Još nema odluke

Oglasio se Orešković: ‘O Lozančiću odučujem idući tjedan, a Petrov ima pravo na svoj stav’

Hina

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

»Gospodin Petrov ima svoj stav, to je njegova pozicija. Mi ćemo se čuti i odlučit ću drugi tjedan«, kratko je kazao Orešković za RTL Televiziju. Upitan hoće li supotpisati odluku predsjednice o smjeni Lozančića, ponovio je: »Čut ćete idući tjedan, sve će biti jasno«



Premijer Tihomir Orešković najavio je u subotu kako će idući tjedan odlučiti o inicijativi predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da se razriješi šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, a za izjavu potpredsjednika Vlade Bože Petrova kako ne vidi razloga za njegovu smjenu, rekao je da je to njegov stav.


  »Gospodin Petrov ima svoj stav, to je njegova pozicija. Mi ćemo se čuti i odlučit ću drugi tjedan«, kratko je kazao Orešković za RTL Televiziju. Upitan hoće li supotpisati odluku predsjednice o smjeni Lozančića, ponovio je: »Čut ćete idući tjedan, sve će biti jasno«.


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak je potpisala odluku o Lozančićevu razrješenju zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Lozančiću je i osobno priopćila kako ne uživa njezino povjerenje.




Odluku o razrješenju šefa SOA-e, temeljem zakona, supotpisuju premijer Tihomir Orešković i predsjednica Republike, koja je svoju odluku poslala u Vladu, iz koje je potvrđeno da su je zaprimili.


U medijima se nagađa kako mu posebno zamjera jer ju nije upozorio da je zbog kontakata s izvršnim predsjednikom Dinama Zdravkom Mamićem, koji je bio pod mjerama tajnog praćenja, i ona ušla u te mjere.


Potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov kazao je u subotu kako u ovom trenutku ne vidi razloga za smjenu Lozančića, s kojim je razgovarao, te da, ako se kojim slučajem to i dogodi, za to moraju postojati jasni argumenti.


»Mislim da se razrješenje ravnatelja SOA-e može dogoditi jedino ako su dva potpisa (predsjednice i premijera), tako da u ovom trenutku gospodin Lozančić nije još uvijek razriješen, s tim da je predsjednica učinila taj korak od svoje strane. Ja sam obavio razgovor s gospodinom Lozančićem, jer sam se htio upoznati sa svim stvarima koje se događaju i ja u ovom trenutku ne mogu reći da sam primijetio kod gospodina Lozančića bilo koje stvari koje bi me upućivale da postoje razlozi zbog čega on ne bi mogao biti i dalje ravnatelj SOA-e. O svemu tome bi trebao odlučiti premijer za kojeg vjerujem da ima i više informacija nego što bih ja imao i zato smatram da će on donijeti najkvalitetniju odluku slijedeći tjedan«, rekao je Petrov u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.