Etički kodeks definirat će obveze zastupnika

Odzvonilo saborskim ljenčinama? Uvodi se novčana kazna za izostanak sa sjednice Sabora

Zlatko Crnčec

Naglasak u Etičkom kodeksu bit će na ponašanju zastupnika, a traži se i način na koji bi ih se natjeralo da redovitije dolaze u sabornicu. Navodno tu nije isključena ni mogućnost uvođenja novčane kazne za nedolazak na sjednicu



ZAGREB » Ugled Sabora među građanima i tijekom prošle godine bio je u strmoglavom padu pa je vodstvo Sabora odlučilo tijekom sljedeće 2015. popraviti situaciju. Odmah nakon novogodišnjih praznika krenut će se u izradu Etičkog kodeksa ponašanja saborskih zastupnika oko čega se očekuje postizanje laganog konsenzusa među svim parlamentarnim strankama. Najavio je to još sredinom prosinca predsjednik Sabora Josip Leko rekavši da se u ovaj projekt ide zbog »sve lošije percepcije Sabora u javnosti«, te da se radi o pokušaju da »se pokaže kako je saborskim zastupnicima stalo i da su zainteresirani za bolju sliku o sebi«.


 Leko smatra da bi Saboru trebao biti »prvenstveni interes da građani čuju politike i stajališta pojedinih zastupnika i klubova, te kako bi se izbjegli osobni ili stranački obračuni«. Kako se neslužbeno može doznati, u prvoj polovini siječnja sljedeće godine započet će konzultacije oko Etičkog kodeksa koji bi mogao biti donesen možda već u prvom ili drugom tjednu prve ovogodišnje saborske sjednice, odnosno do kraja siječnja.


Golemi troškovi


Činjenica da je Sabor svoje ovogodišnje zasjedanje završio ovakvom inicijativom svog prvog čovjeka govori o tome da se u vrhu vladajuće koalicije smatra da je došao krajnji trenutak za popravak saborskog imidža. Naglasak u Etičkom kodeksu bit će na ponašanju zastupnika u Saboru, a nije isključeno ni da se nađe način na koji bi se natjeralo zastupnike da redovitije dolaze u sabornicu. Navodno tu nije isključena ni mogućnost uvođenja novčane kazne za nedolazak na sjednicu.




  To više što troškovi koje naprave u svom mandatu nisu zanemarivi. Naime, krajem svake godine vodstvo Sabora obavještava javnost o troškovima koje su zastupnici napravili povrh samih plaća koje dobivaju. Tako su ove godine potrošili ukupno 9, 5 milijuna kuna na razne troškove.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista