Kraj nepotrebne papirologije i gužve

On-line upis u srednju školu 2012. godine

Ingrid Šestan Kučić

Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavljuje i mogućnost izmjene kriterija, i to već od ove godine, po kojima bi se pri upisu u srednju školu vrednovao uspjeh već od petog razreda osnovne škole



RIJEKA Ovogodišnja generacija sedmaša iduće će  se godine u prvi razred srednje škole upisivati putem  on-line sustava. Naime, kako najavljuje državni tajnik  Želimir Janjić, kreće priprema aplikacije za elektroničke upise u srednju školu,  a sve bi za on-line upise trebalo biti gotovo do upisa u  školsku godinu 2012./2013.


– Ono što moramo napraviti je raspisati natječaj za  izradu projekta, a vjerujemo  kako oko uvođenja projekta  elektroničkih upisa u srednje  škole ne bi trebalo biti nikakvih problema te da se sve  pripreme mogu odraditi u  ovoj godini. Riječ je o upisima koji će se odvijati na  sličan način kao i sadašnji  upisi na fakultete, a ti su upisi prošle godine pokazali da  se elektronički oblik upisivanja može odraditi bez ikakvih problema, navodi Janjić.


Dodajući kako će iduće  godine nepotrebna papirologija i gužve u srednjim  školama otići u povijest,  državni tajnik pojašnjava kako će se osmaši u srednju  školu upisivati iz svojih domova ili pak osnovnih škola. 




Međutim, nisu samo budući osmaši oni koje bi trebale  zahvatiti promjene vezane uz  upis u srednju školu, jer postoji mogućnost da će se već  ove godine kriteriji i elementi  upisa uvelike promijeniti na  način da će se prilikom upisa  ovogodišnjim osmašima vrednovati uspjeh već od petog razreda osnovne škole. 


– Odluka o elementima i  kriterijima upisa treba se donijeti do svibnja, a ove će godine u njenu izradu biti  uključeni i predstavnici Ministarstva gospodarstva i poduzetništva, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstva turizma te Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. Bude li  se smatralo da je opravdano  bodovati uspjeh učenika i u  nižim razredima predmetne  nastave, onda će se takav sustav i uvesti, zaključuje Janjić.