Udruga hrvatskih pacijenata

Ograničava se izdavanje C1 uputnica, UHP poručuje: Nakiću, razumijete li uopće osiromašeni puk kada se razboli?

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

"Molimo Vas u ime života i zdravlja osiromašenog hrvatskog puka nemojte to činiti, to bi bilo nehumano i štetno rješenje za osiromašene i oboljele koji nemaju veza i novca", stoji u otvorenom pismu 



Ministarstvo zdravlja potvrdilo je u srijedu izmjene u postupku upućivanja pacijenata u specijalističku zdravstvenu zaštitu, na način da se C1 uputnice ograničavaju na preglede unutar iste specijalizacije.


Uputu o tome bolnice su dobile 17. lipnja, a kao jedan od razloga u Ministarstvu ističu podatke Svjetske banke prema kojima obiteljski liječnici u Hrvatskoj znatno više šalju pacijente na pretrage u bolnice nego u drugim zemljama EU.


Naglašavaju da postupak upućivanja ostaje isti kao i dosad za onkološke pacijente i kandidate za transplantaciju.




 C1 uputnice HZZO je uveo u rujnu 2013. Izdaju ih liječnici primarne zdravstvene zaštite za pregled i cjelovitu obradu u specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti. Kada su uvedene, bilo je zamišljeno da tijekom godine dana pokrivaju sva bolnička izvršenja vezana uz uputnu dijagnozu.


 Među razlozima uvođenja sadašnjih ograničenja u Ministarstvu navode i potrebu da se izbjegne “lutanje pacijenata u sustavu”.


 Pacijenti su se, kažu, dosad mogli naći u situaciji da mjesecima budu na bolničkoj dijagnostičkoj obradi, a da njihov obiteljski liječnik ne zna što se s njima zapravo događa.


 Napominju i kako su imali brojne zamolbe obiteljskih liječnika koji žele imati veću ulogu u praćenju liječenja svojih pacijenata, umjesto da ih samo “administratorski upućuju na dijagnostičke preglede”.


 Upozoravaju da je primjetan i povećan broj dijagnostičkih postupaka koji su u konačnici značajno povećali liste čekanja.


 Primjerice, podatci iz Izvješća Svjetske banke o javnim politikama u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu, govore “o alarmantnim podacima o visokim stopama uputnica iz primarne skrbi u hrvatskim bolnicama od 25 posto”. Usporedbe radi, uobičajeni raspon unutar prosjeka europskih zemalja iznosi od 5 do 12 posto.


 Podatci ukazuju i na to da poboljšanje rada primarne zdravstvene zaštite ima ulogu u racionalizaciji pružanja bolničkih ustanova kao i poboljšanje preventivne zdravstvene zaštite kako bi se unaprijedili rezultati u zdravstvu, navode u Ministarstvu.


Udruga hrvatskih pacijenata tim je povodom uputila otvoreno pismo ministru zdravlja, Dariju Nakiću.


“Poštovani gospodine Ministre


zašto uporno mijenjate ono što je odlično postavljeno u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS) prema nama oboljelima po nama na puno lošija rješenja gdje svi oni oboljeli koji nemaju novca i veza se udaljavaju od dostupnosti prava na liječenje. Put do specijalista im izgleda sve više otežavate a mi u UHP smatramo da je Vaša zadaća da nam taj put morate olakšati. Znate li Vi da su bolnički hodnici iza 12, 13 sati uglavnom prazni. Zašto te slobodne kapacitete ne stavite u punu funkciju.


Pitamo se zaista je li Vi uopće razumijete osiromašeni hrvatski puk kada se razboli.


Ukinuli ste po nama odličan „Program plus i 72 sata“ koji je po nama bio po mjeri svih teško oboljelih. Ukinuli ste već 4 mjeseca taj program od 72 sata koji je bio nada za nas oboljele u spas i ulazak bez stresa u program dobivanja smjernica obrade ili liječenja a nove rokove niste ni do danas donijeli.


Pitamo Vas zašto niste donijeli nove rokove i je li to zbog toga što Vi ne razumijete položaj nas oboljelih koji nemamo veza i novca (to je po nama većina našeg puka) u SJZS?


Sada čujemo najavu ukidanja ili ograničavanja Uputnica C1.


Molimo Vas u ime života i zdravlja osiromašenog hrvatskog puka nemojte to činiti, to bi bilo po nama u UHP-a vrlo nehumano i štetno rješenje za osiromašene i oboljele koji nemaju veza i novca.


Mi oboljeli i UHP-a smo godinama tražili ovakvo rješenje kao što je sada sa uputnicom C1( i ne samo sa uputnicom C1) to je bilo odlično rješenje i zadovoljni smo sa mogućnostima koje pruža uputnica C1. S njom je pacijent mogao na jednom mjestu dobiti potpunu obradu prema utvrđenoj dijagnozi.


Oboljeli kada bi došao u bolnicu sa uputnicom C1 bi bio obrađen tu na jednom mjestu i nije se ponižavajuće šetao od bolnici do obiteljskog liječnika (gdje nekada treba čekati na uputnicu cijeli dan).. i ponovo sa uputnicom u bolnicu to je zaista bilo maltretiranje i ponižavanje nas oboljelih kao „stoke sitnog zuba“


Ne želimo vjerovati da Vi ponovo hoćete vratiti odlična rješenja na vrlo loša po nas pacijente.


Ovu Vašu najavu mogućeg ograničenja uputnica smatramo korakom unazad jer će za svaku pretragu trebati tražiti novu uputnicu, nepotrebno šetati teško oboljelie od bolnica i obiteljskih liječnika i natrag u bolnice. Strašno, po nama ako je to doista istina pitamo se jeste se Vi totalno odnarodili i koliko Vi doista razumijete nas oboljele i funkcioniranje SJZS? Je li Vam doista nešto zaći patnja teško oboljelih.


Molimo Vas nemojte kažnjavati teško oboljele jer oni su ionako kažnjeni svojom bolešću i pustite sve humane i odgovorne liječnike da jednostavno liječe na najlakši mogući način svoje oboljele a ako ima liječnika koji to ne rade ili pružaju otpor, njih „natjerajte“ neka zarade svoju plaću i prestanu „kukati“a možda i lobirati za tajkunizaciju SJZS a ne ukidati odlična rješenja kao što je uputnica C1


Umjesto ukidanja ili ograničavanja odličnih rješenja predlažemo Vam: zabranite miješanje praksi, stavite slobodne bolničke kapacitete iza 13 sati u punu funkciju, uvedite informatizaciju u bolnički sustav i maknite otpore za to….itd. Informatizacija bolničkog sustava dugo godina je najavljivana ali vidimo ništa od toga…. u razgovoru sa ljudima koji se bave informatizacijom kažu nam da je to moguće napraviti za 6 mjeseci.


Možda niste upoznati obiteljska medicina je informatizirana već 7-8 godina i to je odlična stvar. Pitamo Vas zašto nije uspjela informatizacija bolničkog sustava i tko je odgovoran za to?


Vi govorite da nisu dovoljno upoznati naši obiteljski liječnici sa našim liječenjem preko uputnice C1….molimo Vas uozbiljite se gospodine Ministre, nisu u ovom slučaju problem obiteljski liječnici i nemojte molimo Vas vašim lošim rješenjima otežavati rad obiteljskim liječnicima i nama teško oboljelim.


Ako ima propusta ili zloupotreba u SJZS sankcionirajte to a ne ukidati ono što je po nama odlično za nas pacijente u SJZS.


Mi u UHP-a smatramo da bi se najavljeno ograničenje moglo jako negativno odraziti na zdravlje bolesnika, jer bi se pretrage nepotrebno vremenski razvukle.


Po nama trpilo bi i gospodarstvo, jer bi se gubilo mnogo više radnih dana.


Molimo Vas ne ubijajte nam nadu i ne donosite nam veću patnju. Molimo odustanite od ovih i sličnih loših nakana.


U očekivanju uvažavanja ovog našeg krika i pozitivnog odgovora želimo Vam obilje zdravlja sa prve crte oboljelih.


U dobroj vjeri.


S poštovanjem Marijo Drlje”, stoji u pismu UHP-a.