Jaz među partnerima

Ostojić izabran na čelo Odbora za nacionalnu sigurnost; Most: Dali smo suglasnost da ne stvaramo krizu

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

"Sam poslovnik i zakoni kažu da to mjesto pripada oporbi, i naravno da je Odbor bitan jer se radi o nacionalnoj sigurnosti", rekao je Miro Bulj iz Mosta te dodao da Ranko Ostojić nije najbolje rješenje prema MOST-u

ZAGREB Bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izabran je u petak u Hrvatskom saboru za predsjednika Odbora za unutarnju politku i nacionalnu sigurnost.Za Ostojićev izbor glasovao je 81 zastupnik, pri čemu se oporbi priključio Most, a protiv su bili zastupnici Domoljubne koalicije.

Iako je prošlog petka Domoljubna koalicija poručivala da joj Ostojić nije prihvatljiv, jer je u komunikaciji u unutarstranačkim izborima u SDP-u »agresivan i nesiguran«, u petak o njegovu imenovanju nije bilo nikakve rasprave.


Oporba je proteklih dana ustrajala da je Ostojić pravi izbor za to mjesto jer je profesionalac, a zakonsko je pravo najveće oporbene stranke da sama odluči tko će iz njenih redova voditi Odbor za unutarnju politiku.


“Ne bih komentirao koliki je pobjednik SDP, ja sam glasao protiv Ostojića”, kazao je Miro Bulj (Most) o podršci koju je njegova stranka nakon prijepora ipak dala Ranku Ostojiću, nasuprot svojim partnerima iz Domoljubne koalicije, prenosi televizija N1.


“Danas smo glasali kako bi se trebalo”, rekao je Miro Bulj iz MOST-a za televiziju N1.“Sam poslovnik i zakoni kažu da to mjesto pripada oporbi, i naravno da je Odbor bitan jer se radi o nacionalnoj sigurnosti.”

“Ja sam glasao protiv i to je moj stav”, rekao je i dodao da Ranko Ostojić nije najbolje rješenje prema MOST-u.


“Nije riješio neke probleme poput svastike na Poljudu. Smatram da je to jedan od najlošijih poteza. On može utjecati na razne odluke i u aferama koje se od prije spominju. Most je takva opcija da ne moramo svi isto razmišljati, a naravno da oporbi pripada to mjesto, inače bi bila kriza u državi”, tvrdi Bulj za N1.“Zamolio bi ih da rade konstruktivno, mi smo u sporazumu s Domoljubnom koalicijom. Smatramo da SDP ima puno boljih kandidata od Ostojića, a sve što je on rekao o MOST-u to dokazuje”, kaže Bulj.

“Ne bih komentirao koliki je pobjednik Milanović ili SDP, MOST je dao suglasnost da ne stvaramo krizu. Međutim, Ranko Ostojić mora znati da imamo problem koji još nije riješen, a to je praćenje određenih ljudi z MOST-a, na koje on može utjecati. Nismo još dobili sve odgovore koje želimo”, rekao je Bulj za N1.


“Očekujem da se spriječi bilo kakav sukob interesa Ranka Ostojića unutar Odbora”, nadodao je Bulj.


“Mi ćemo glasati, imamo sporazum koji je javnosti prikazan, tu smo jasni. Naravno da moramo usuglašavati ljude i pakete”, kaže Bulj.


Ne možemo mi iz MOST-a to sve iskontrolirati, ali učinit ćemo sve da se promjene u hrvatskm društvu dogode, rekao je.


Naravno da Odbor postoji zbog kriznih situacija, morat će vidjeti i saslušati gospodina Lozančića i da se vidi je li bio neprofesionalan i je li kršio Zakon. Zbog toga je isto bitno da ovaj Odbor počne funkcionirati, rekao je o razriješenju Dragana Lozančića, ako ga supotpiše premijer Tihomir Orešković.


“MOST smatra da isključivo profesionalci u državnim službama trebaju raditi”, rekao je Bulj.