20 godina vojno-redarstvene operacije

Održano završno uvježbavanje postroja za svečani mimod povodom Oluje, na snazi posebna regulacija prometa

Portal Novilist.hr

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

"Jako smo 'nabrijani', to se pokazalo i kroz ove naše pripreme koje su jako duge trajale, svaka kap znoja, svaki žulj koji je nastao tim uvježavanjem podnesen je s puno ponosa", rekla je Geljić



Uoči svečanog mimohoda koji će u povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluje” biti održan 4. kolovoza u Zagrebu, u subotu poslijepodne održano je završno uvježbavanje pripadnika pješačkog i mehaniziranog postroja, koji je pažnju privukao moćnim oklopljenim i borbenim vozilima, uključujući atrakativne MRAP-ove i tenkove M-84.


Najveću atrakciju mimohoda – dvije haubice PzH 2000 teške po 50 tona javnost će moći vidjeti u utorak na dan mimohoda. U subotu su u vježbi sudjelovale samo dvije labudice koje će voziti to najnovije topničko sredstvo dometa od 30 do 80 kilometara koje mogu ispaljivati deset do trinaest granata u minuti.


U sklopu završnog uvježbavanja zagrebačkim ulicama u motoriziranom dijelu sudjelovale su Patrie, vozila MRAP, vozila HMMWV, motorna vozila i motocikli, tenkovi M-84 koji su na gusjenicama imali gumene čepove, borbena vozila pješaštva BVP M-80, kamioni Iveco, minobacači, sanitetska vozila, elektroagregat, pokretna poljska kuhinja, terenska borbena vozila M-ATV, namijenjena za izviđanje i potporu kretanja, te razna plovila, motocikli i druga vozila i sredstva.




Ulicama su prošli pripadnici Oružanih snaga, Ministarstva unutarnjih poslova, vatrogastva i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatske gorske službe spašavanja, branitelja i povijesnih postrojbi.


Isped Nacionalne i sveučilišne knjižnice održano je završno uvježbavanje pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.


Nakon završne vježbe moguće su korekcije u načinu i ritmu kretanja postroja, dok se generalnom probom potvrđuje program kakav će biti u konačnici izveden.


Tada će zapovjed za početak svečanog mimohoda izdati predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon toga će početak vojnog dijela mimohoda s tri počasna plotuna označiti šest topova M1-4/50 kalibra 76 mm Topničko-raketne pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”.


Potom će tri borbena aviona MiG-21 preletjeti preko Vukovarske ulice, nakon čega će uslijediti mimohod pješačkih postroja u kojem je predviđeno sudjelovanje više od 2500 pripadnika, dok će u mehaniziranom postroju koji dolazi nakon pješačkog, sudjelovati više od 300 borbenih i neborbenih vozila i tehnike.


Istovremeno će u Bračkom kanalu isploviti četiri raketne topovnjače Flotile Hrvatske ratne mornarice i dva ophodna broda Obalne straže.


U sklopu postroja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane bit će angažirano oko dvadesetak zrakoplova, uključujući MIG-21, Canadair, Pilatus, helikoptere MI-8 MTV, Bell i druge.


Lovrić: Svi pripadnici Oružanih snaga izuzetno su ponosni


Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić izjavio je novinarima uoči završnog uvježbavanja da su svi pripadnici Oružanih snaga izuzetno ponosni na obilježivanje 20. obljetnice operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Dodao je kako će dostojanstveno obilježiti taj blagdan u Zagrebu i u Kninu.


Tridesetogodišnja zapovjednica Voda Logističke satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a, poručnica Nikolina Geljić, koja će na svečanom mimohodu sudjelovati u postrojbi ratnih zastava, rekla je kako joj je čast što predstavlja sve ratne postrojbe koje su sudjelovale u obrani Hrvatske i teritorijalne cjelovitosti.


“Jako smo ‘nabrijani’, to se pokazalo i kroz ove naše pripreme koje su jako duge trajale, svaka kap znoja, svaki žulj koji je nastao tim uvježavanjem podnesen je s puno ponosa”, rekla je Geljić.


Zapovjednik Logističke satnije Tenkovske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a, natporučnik Igor Oreski rekao je da im je čast hodati ulicama glavnog grada i to ulicom koja nosi naziv grada heroja Vukovara.


Zapovjednik Kadetske bojne Časničke škole Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski”, bojnik Tomislav Kasumović kazao je da će 24 kadeta nositi državnu zastavu dugu 25 i široku 6,5 metara koja je bila izvješena na kninskoj tvrđavi.


Strijelac s bacačem granata, 1. mehanizirane bojne “Tigrovi”, Gardijske motorizirane brigade vojnik Matija Kufner, naoružan novim modelom hrvatske jurišne puškom VHS-D2, kazao je da će njegova bojna pokazati spremnost i uvježbanost. Dvadeset godina nakon Oluje, kad su snage stasale i pokazale da mogu donijeti promjenu i prevagu, mi ćemo pokazati da idemo dalje u istom duhu, rekao je Kufner.


Operacijom “Oluja” prije 20 godina najveći dio do tada okupiranog teritorija oslobođen je i vraćen u ustavno-pravni sustav zemlje.



Tramvajski promet


Tramvajski promet Ulicom grada Vukovara, na dijelu od Avenije Marina Držića do Savske ceste, kao i Savskom cestom prema jugu, obustavljen je od 13 sati. U promet je uključena izvanredna autobusna linija od Savskog mosta do Ljubljanice te tramvajska od Prečkog do Savskog mosta. Linije 4, 5, 14 i 17 voze izmijenjenim trasama, dok je linija 13 povučena iz prometa.  Terminal Glavni kolodvor izmješten je južnije, do raskrižja Slavonske avenije i Ulice Hrvatske bratske zajednice. Improvizirano okretište na toj lokaciji koristit će linije 219, 220, 221, 268 i 330. Do Muzeja suvremene umjetnosti, odnosno sa stajališta Bundek prema odredištima će polaziti linije 229, 166, 310, 311, 313. 

Uoči, kao i tijekom obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluje, odnosno Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Zagrebu će na snazi biti posebna regulacija prometa.


Zbog zahtjevnih priprema koje prethode svečanom vojnom mimohodu, kao i tijekom samog programa, od 1. do zaključno 4. kolovoza, dolazit će do promjena u prometovanju tramvaja i autobusa. 


Tijekom prometnih izmjena na raspolaganju će biti telefonski agenti ZET-a. Informacije će biti dostupne na besplatnom broju Kontakt centra 0800 200 060. Aktualno stanje u prometu moći će se pratiti i na službenoj internetskoj stranici, a obavijesti o operativnim prometnim izmjenama putnici će čuti i tijekom putovanja putem internog zvučnog sustava.


Ulicom grada Vukovara, na dijelu od Avenije Marina Držića do Savske ceste, kao i Savskom cestom prema jugu, odnosno prema Savskom mostu, tramvaji neće voziti u subotu i nedjelju nakon 13 sati te u utorak, poslije 13 sati. Umjesto tramvaja bit će uspostavljena izvanredna autobusna linija od Savskog mosta do Ljubljanice te tramvajska od Prečkog do Savskog mosta.


Tramvajske linije 4, 5, 14 i 17 vozit će izmijenjenim trasama, a linije 3 i 13 neće prometovati.


linija 4: Dubec – Draškovićeva – Glavni kolodvor – Vodnikova – Savska – Ljubljanica;


linija 5: Maksimir – Autobusni kolodvor – Ulica grada Vukovara –  Žitnjak – Savišće;


linija 14: Mihaljevac – Draškovićeva – Branimirova – Autobusni kolodvor – Zapruđe – Velesajam – Savski most;


linija 17: Ljubljanica – Savska – Trg bana J.Jelačića – Zvonimirova – Borongaj.


U ponedjeljak od 19 do 23 sata bit će obustavljen tramvajski promet Ulicom grada Vukovara od Avenije Marina Držića do Savske ceste.


Tramvajske linije 3, 5 i 13 voziti će izmijenjenim trasama:


linija 3: Ljubljanica – Savska cesta – Vodnikova – Glavni kolodvor – Držićeva – Ulica grada Vukovara –  Savišće;


linija 5: Prečko – Savska cesta – Vodnikova –  Glavni kolodvor – Branimirova – Trg Petra Krešimira IV – Šubićeva – Maksimir;


linija 13: Kvaternikov trg – Trg žrtava fašizma – Glavni kolodvor – Trg bana Josipa Jelačića – Frankopanska – Savska cesta – Savski most. 

Autobusni promet


Autobusne linije 219, 220, 221, 268 i 330 koje uobičajeno polaze s terminala Glavni kolodvor, u vremenu posebne prometne regulacije kretat će od raskrižja Ulice Hrvatske bratske zajednice i Slavonske avenije. Tako će improvizirani terminal na izmještenoj lokaciji biti u funkciji u subotu i nedjelju od 13 do 21 sat, u ponedjeljak od 19 do 23 te u utorak od 13 sati sve do ponoći.


U istom razdoblju linije 229, 166, 310, 311 i 313 od svojih će odredišta redovnim trasama voziti do Muzeja suvremene umjetnosti, a u suprotnom smjeru polazit će sa stajališta Bundek.


Mijenja se trasa linije 107 u smjeru Jankomira. Autobusi će voziti redovnom trasom do raskrižja Slavonske avenije s Avenijom Marina Držića kojom nastavlja do Branimirove te dalje trasom Trg kralja Tomislava – Grgura Ninskog – Haulikova – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska – Tratinska – Ozaljska – Selska – Zagrebačka avenija i dalje uobičajeno. Autobus će se zaustavljati na stajalištima na Av. M. Držića (nakon raskrižja s Ulicom grada Vukovara), na Glavnom kolodvoru, u Tratinskoj (nakon raskrižja sa Savskom) i na Selskoj (južno stajalište linije 109). 


Linije 218 i 234 neće prometovati u subotu, nedjelju i utorak, dok će u ponedjeljak voziti skraćeno do Nacionalne i sveučilišne knjižnice od 19 do 23 sata.


Linija 281 (Glavni kolodvor – Novi Jelkovec) tijekom posebne će regulacije biti skraćena do stajališta Elka.Zbog zatvaranja zapadnog kolnika Sarajevske ulice i Avenije Marina Držića linije 222, 307 i 308 od subote do utorka mijenjaju trase.

Linija 222 (Remetinec – Žitnjak) u smjeru Remetinca vozi redovnom trasom do raskrižja Slavonske avenije s Heinzelovom te nastavlja Heinzelovom, Ulicom grada Vukovara, Av. M. Držića te dalje redovnom trasom.


Linije 307 Zagreb (Zapruđe) – Strmec Bukevski i 308 Zagreb (Zapruđe) – Sasi u smjeru Zapruđa redovnom trasom prometuje do raskrižja Sarajevska – Vatikanska te nastavlja trasom Vatikanska – SR Njemačke – Av. Dubrovnik do krajnjeg stajališta u zoni raskrižja Av. Dubrovnik sa Ulicom SR Njemačke. S istog stajališta vozi u suprotnom smjeru Kombolovom, B. Magovca,  Sv. Mateja, Vatikanskom do Sarajevske i dalje uobičajeno.