Brojevi i potrošnja

Opatijski turisti troše trećinu više novca od prosjeka. Istražili smo zašto

Marina Kirigin

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Potrošnja je za 36 posto veća od prosjeka Kvarnera, a za 33 posto veća od prosjeka ostalih primorskih županija. Raspon dnevne potrošnje jučer anketiranih gostiju iznosio je od skromnih 25 eura do vrlo solidnih 140 eura po osobi



OPATIJA Neki turistički djelatnici kažu da je ljetna sezona za zaborav, slabija i do 20 posto. Izuzetno loš lipanj, »šepavi« srpanj i dobro popunjen kolovoz. Sve u svemu, premalo u odnosu na očekivanja. To je ono što se može čuti na terenu, od turističkih djelatnika, prodavača izleta, banjina na plažama. Međutim, s druge strane statistika piše nešto drugačiju priču. Iako je ljetna sezona u nekim dijelovima Hrvatske nešto slabija, turistički promet od početka godine je u laganom plusu, a takvi rezultati najčešće se obrazlažu izrazito uspješnom predsezonom. Zato se u posljednje vrijeme nekako izbjegava isticati mjesečne turističke rezultate i uspoređivati ih s istim razdobljem prošle godine, a češće pribjegava onoj ukupnoj godišnjoj slici uz obrazloženje da Hrvatska više nema turističku sezonu, već turističku godinu.


Druga mjerila


U trenutku kada s prebrojavanjem turista Hrvatskoj ne ide baš najbolje, ili bolje reći onako kakvo smo navikli, onda se »priča« okreće pa se govori o tome koliko gosti troše, odnosno kakav se prihod može očekivati. Govori se o dolasku manjeg broja gostiju veće platežne moći – kvalitetnom, a ne kvantitetnom turizmu. Rezultati prošlogodišnjeg istraživanja stavova i potrošnje turista u Hrvatskoj tijekom ljeta kažu da prosječan gost u Primorsko-goranskoj županiji troši 77 eura dnevno, a prosječan hrvatski gost 79 eura dnevno. Opatijski gost u destinaciji u prosjeku dnevno potroši 105 eura, što je za 36 posto više od prosjeka Kvarnera i 33 posto više od prosjeka ostalih primorskih županija. Pedeset i jedan posto izdataka odnosi se na usluge smještaja, 32 posto na usluge hrane i pića u ugostiteljskim objektima, devet posto na uslugu trgovine i osam posto na sve ostale destinacijske usluge. Opatijski hotelski gost troši u prosjeku 135 eura dnevno, a gost u privatnom smještaju 49 eura dnevno. Raspon dnevne potrošnje jučer zatečenih gostiju u Opatiji iznosio je od skromnih 25 eura do vrlo solidnih 140 eura po osobi.


Rafal Glowacki i Dorota Koroszka / Foto M. Kirigin


Rafal Glowacki i Dorota Koroszka / Foto M. Kirigin






Mladi par iz Poljske Rafal Glowacki i Dorota Koroszka ljetuje u kampu na Preluku. Noćenje za dvije osobe pod šatorom stoji ih 20 eura, a u destinaciji kao što je Opatija malo toga si mogu priuštiti.– Hranimo se u marketu, za nas su restorani preskupi. Imamo vrlo ograničen budžet pa trošimo samo na osnovno u marketima. Cijene u trgovinama su vrlo slične našima u Poljskoj dok je usluga u restoranima ovdje znatno skuplja od naše – govori Rafal koji dnevno potroši oko 20 do 25 eura, a zajedno sa suputnicom, oko 50 eura.


Sabine Oberhauser / Foto M. Kirigin


Sabine Oberhauser / Foto M. Kirigin



– Suprug i ja u Opatiju smo došli na četiri dana da suprug položi ispit za voditelja brodice. Tri noći odsjeli smo u hotelu u kojem noćenje u dvokrevetnoj sobi po osobi stoji sto eura. Tijekom dana u destinaciji potrošimo od 70 do 80 eura, uglavnom na hranu i piće u restoranima, kupovinu odjeće, ali i za najam plažnih rekvizita, ležaljka, suncobrana. Smatram da su cijene u Opatiji realne, vrlo slične onima u Beču od kuda dolazimo, odnosno da je vrijednost koju u Opatiji dobijemo za novac odgovarajuća, rekla je Sabine Oberhauser iz Austrije koja je na kratak odmor stigla sa suprugom Thomasom.


Dobar omjer


Rumunji s talijanskom adresom Ionut i Monica Blindu tijekom svog šestodnevnog boravka u Opatiji potrošit će oko 660 eura. Šestodnevni najam apartmana stoji ih 420 eura, a dnevno njih dvoje na ostale usluge potroše u prosjeku od 30 do 40 eura.


Ionut i Monica Blindu / Foto M. Kirigin


Ionut i Monica Blindu / Foto M. Kirigin



– Cijena noćenja u apartmanu za nas dvoje iznosi 70 eura, a svaki dan potrošimo oko 30 do 40 eura i to uglavnom na hranu, ponekad jedemo u restoran, a češće si nešto pripremimo sami, a dio dnevne potrošnje ode i na suvenire, govori Ionut Blindu koji je smještaj u Opatiji rezervirao putem booking.coma. Četveročlana obitelj iz Srbije u Opatiju dolazi već osam godina. Apartman ih dnevno dođe 80 eura, a u destinaciji svakodnevno potroše još sto eura. Kada se troškovi apartmana i dnevna potrošnja podjele sa brojem članova obitelji, dobije se podatak da svaki član obitelji u Opatiji dnevno »ostavi« 45 eura.


– Troši se onoliko koliki nam je budžet. Oko sto eura dnevno otiđe na najam rekvizita na plaži, ležaljke, suncobran, pokoji izlazak u restoran na večeru. Obavezno za svakog godišnjeg odmora otiđemo i na jedan brodski izlet, iako to ove godine nećemo učiniti, jer imamo malo dijete, govori Stojan Novković iz Srbije koji na pitanje jesu li zadovoljni omjerom uloženog i dobivenog kaže da jesu, te kako je i to razlog njihovih povrataka u Opatiju.– Smatram da ne bi bilo dobro da je jeftinije jer bi to dovelo i neku drugu vrstu gostiju. U svakom slučaju, nama je ovdje izuzetno lijepo, zadovoljni smo plažom Tomaševac, ljudima, uslugom, pa tako nemamo potrebu otići ni u Španjolsku niti u Grčku, posebno ne još sada kada su nam djeca mala, govori Novković.