Liječnici obiteljske medicine traže hitnu izmjenu zakona

Omogućiti bolovanje svim roditeljima djece s malignim bolestima

Ljerka Bratonja Martinović

Jednu od situacija u kojima se zbog lošeg zakonskog rješenja nađu roditelji objavili smo nedavno, a odnosi se na obitelj teško bolesnog 14-godišnjaka čiji otac nema pravo na bolovanje jer je majka nezaposlena



ZAGREB Koordinacija liječnika obiteljske medicine (KoHOM) zatražila je od Ministarstva zdravlja hitnu izmjenu čl. 45 Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojim se propisuje da roditelj nema pravo na bolovanje za njegu djeteta roditelj ako je drugi roditelj nezaposlen. 


»Naši kolege svakodnevno se suočavaju s problemom bolovanja jednog roditelja djeteta s malignom bolesti ako je drugi nezaposlen, i to osobito u ruralnim sredinama. Ukoliko je jedan roditelj nezaposlen, temeljem čl. 45 stavak 7 Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju zaposleni roditelj nema pravo na bolovanje za vrijeme bolesti djeteta. Tražimo da se po hitnom postupku promijeni članak 45 i u slučaju maligne bolesti djeteta u fazi dijagnostike ili liječenje uvede pravo na bolovanje oba roditelja radi intenzivirane njege i skrbi o djeci i o obitelji«, navodi se u zahtjevu KoHOM-a. 


Predsjednica udruge, Ines Balint, upozorava kako teško bolesna djeca učestalo borave u bolnici, a često im je potrebno dnevno bolničko liječenje koje se provodi u specijaliziranim klinikama. 




– Nužno je da jedan roditelj u tom slučaju boravi s djetetom u bolnici i da ga vodi na stalne kontrole i terapije. Drugi, nezaposleni roditelj mora ostati kod kuće i brinuti za ostalu djecu, a da se ne govori koliko je sama bolest djeteta psihološko opterećenje za takvu obitelj – objašnjava Balint. 


Jednu od životnih situacija u kojima se zbog lošeg zakonskog rješenja nađu roditelji teško bolesne djece objavili smo nedavno u Novom listu, a odnosi se na obitelj teško bolesnog 14-godišnjaka iz Slavonije čiji otac nema pravo na bolovanje za njegu djeteta jer je majka nezaposlena. Istodobno, ona mora brinuti o još dvoje djece i ne može ih ostaviti da bi pratila bolesnog sina na učestale terapije i pretrage. Zbog toga i roditelji i obiteljski liječnici koji odobravaju bolovanja, često balansiraju na rubu propisa i traže druga rješenja kako bi teško bolesnoj djeci omogućili punu roditeljsku potporu za vrijeme liječenja. Zahtjev za izmjenom spornog članka Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju podržale su i udruge za podršku obiteljima djece s malignim bolestima, te Ured pravobraniteljice za djecu. 


– Podržavamo zakonska rješenja koja pridonose boljoj zaštiti djece, posebno u trenucima njihove bolesti. Iako je svaka bolest na svoj način teška i zahtijeva predanost roditelja, očekujemo veći senzibilitet države za potrebe djece oboljele od malignih bolesti i njihovih roditelja. Omogućavanje bolovanja roditeljima takve djece u slučaju da je drugi roditelj nezaposlen bila bi humana gesta državne birokracije – poručuju iz ureda pravobraniteljice. Ministarstvo zdravlja još se nije izjasnilo o ovoj inicijativi, no nedavno su poručili da su spremni razmotriti svaki argumentirani zahtjev koji do njih dođe.