Blokirane milijarde

Oko 618 tisuća građana i obrtnika može reprogramirati porezni dug

Hina

Zakon će, po podacima Porezne uprave, obuhvatiti porezne obveznike s ukupnim dugom od 12,8 milijardi kuna, od čega 7 milijardi kuna glavnice, a 5,7 milijardi kuna kamata



Oko 618 tisuća poreznih obveznika, građana te fizičkih osoba koje su prestale obavljati registriranu djelatnost, odnosno obrtnika i samostalnih djelatnosti koji više ne obavljaju tu djelatnost, a koji državi za poreze i doprinose duguju 12,8 milijardi kuna, u iduća tri mjeseca mogu predati zahtjev za reprogram i obročnu otplatu tog duga, pri čemu bi im se otpisalo oko 5,7 milijardi kuna kamata.


Naime, u Narodnim novinama (broj 55. od 8. svibnja) objavljen je Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba, koji je stupio na snagu prvog dana od objave, odnosno danas pa je tako počeo teći rok od 90 dana u kojem ti porezni obveznici mogu podnijeti zahtjev.


Svrha je Zakona poreznim obveznicima – građanima, fizičkim osobama koje su registriranu djelatnost prestale obavljati do dana stupanja na snagu Zakona, odnosno obrtnicima, ali i drugim fizičkim osobama koje su zatvorile registriranu djelatnost, poput liječnika, arhitekata ili odvjetnika, kao i fizičkim osobama u djelatnostima poljoprivrede i ribarstva, omogućiti reprogramiranje naplate glavnice duga, uz kamatnu stopu u visini od 4,5 posto, plaćanjem u mjesečnim obrocima.




Taj rok otplate, ovisno o visini poreznog duga, može biti najmanje do 36 mjeseci i najviše do 60 mjeseci, uz istovremeni otpis duga s osnove kamata, a obveznici, ako im više odgovara, mogu glavnicu duga uplatiti jednokratno, pri čemu bi im se omogućio otpis duga s osnove kamata.


Zakon će, po podacima Porezne uprave, obuhvatiti nešto malo više od 618 tisuća poreznih obveznika s ukupnim dugom od 12,8 milijardi kuna, od čega 7 milijardi kuna glavnice, a 5,7 milijardi kuna kamata.


Radi se o 512 tisuća građana s dugom od 3,6 milijardi duga, od čega 2,2 milijarde kuna glavnice i 1,4 milijarde kuna kamata. Građani pritom za doprinose duguju ukupno 2,3 milijarde kuna, a na ime poreza i ostalih davanja oko 1,3 milijarde kuna.


Ukupni dug oko 105 tisuća fizičkih osoba koje su prestale obavljati samostalnu djelatnost iznosi 9,2 milijarde kuna, od čega se na glavnicu odnosi 4,8 milijardi kuna, a na kamate 4,3 milijarde kuna. Na ime doprinosa fizičke osobe koje su prestale obavljati djelatnost duguju iznos od 6,1 milijardu kuna, a oko 3,1 milijardu kuna je njihov dug po osnovu ostalih davanja.


Prema zakonskim odredbama, porezni dug je dospjeli neplaćeni dug s osnove poreza (poreza na dohodak, na dobit, PDV-a, na promet nekretninama te dug s osnove lokalnih poreza), doprinosa (mirovinsko na temelju generacijske solidarnosti, za obvezno zdravstveno osiguranje, osiguranje za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti te doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti) te drugih javnih davanja (dug s osnove spomeničke rente, doprinosa komorama, članarine turističkim zajednicama, novčanih kazni i pristojbi).


Porezna uprava je i na svojim internet stranicama objavila da je Zakon s današnjim danom stupio na snagu te objašnjenja vezano za primjenu, a na stranicama Porezne su i obrasci zahtjeva za plaćanje poreznog duga te za odgodu ovrhe.


Zakon će se, ističu uz ostalo, primjenjivati isključivo na naplatu poreznog duga fizičkih osoba, koje pisani i obrazloženi zahtjev za plaćanje poreznog duga mogu podnijeti ispostavi Porezne uprave nadležnoj prema prebivalištu ili uobičajenom boravištu fizičke osobe.


Zahtjev mora sadržavati ime, prezime i adresu fizičke osobe, OIB, razloge zbog kojih je nastao porezni dug, prijedlog za otpis duga s osnove kamata s prijedlogom razdoblja reprogramiranja naplate glavnice duga, ili prijedlog za otpis duga s osnove kamata uz plaćanje glavnice duga jednokratnom uplatom, razloge za plaćanje glavnice u produženom roku (realizacija kredita, deblokada od strane drugih vjerovnika i sl.) i, ako postoje, dokaze na temelju kojih će podnositelj zahtjeva uplatu u tom roku učiniti izvjesnom.


Budući da za fizičke osobe koje dug žele platiti, a blokirani su im računi ili im se plijeni plaća, Zakon propisuje mogućnost za odgodu ovrhe, a za to poreznicima trebaju podnijeti poseban zahtjev i razloge za odgodu ovrhe učiniti opravdanim.


Ako svoje obaveze podmiruju uredno, zahtjev za plaćanje poreznog duga po ovom Zakonu moći će podnijeti i fizičke osobe kojima je dug reprogramiran prema prijašnjim propisima.