Bivši ministar financija

Okončana perspektivna politička karijera? Lalovac zatražio povlačenje iz političkog života

Tihana Tomičić

Predsjedništvo SDP-a prihvatilo je Lalovčev zahtjev. Ukoliko DORH utvrdi da ima razloga za pokretanje kaznenog postupka, Boris Lalovac će biti isključen iz SDP-a – komentirao je jedan dužnosnik stranke



Jedna uspješna i perspektivna politička karijera jučer je, čini se, umrla: bivši ministar financija i, što je još važnije, trenutni potpredsjednik SDP-a Boris Lalovac zatražio je jučer od vrha stranke da mu omogući povlačenje iz političkog i javnog života do daljnjega. To je nakon sjednice Predsjedništva SDP-a na Ibleru sinoć potvrdio i potpredsjednik stranke Rajko Ostojić.


Predsjedništvo SDP-a je taj Lalovčev zahtjev prihvatilo, dapače bila je to sugestija njegovih kolega iz vrha stranke jučer tijekom dana.


– Kolega Lalovac je zamolio da mu se dopusti takvo povlačenje na neko vrijeme, i to smo jednoglasno prihvatili – rekao je Ostojić. Kolega Lalovac je bio vrstan ministar, topao je čovjek i siguran sam da će se nakon nekog vremena vratiti među nas – rekao je Ostojić.




Iako su optužbe njegove supruge, s kojom vodi brakorazvodnu parnicu i bori se za skrbništvo nad maloljetnim sinom jer je Tončica Lalovac ujedno i na liječenju od teške bolesti, objavljene u opskurnoj Bujančevoj emisiji, Lalovac je bio prisiljen zbog pritiska u stranci i u javnosti povući ovakav potez. To znači da on ostaje saborski zastupnik, jer je mandat neotuđiv, no neće istupati na plenarnim sjednicama niti se pojavljivati na stranačkim skupovima, bar dok se slučaj pravosudno ne riješi. A ukoliko DORH utvrdi da ima razloga za pokretanje kaznenog postupka, Lalovac će biti isključen iz SDP-a.


– Svatko od SDP-ovih dužnosnika protiv kojega je ikada postojao kazneni progon, bilo da je riječ o zloupotrebama položaja, financijskim malverzacijama ili nasilju, uvijek je sam davao ostavku ili je bio isključen iz stranke od strane Predsjedništva. Tako će biti i sada, ako se optužbe potvrde – rekao nam je jedan od potpredsjednika SDP-a jučer poslijepodne.


– Upravo zbog činjenice da se ovo ne tiče samo jedne brakorazvodne parnice, već i institucija sistema, jer je riječ o visokim dužnosnicima stranke, stranka je morala reagirati i kompromisni je rezultat da se Lalovac povlači na neko vrijeme – neslužbeno je rečeno nakon sjednice Predsjedništva.


Na pitanje treba li Lalovac odmah otići iz političke arene, i prije presude, politički analitičar Žarko Puhovski kaže:


– Bujicu uglavnom ne gledam, pa nisam ni jučer. Stoga nisam vidio dokumentaciju. Ako je, međutim, istina da je riječ o nasilju u obitelji, dapače fizičkome, onda nije dopustivo da netko tko to čini nastavi s javim funkcioniranjem.