Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. ožujka 2020.
Ministar pravosuđa neizravno potvrdio odlazak Mladena Bajića

Odvjetnici složno: Bajić dobro radio posao

Foto  Darko JELINEK
Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 26. veljača 2014. u 14:44 2014-02-26T14:44:00+01:00

Pusić smatra da Cvitan ima prednost što je do sada u svim predmetima najuže surađivao s Bajićem i zbog čega je »važno biti u temi, a ne se tek upoznavati«. Prednošću drži i to što Cvitan niti na koji način nije politizirana osoba

ZAGREB/KOPRIVNICA  Ministar pravosuđa Orsat Miljenić neizravno je danas potvrdio da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić više neće obavljati tu dužnost.
»S Mladenom Bajićem odlično surađujem te očekujem da ću tako surađivati i s njegovim nasljednikom, tko god bude. Sabor daje završnu odluku o imenovanju«, kratko je Miljenić u Koprivnici novinarima komentirao još neslužbene informacije da će umjesto Mladena Bajića za glavnoga državnog odvjetnika biti imenovan ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan.
Za sada se u Vladi nije mogla dobiti potvrda informacije objavljene u tisku da će Cvitan biti predložen za glavnoga državnog odvjetnika umjesto Bajića, koji tu dužnost obavlja 12 godina.
Današnji Jutarnji list objavio je da je premijer Zoran Milanović jučer odvojeno primio Cvitana i Bajića te im osobno »priopćio odluku Vlade RH« da će Cvitana predložiti za šefa DORH-a.
Dinko Cvitan sinoć je u izjavi za Hinu rekao da je odluka o tome tko će biti na čelu DORH-a na Vladi i Hrvatskom saboru te da ne želi ništa prejudicirati ni komentirati. 
Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je danas da bi ravnatelj Uskoka Dinko Cvitan bio dostojna zamjena za glavnog državnog odvjetnika umjesto Mladena Bajića, koji tu dužnost obavlja već 12 godina.
»Mladen Bajić je odlično radio svoj posao, pogotovo u zadnjem mandatu, i nisam si mogla zamisliti nekoga tko bi mu mogao biti dostojni zamjenik dok se kao prijedlog nije pojavio Dinko Cvitan«, kazala je Pusić novinarima nakon konferencije za novinare u povodu povrata aerofoto snimaka teritorija Hrvatske iz 1968. godine.

Pusić smatra da Cvitan ima prednost što je do sada u svim predmetima najuže surađivao s Bajićem i zbog čega je »važno biti u temi, a ne se tek upoznavati«. Prednošću drži i to što Cvitan niti na koji način nije politizirana osoba.
»On je jedna od vrlo, vrlo rijetkih ili jedinih osoba za koje bi se moglo zamisliti da može biti dostojni nasljednik glavnog državnog odvjetnika Bajića«, rekla je Pusić. 

Odvjetnici i predstavnici civilnih udruga ocijenili su uspješnim rad aktualnog državnog odvjetnika Mladena Bajića pri čemu od njegovog mogućeg nasljednika Dinka Cvitana očekuju da će dobro raditi taj posao, ali bez značajnih promjena, no neki smatraju da bi mu trajanje mandata trebalo vremenski ograničiti.
Odvjetnica Vesna Alaburić smatra da država nije iskazala nepovjerenje prema Bajiću time što je prema nepotvrđenim informacijama odlučila predložiti imenovanje druge osobe.
To bi značilo, kazala je Alaburić, da je vlast zadovoljna radom Državnog odvjetništva i Uskoka i da ne misli kako bi kadrovskim promjenama trebalo inaugurirati promjene u organizaciji i načinu rada DORH-a.
Alaburić, međutim, smatra poželjnim da se na tako značajnim funkcijama ne ostaje duže od dva eventualn tri mandata, jer su prema njezinom mišljenju promjene na čelu tako važnih institucija poželjne u svakom društvu.
Priklonila se ocjenama po kojima je odvjetništvo nastojalo maksimalno kvalitetno obavljati svoje zadaće.
»Ako mogu komentirati priče da su neki predmeti stajali u ladicima dok su se neki brže procesuirali moj komentar je da je državno odvjetništvo u svakoj zemlji vrlo blisko vlasti i da u svakoj zemlji postoji politika kaznenog progona kojom se utvrđuju prioriteti i žurno postupanje«, kazala je Alaburić.
Odvjetnica smatra da je važno da postoji pravilo javnosti rada i pravo medija i svih građana da budu upoznati s radom državnog odvjetništva, da ga imaju pravo komentirati i kritizirati.
Alaburić očekuje da će sadašnji ravnatelj Uskoka Dinko Cvitan, bude li izabran na dužnost glavnog državnog odvjetnika, nastaviti s dosadašnjim aktivnostima odvjetništva i da tu neće biti nikakvih značajnijih promjena.
Treba li vremenski ograničiti mandat glavnog državnog odvjetnika
Za razliku od nje, odvjetnik Anto Nobilo smatra da glavnom državnom odvjetniku ne bi trebalo vremenski ograničiti mandat jer on nije političar niti ima mogućnost samovoljnog ili arbitrarnog odlučivanja.
»Radi se o profesiji a ne o političkom odlučivanju ili vladanju pa ako netko dobro obavlja posao treba ga držati sve dok taj posao dobro obavlja«, kazao je Nobilo. Dodao je da su jedini kriterij dobri rezultati.
Bajić je po njegovom mišljenju naslijedio devastirano državno odvjetništvo u kadrovskom i organizacijskom smislu te je praktički izgradio novu strukturu s gotovo potpuno novim kadrovima i stvorio respektabilnu državnu instituciju koja je pokazala da se može nositi i s najsloženijim oblicima kriminala.
Očekivani izbor Cvitana po Nobilu predstavlja priznanje Bajiću jer je Cvitan njegov kadar i najbliži suradnik. To pokazuje da je politika u principu zadovoljna radom državnog odvjetništva i da želi kontinuitet.
NI Nobilo ne očekuje bitne promjene u radu odvjetništva jer su najveće korupcijske afere u nadležnosti Uskoka i jer je Cvitan s Bajićem bio sukreator kaznenih progona. Za Nobila je najveći Bajićev problem što je na toj dužnosti već 12 godina.
Odvjetnik Milenko Umičević smatra logičnim što Sabor imenuje glavnog državnog odvjetnika s obzirom da Sabor imenuje i predsjednika Vrhovnog suda, ali smatra da bi utjecaj struke trebao biti odlučujući jer se u suprotnom može dogoditi da garnitura koja ima većinu postavi čovjeka koji formalno zadovoljava uvjete, što ne znači da ima i stručnost. Na sreću, kazao je, u sadašnjoj situaciji to nije tako.
Odvjetnik Krešimir Vilajtović smatra da se pozicija glavnog državnog odvjetnika mora maknuti iz politike, odnosno da ga treba birati struka te da mu treba ograničiti trajanje mandata na najviše dva.
Vilajtović također smatra da je Bajić svojim radom značajno doprinio u borbi protiv korupcije i ulasku Hrvatske u pravni sustav Europske unije, dok od Cvitana, ukoliko bude imenovan, očekuje još veći angažman jer smatra da ima sve predispozicije i kapacitet da napravi dodatni iskorak.
Odvjetnik Velimir Došen smatra da je Bajić dosta uspješno radio svoj posao i nosio se s korupcijom iako se zbog teške političke situacije moralo balansirati. Od Cvitana očekuje da nastavi raditi dobro i čak da donese poboljšanja jer se dokazao kako uspješan i samostalan i nije podlegao nikakvim pritiscima.
Documenta se nada da ratni zločini neće biti u sjeni borbe protiv korupcije
Voditeljica Documente Vesna Teršelič kazala je da je DORH pod vodstvom Bajića procesuirao ranije neistražene ratne zločine i da bi bez te njegove inicijative imali otužnu situaciju 90-tih.
No, Teršelič upozorava da je unatoč velikom broju pokrenutih postupaka ostalo puno neprocesuiranih ratnih zločina, poput zločina krajem '91. u Bogdanovcima u kojem je ubijeno više od 50 civila i branitelja mahom Hrvata, kao i zločini nad srpskim civilima u Vukovaru te u tijeku i nakon vojne operacije Oluja.
»Nadam se da procesuiranje ratnih zločina neće biti u sjeni procesuiranja korupcijskih predmeta jer je Cvitan radio na predmetima povezanima s korupcijom«, kazala je.
Ona također drži da ni jedan dužnosnik ne bi smio obnašati dužnost više od dva mandata. »Važno je dati priliku novim ljudima, ali je važno i osigurati kontinuitet rada državnih institucija«, rekla Teršelič.
Izvršna direktorica Transparency International Hrvatska (TIH) Ivona Mendeš rekla je da im profesionalni put Dinka Cvitana ulijeva nadu da će dobro obavljati i posao glavnog državnog odvjetnika. Naime, čak je i Europska komisija u Antikorupcijskom izvješću pohvalila rad Uskoka.
No, TIH-u smeta netransparentnost izbora glavnog državnog odvjetnika. »Izbor jednog od najvažnijih dužnosnika u zemlji ne smije se svoditi na puštanje probnih balona i odabir osobe kojoj je javnost najnaklonjenija«, smatra Mendeš.
TIH veću transparentnost traži i pri objašnjenju zašto s te dužnosti odlazi Bajić. »O tome vlast pušta informacije na kapaljku, pa posljednjih dana mediji skladno ponavljaju frazu kako se Bajiću najviše zamjera dugovječnost. To ne može biti glavni razlog njegova odlaska osim ako se zakonom ne ograniči broj mandata koje glavni državni odvjetnik smije obnašati«, smatra TIH.

Sociolog Renato Matić smatra da bi se politika trebala isključiti iz svake profesionalne strukture kojom bi trebala vladati iskjučivo profesionalna logika. »Treba reći da su politički utjecaj i izbor leglo korupcije. Političko kadroviranje je motor za sukob interesa i time korupcije«, zaključio je Matić.
On se zalaže za model koji se primjenjuje u razvijenim demokratskim zemljama u kojem politika ne bi imala nikakav utjecaj na izbor čelnika stručnih službi, prije svega onih koje se bave progonom i čija profesionalnost izravno utječe na sigurnost građana, a čija ispolitiziranost izravno doprinosi nesigurnosti.
Prema reakciji građana Matić zaključuje kako je najveći problem što iza Bajića u zraku ostaje previše neraščišćenih sumnji po kojima je državno odvjetništvo radilo po nekom partijskom ključu ili ključu trenutne podobnosti. Zaključio je da je te sumnje, ako nisu utemeljene, trebalo raščistiti.
Nepovjerenje, objašnjava Matić, nastaje kada građani sami vide da se u njihovom susjedstvu s jedne strane nesankcionira ono vidljivo a da se nešto drugo sankcionira spektakularno. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.