraju i da bi mu Zoran Milanović trebao pomoći.


Međutim, od ljudi koji su u kontaktu s predsjednikom SDP-a na odlasku doznajemo da je zasad neizvjesno hoće li on uopće sam glasovati u subotu, a kamoli da će apelirati na članove da to učine. U Ostojićevom stožeru ističu da se on ne skida s telefona i da osobno naziva brojne SDP-ovce i motivira ih da izađu na izbore i svoj glas daju njemu. U tome mu pomaže i dosta članova koji su imali važnu ulogu u kampanji Orsata Miljenića, primjerice Damir Tomić i Alen Čičak. Miljenić dosad nije dao potporu niti jednom preostalom kandidatu.


S druge strane, Bernardić, koji je objektivno nadomak pobjede, više je zaokupljen kreiranjem vodstva SDP-a kojem će on biti na čelu. Tako je, neslužbeno doznajemo, Bernardić poziciju glavnog tajnika SDP-a namijenio Arsenu Bauku koji je prije, doduše diskretno, podržavao Miljenića. – Nemam na to nikakav komentar, rekao nam je jučer Bauk kad smo ga pitali hoće li biti glavni tajnik stranke i ima li takvih ambicija. Osim činjenice da je u startu uspio zadobiti povjerenje tek nekolicine članova SDP-a poznatih široj javnosti, Bernardićev je danas ogroman problem njegov izuzetno loš status u medijima. Tomislav Karamarko nije bio ljubimac medija, ali oni čak niti njega 2012., kad je izabran za predsjednika HDZ-a, nisu tretirali tako negativno kao Bernardića. Cunami poražavajućih medijskih komentara sručio se na Bernardića kao vjerojatnog predsjednika SDP-a. Ali, unutar stranke postoji i mišljenje da sve to skupa i ne mora biti pogubno za Bernardića i SDP.

U SDP-u će, tko god bio izabran za predsjednika, vjerojatno provesti reviziju članstva. Malo tko, naime, u stranci vjeruje da SDP ima 37 tisuća članova, koliko ih se službeno vodi.