Odbijanje plana restrukturiranje Diokija mogao bi biti novi manevar ministra iz HNS-a

Opasno politikanstvo: HEP odustaje i od LNG-a na Krku?

Bojana Mrvoš Pavić

Čini se da se tvrtka kojoj je na čelu 'Vrdoljakov čovjek' Tomislav Šerić predomislila oko kupnje zemljišta u Omišlju na kojem bi se gradio terminal, iako ju je država prije godinu dana na to obvezala



ZAGREB  Rijetkima je u državi, vjerojatno, jasno zbog čega je HEP u utorak u predstečajnom postupku za Dinu i Dioki glasao za stečaj ovih tvrtki, zbog kojeg bi izgubio i gotovo 200 milijuna svojih potraživanja prema njima.



Ode li Dioki u stečaj, pravno će biti nemoguće da, jer je Dioki formalno vlasnik Dine, Ivan Čermak preuzme i Dinu, može se čuti od izvora bliskih Čermakovom Crodux-plinu. I Dina i Dioki već sutra mogu početi raditi, kupce za svoje proizvode imaju, a propadne li sve zbog nečijih političkih sukoba, bit će to tragedija bez premca.



HEP se, podsjetimo, izjasnio protiv plana financijskog restrukturiranja koje nudi jedini zainteresirani za Dinu i Dioki, Ivan Čermak, pa su Dinu od stečaja, zasad, spasili manji vjerovnici, dok za Dioki izmijenjeni plan restrukturiranja mora biti napravljen do 26. lipnja. Ministar financija Slavko Linić, kako doznajemo, bio je strahovito ljut nakon što je čuo da je HEP, ne glasajući za plan restrukturiranja, zapravo glasao za stečaj.

Novca ima


Prije točno godinu dana Vlada je, naime, donijela odluku da HEP otkupi Diokijevo zemljište na Krku, za 23 milijuna eura, na kojem bi se gradilo budući LNG, da bi se sada, najvjerojatnije zbog neslaganja Linića i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, HEP, na čijem se čelu nalazi Vrdoljakov čovjek, Tomislav Šerić, predomislio. Kako se šapatom opravdavaju u Vladi, HEP za takav poduhvat sada nema novaca što je, čuje se pak i od samih HEP-ovaca, potpuno netočno. Tvrtka će ove godine ostvariti dobit od dvije milijarde kuna, i ima novaca i za pojeftinjenje struje zbog dolaska konkurencije, i za kupnju LNG zemljišta. Opravdanja poput onih da je LNG tržište zasićeno, da nemamo kupaca tog plina koji bi na naš terminal dolazio, ne stoje, kažu upućeni, jer se situacija na tržištu već sutra može promijeniti, a atraktivno zemljište na Krku uvijek će biti dobar, nipošto mrtvi kapital. »Sve je bolje od stečaja, u kojem svi samo gube, pa tako i HEP«, može se neslužbeno čuti i od samih HEP-ovaca čije čelništvo, u dogovoru s ministrom Vrdoljakom, očito, misli drugačije. A ako se odustalo od kupnje zemljišta, znači li to onda da se u potpunosti odustalo i od gradnje LNG-a, nakon što se već odustalo od HE Ombla, dok »visi« i Plomin C?

Studija na čekanju


Nema dugo da je Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova, kazao kako je studija izvedivosti za LNG napravljena, te da se traže partneri za taj projekt. Gdje onda zapinje, i zašto su, primjerice, Ina i Inin Prirodni plin podržali izradu novog plana za Dioki, zainteresirani da njime spase i svoja nenaplaćena potraživanja, a HEP nije? U prosincu prošle godine, u kojoj je HEP bilježio puno lošije rezultate nego ove godine, Vrdoljak je na svom prvom brifingu za novinare u svojstvu ministra gospodarstva kazao kako će HEP već kroz tjedan dana, dakle do sredine prosinca, dati ponudu za kupnju zemljišta na kojem bi se trebao graditi terminal za ukapljeni plin u Omišlju. »HEP tu ponudu upravo priprema, a kad se ona ostvari, zemljište za gradnju LNG-a trebalo bi završiti u vlasništvu države«, izjavio je tada ministar. Tom kupoprodajom zemljišta otklonile bi se prepreke za nastavak proizvodnje u omišaljskoj Dini, zaključio je. HEP koji je tada bio u financijskoj stisci planirao je kreditom Hypo banke od nje kupiti LNG zemljište na kojem banka ima hipoteku, a sada, kad novaca ima, Vrdoljak i Šerić kupnju tešku oko 173 milijuna kuna, koja bi spasila dvije tvrtke i u njima zaposlenih 400 radnika, obustavljaju, makar će i HEP sam tako izgubiti svojih 200 milijuna kuna. Zato će u kolovozu gotovo 50 milijuna kuna isplatiti svim svojim zaposlenicima na ime nečeg što se zove Dan HEP-a.