I novac i nekretnine

Osobama koje su počinile kaznena dijela država oduzela imovinu vrijednu 13 milijuna kuna

Jagoda Marić

NL arhiva

NL arhiva

Zasad je to učinak stotina razvikanih kaznenih postupaka protiv onih koji su oštetili državu



ZAGREB  Vrijednost novca i nekretnina koje je država pravomoćnim sudskim presudama oduzela u razdoblju od 2011. godine  do kraja prošle godine od osoba koje su počinile kaznena dijela je nešto veća od 13 milijuna kuna.


Zasad je to, osim zatvorskih kazni, učinak stotina razvikanih kaznenih postupaka protiv onih koji su oštetili državu,  proizlazi to iz odgovora Vlade  na zastupničko pitanje laburista Dragutina Lesara kojeg je zanimalo kolika  je vrijednost državne imovine koju je država stekla oduzimanjem osobama koje su prethodno imovinu stekle počinjenjem kaznenog dijela ili prekršaja. Lesar se kod Vlade raspitivao o  novčanoj imovini te oduzetnim nekretninama.


Prema odgovoru Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom u razdoblju od 2011. godine do danas  u državni je proračun na ime oduzete imovinske koristi uplaćeno 6,4 milijuna kuna. 




DUUDI napominje i to da taj podatak daje na osnovu dostavljenih pravomoćnih sudskih odluka i povratnih obavijesti o uplatama novčanih iznosa u državni proračun. Ali dodaju i da pretpostavljaju da im nisu dostavljene sve presude i uplate jer ne postoji zakonska obveza da se to čini.


Uz to postoje i privremeno oduzeta novčana sredstva koja se do pravomoćnosti presude uplaćuju na  posebne račune, a nakon takve presude se uplaćuju u državni proračun ili se vraćaju okrivljeniku, što dosad nije zabilježeno. Od tog privremenog oduzetog novca, a DUUDI ne otkriva koliki je njegov iznos, nakon pravomoćnih presuda trajno je u državni proračun uplaćeno 967 milijuna kuna.


Trajno je oduzeto i sedam nekretnina, od čega je njih pet procijenjeno na ukupnu vrijednost od 7,3 milijuna kuna, dok dvije nisu procijenjene.  Najvrednije nekretnine oduzete  su u istarskom Taru, a riječ je o dvije kuće, od kojih jedna vrijedi 2,14 milijun kuna, dok je druga procijenjena na 1,12 milijun kuna.


Dva su stana oduzeta u Makarskoj, od kojih je jedan vrijedan oko milijun kuna, dok je drugi  procijenjen na više od pola milijuna kuna. Preostale tri nekretnine nalaze se u Zagrebu i jedan je stan procijenjen na više od 600 tisuća kuna, dok za druge dvije nekretnine ne postoji procjena.


Svih sedam nekretnina, izvijestio je DUUDI,  dane su na korištenje Ministarstvu socijalne  politike i mladih za  razvoj sustava socijalne skrbi.


Tako DUUDI trenutno na upravljanju ima jednu nekretninu koja je privremeno oduzeta i nije procijenjena.