Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. veljače 2020.
Ekstremno vrijeme

foto Opasnost nije prošla: Olujni vjetar puhat će do srijede poslijepodne, diljem zemlje prijete poplave

Foto Luka Stanzl / PIXSELL
Foto Luka Stanzl / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 14. svibanj 2019. u 7:00 2019-05-14T07:00:45+02:00

Od četvrtka se očekuju sunčana razdoblja, sve češća u drugoj polovini tjedna, pa će biti i toplije, ali i dalje nestabilno, uz mjestimičnu kišu. U srijedu će vjetar posve oslabjeti

Ekstremno vrijeme nastavlja se i tijekom današnjeg dana - stranica meteoalarm izdala je upozorenje za cijelu Hrvatsku, a najgore će biti na podvelebitskom području gdje će orkanski udari bure dosezati brzinu i od 150 kilometara na sat.

Na kopnu će i dalje mjestimično biti jakih i olujnih udara vjetra jakosti od 100 kilometara na sat, a glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula savjetuje građanima da ne izlaze ako ne moraju i da odgode putovanja barem do srijede popodne, kad će konačno uslijediti smirivanje situacije - manje oborina, vjetra, a i temperatura će porasti.

Od četvrtka se očekuju sunčana razdoblja, sve češća u drugoj polovini tjedna, pa će biti i toplije, ali i dalje nestabilno, uz mjestimičnu kišu. U srijedu će vjetar posve oslabjeti. Na Jadranu sljedećih dana djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Povremeno će biti kiše i pljuskova. Bura će u srijedu oslabjeti pa će vjetar biti promjenljiva smjera, a u petak će ponovno okrenuti na jugo, koje će u subotu jačati. Bit će postupno toplije.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.

Uslijed intenzivnih oborina tijekom vikenda te prognoziranih oborina za prvu polovicu tjedna, u većem dijelu Hrvatske vodostaji su u porastu s tendencijom daljnjeg porasta, posebice na slivu Save, Une i Kupe, izvijestile su Hrvatske vode.

Postoji mogućnost bujičnih poplava na području Rijeke i Primorja, Gorskog kotara, Like, Banovine, Korduna, Dalmacije i unutrašnjosti te na vodotocima koji se slijevaju s Bilogore, Papuka, Psunja i Krndije.

Zbog vode na kolniku u nekim dijelovima gradova Slunj, Karlovac i Ogulin promet je prekinut, te su za obranu od poplava pokrenute pripremne radnje, priopćeno je u ponedjeljak nakon večernje sjednice Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Zbog vode na cestama na području Karlovačke županije zatvorene su za promet dionice Furjan – Bogovolja na pdručju Slunja, Zagorje – Desmerice, te Vitunj – Turkovići kod Ogulina, Oštarije – Zagorje Modruško kod Josipdola, Janja Gora – Plavča Draga kod Plaškog, Mrežnički Varoš – Mrežnički Brig, kod Duge Rese i Pontonski most u Zvečaju.

z1305k03
U Zagrebu kaos zbog olujnog vjetra / Snimio Davor Kovačević

U Slunju je završeno punjenje vreća s pijeskom i postavljanje nasipa u Rastokama, u Karlovcu traje punjenje vreća, a Stožer je u kontinuiranoj komunikaciji s mjesnim odborima i gradskim četvrtima u vezi s pripremnim mjerama obrane od poplava.

Prema projekcijama Hrvatskih voda, maksimalan vodostaj u Karlovcu očekuje se tijekom utorka i to za Koranu 750 cm, a za Kupu 700 cm.

Na zagrebačkom području olujni je vjetar jučer stvorio ogromnu štetu - bilo je preko osam stotina intervencija, a najmanje je pet ozlijeđenih osoba.

z1305j12
Posljedice nevremena u Zagrebu / Foto: Darko JELINEK

PXL_130519_24601686
Olujno nevrijeme u Zagrebu / Snimili Luka Stanzl, Patrik Maček, Borna Filić, Marko Prpić / PIXSELL

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.