Preglasavanje

Ostojić: Reinerova izjava je opasna

Hina

Ranko Ostojić

Ranko Ostojić

 Ranko Ostojić opasnom je ocjenio izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera prema kojoj taj odbor može raditi bez predsjednika te je poručio kako SDP-u nitko ne može oduzeti pravo da predloži osobu koja će voditi taj odbor



 Saboru je u petak određena još jedna 15-minutna stanka, na zahtjev oporbenih klubova, koji se žele očitovati o protivljenju vladajućih da se na čelo Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost imenuje Ranko Ostojić (SDP).


 Ostojićevo imenovanje odbila je, ranije u petak, većina u Odboru za izbor i imenovanje, a stanku u plenarnoj sjednici zatražila je Dragica Zgrebec (SDP), ustvrdivši kako je to prvi slučaj da na Odboru nije prošao prijedlog oporbe.  

Zahtjevu su se pridružili i drugi klubovi koalicije Hrvatska raste, ali i HDZ-ov Ivan Šuker. 


Potpredsjednik SDP-a i kandidat za šefa te stranke Zlatko Komadina također je komentirao slučaj Ostojić.




– Nedopustivo je da kolega Ranko Ostojić nije izabran za predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora kada parlamentarnim dogovorom to mjesto pripada SDP-u. Nesuvisla obrazloženja HDZ-a imaju prizvuk prijetnji. Ovo je sramota parlamentarne demokracije! – izjavio je Komadina.


Saborski zastupnik SDP-a Ranko Ostojić, čije imenovanje na čelo Odbora za vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost saborska većina u petak nije htjela podržati, opasnom je ocjenio izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera prema kojoj taj odbor može raditi bez predsjednika te je poručio kako SDP-u nitko ne može oduzeti pravo da predloži osobu koja će voditi taj odbor.


»Vrlo je opasna izjava koju smo čuli na kraju zasjedanja, da Odbor može raditi bez predsjednika, koju sam čuo od gospodina Reinera. SDP će iskoristiti sva pravna sredstva da takvu stvar spriječi. SDP neće odustati od imena i nije bitno što je to Ranko Ostojić i branit ćemo principijelno situaciju da nam nitko ne može oduzeti pravo da predlažemo onog tko bi trebao biti osoba koja vodi taj odbor. Nema šanse da taj odbor može raditi bez predsjednika, a sve namjere očito idu u tom smijeru«, rekao je Ostojić novinarima u Hrvatskom saboru.


Hrvatski sabor, ističe, nema niti će konstituirati jedno od najvažnijih tijela koje bi trebalo nadzirati rad sigurnosnog sustava ali i druge važne teme vezane za unutarnju politiku.


 Govoreći o odluci predsjednice Republike o prestanku mandata predsjednika i članova Komisije za pomilovanjena poručio je kako tu ne bi smio biti kraj.


»Ne želim utvrđivati odgovornost jer nisam u tijelu koje to utvrđuje. Smatram javno prizanje gospodina Šeksa da je utjecao na komisiju i svi potezi koji se rade smanjenjem neugodnosti koje su se dogodile. Mislim da ovdje treba ozbiljnija istraga jer je ovo ozbiljna stvar u kojoj se ne radi o nagađanjima i indicijama. Nekoga pomilovat tko to ne zaslužuje je apsolutno opasno i zaslužuje ozbiljnu istragu«, rekao je Ostojić.