Posjet Sarajevu

Ostojić smatra da su predsjedničine izjave neodmjerene: ‘Potrebno je pažljivo graditi odnose sa susjedima’

Hina

Ne može Hrvatskoj biti svejedno što se zbiva u BiH, jednako tako je u Srbiji i drugim susjednim zemljama jer moja kuća vrijedi koliko vrijedi susjedova, kazao je Ostojić /Snimio Denis LOVROVIĆ

Ne može Hrvatskoj biti svejedno što se zbiva u BiH, jednako tako je u Srbiji i drugim susjednim zemljama jer moja kuća vrijedi koliko vrijedi susjedova, kazao je Ostojić /Snimio Denis LOVROVIĆ

Ocijenio je kako hrvatska predsjednica daje neodgovorne izjave kada kaže, kao u subotu u Vukovaru, da će »puno vode proteći Dunavom prije nego Hrvatska i Srbija mogu govoriti da su prijateljske države«. »To nije doprinos gradnji dobrosusjedskih odnosa«, kazao je Ostojić



SARAJEVO Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora i SDP-ov saborski zastupnik Ranko Ostojić izjavio je u nedjelju kako bi državni dužnosnici poput predsjednice Kolinde Grabar-Ktarović morali biti odmjereniji u istupima u kojima govore o odnosima sa susjednim državama a izravno je kritizirao njene subotnje komentare o odnosima sa Srbijom.


Ostojić je u Sarajevu gdje je sudjelovao na tribini nevladine udruge »Krug 99« posvećene odnosima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ocijenio kako hrvatska predsjednica daje neodgovorne izjave kada kaže, kao u subotu u Vukovaru, da će »puno vode proteći Dunavom prije nego Hrvatska i Srbija mogu govoriti da su prijateljske države«.


»To nije doprinos gradnji dobrosusjedskih odnosa«, kazao je Ostojić, odgovarajući na pitanja novinara, ističući kako bi državni dužnosnici morali biti odmjereni u svojim javnim istupima te kako on kao ministar unutarnjih poslova takvo što ne bi izgovorio.




Ostojićevo je stajalište kako kompleksnost odnosa između Hrvatske i BiH kao susjednih zemalja koje su upućene biti prijatelji pokazuje koliko je važno izbjegavati neodmjerene istupe i izjave kojima se bespotrebno potiču nesporazumi i stalno otvaraju novi sukobi jer dvije države ne mogu jedna bez druge.


»Ne može Hrvatskoj biti svejedno što se zbiva u BiH, jednako tako je u Srbiji i drugim susjednim zemljama jer moja kuća vrijedi koliko vrijedi susjedova«, kazao je Ostojić ističući kako je i osobno zabrinut stanjem u BiH i stalnom proizvodnjom verbalnih sukoba u odnosima između dvije zemlje.


Ocijenio je kako je odgovornost za to zajednička jer neodmjerenih izjava, primjerice onih o tisućama radikaliziranih osoba u BiH koje mogu predstavljati potencijalnu terorističku prijetnju, koju je izrekla predsjednica Grabar-Kitarović, ima na obje strane.


»To ne važi samo na predsjednicu (Grabar-Kitarović) jer se i iz BiH otvara pitanje može li se biti siguran i je li riječ o dobrim susjedima. Mislim tu na (Bakira) Izetbegovića, (Milorada) Dodika ali i (Dragana) Čovića. Oni tome doprinose i kao da jedva čekaju incident«, kazao je Ostojić.


Njegova je ocjena kako je BiH »nedovršena država u kojoj se dnevno može živjeti od incidenata«.


Kao primjer nepotrebnih sukoba naveo je prijepore oko gradnje Pelješkog iako je jasno da je on nužan radi povezivanja hrvatskog teritorija. Ostojić ocjenjuje kako bi dobri susjedi o takvim stvarima trebali razgovarati uz uzajamno poštovanje uvažavajući sve interese druge strane.


Ostojić je kazao i kako, po njegovom mišljenju, BiH ide pogrešnim putem jer se u njoj umjesto zajedničkog života gradi suživot odnosno odvojeno funkcioniranje različitih naroda u različitim dijelovima te zemlje pri čemu svatko ima svoje kafiće ili škole.


Atmosfera koja se gradi u BiH je loša, upozorio je Ostojić ističući kako je jasno da se sada svi pitaju hoće li u toj zemlji doći do novih otvorenih sukoba ukoliko se takvo stanje produži.


»Ovdje je sada situacija hoće li biti ‘belaja’ ili neće. Ja na žalost mislim da će ga sigurno biti«, zaključio je pesimistično Ostojić.