Upozorenje za srednju i južnu Dalmaciju

Olujno jugo lomi Dalmaciju, valovi viši i od dva metra, katamarani u Splitu ”zatočeni” u lukama

Hina

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Olujno jugo, koje od petka ujutro puše na šibensko-kninskom području, uzrokovalo je velike probleme u priobalnom naselju Brodarica te gradu Vodicama



ZAGREB  Jako jugo koje od petka ujutro puše na širem splitskom području izazvalo je poprilično problema u prometu, ponajviše brodskom zbog čega su sve katamaranske linije u prekidu, doznaje se od Ante Mrvice iz Jadrolinije.


Zbog olujnog juga nije isplovio katamaran iz Lastova preko Vele Luke i Hvara za Split, potom onaj iz Korčule preko Hvara za Split, te treća katamaranska linija Bol-Split. Od trajektnih linija u prekidu su Makarska-Sumartin (Brač), Drvenik-Sućuraj (Hvar), Vela Luka-Lastovo.

Ante Mrvica je kazao kako će u 17 sati biti uspostavljena linija za Vis, dok je i dalje u prekidu trajektna linija između Trogira, Drvenika Velikog i Drvenika Malog, te se još ne zna hoće li taj trajekt uspjeti isploviti večeras u 19 sati. Bez obzira na olujno vrijeme, i dalje voze trajekti prema Starigradu, Supetru i Šolti.


Iz Pomorskog meteorološkog centra Split za popodne na splitskom području najavljuju još lošije vrijeme, koje će zbog podivljalog mora i visokih valova u lukama stvarati probleme, dok će se u drugom dijelu noći nevera nešto malo smiriti. Za sutra je za sjeverni Jadran najavljen vjetar južni i jugoistočni, dok će na južnom dijelu puhati vjetar do 40 čvorova.




»Na otvorenom moru za sutra zovu za nijansu bolje vrijeme nego što je danas«, kazao je Mrvica.


Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u petak je kroz meteoalarm objavio crveno upozorenje za srednju i južnu Dalmaciju zbog najavljenog jakog, mjestimice i olujnog juga i jugozapadnjaka, dok je Hrvatski autoklub (HAK) izvijestio kako je zbog olujnih udara vjetra na dionici autoceste A6 od Kikovice do Delnica promet dopušten samo osobnim vozilima.


Iz HAK-a dodaju i kako jak vjetar usporava promet na dionici A1 između čvorova Bisko i Karamatići, a kiša i mokri kolnici usporavaju promet u većem dijelu zemlje.


DHMZ za petak najavljuje promjenljivo do pretežno oblačno, povremeno s kišom, a u gorskom području susnježicom i snijegom. Na Jadranu će kiša mjestimice biti obilnija, uz moguće izraženije pljuskove s grmljavinom.


U nizinama unutrašnjosti kiša će poslijepodne i osobito navečer prijeći u susnježicu, mjestimice i snijeg. Puhat će umjeren i na udare jak jugoistočni i jugozapadni vjetar, krajem dana u okretanju na sjeverni.


Temperatura zraka od 6 do 11 u unutrašnjosti i od 9 do 14°C na Jadranu, navečer u osjetnom padu, izvješćuje DHMZ.



Olujno jugo, koje od petka ujutro puše na šibensko-kninskom području, uzrokovalo je velike probleme u priobalnom naselju Brodarica te gradu Vodicama.Veliki valovi, koji su bili i viši od dva metra, uzrokovali su štetu na brodicama vezanim uz obalu na Brodarici, a nevrijeme je izbilo i šahtove te potopilo rivu.Udari juga, kako se doznaje iz županijskog Centra 112, bacili su stablo na cesti uz brdo Jelinjak na području Grebaštice, a pod udarima vjetra urušio se i jedan kameni zid na kninskom području.Iako u Centru 112 nemaju podatke o ozlijeđenim osobama, neslužbeno se doznaje kako je jedna osoba zadobila lakše ozljede, pokušavajući spasiti čamac iz ‘podivljalog’ mora.Jako jugo praćeno valovima uzrokovalo je probleme i Vodičanima. U tom gradu jutros je potopljena riva.Kako se doznaje iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, vatrogasci su u stanju pripravnosti sve do jenjavanja vremenskih neprilika.


HAK upozorava i na maglu koja smanjuje vidljivost na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Vrbovskog i Bosiljeva. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme.


Zimski su uvjeti te zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, za ostale obavezna zimska oprema na cestama u Gorskome kotaru na državnim i županijskim cestama, a u prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije, napominju iz HAK-a.


U prekidu su trajektne linije: Valbiska – Merag, Valbiska – Lopar, Makarska – Sumartin, Sućuraj – Drvenik; katamaranske: Novalja – Rab – Rijeka, Mali Lošinj – Rijeka, Vis – Split, Jelsa – Bol – Split, Lastovo – Vela Luka – Hvar – Split, Korčula– Hvar-Split, te brodska linija Mali Lošinj – Unije – Susak.


Meteoalarm je nova internet stranica stvorena radi upozorenja javnosti na opasne vremenske prilike u Europi. Stranica www.meteoalarm.eu nudi opće razumljiv sustav koji koristi simbole i bojom kodirane karte i pomoću njih daje najsvježija upozorenja na očekivano opasno vrijeme za sljedećih 48 sati u većem dijelu Europe.


Tako današnje crveno upozorenje Meteoalarma podrazumijeva snažne i opasne vremenske nepogode koje uzrokuju veliku štetu na velikom području i predstavljaju opasnost po život.