Korak prema jednakosti

Odbor za ravnopravnost spolova podupire životno partnerstvo istospolnih parova

Hina

Vanjska članica Odbora Tajana Broz zauzela se za »potpunu bračnu jednakost«, a rekla je i kako bi trebalo razmisliti i da se istospolnim parovima dopusti posvajanje djece.



ZAGREB Saborski Odbor za ravnopravnost spolova danas je, u odsutnosti HDZ-ovih zstupnika, jednoglasno prihvatio Vladin prijedlog zakona o životnom partnerstvu.


»Istospolni će partneri, predloženim zakonom, po svemu biti izjadnačeni s bračnim partnerima, osim u nazivu brak te neće imati pravo na posvajanje«, poručio je ministar uprave Arsen Bauk, predstavljajući zakonski prijedlog.


Naglasio je kako su životne zajednice istospolnih osoba činjenica i sastavni dio hrvatskog društva.




»U uvodnom dijelu zakonskog prijedloga stječe se dojam da se za neke prijedloge opravdavamo. Mislim da se ne trebamo opravdavati, nego čvrsto stati iza tih prijedloga«, rekla je HNS-ova Sonja Koenig.


Osobe u istospolnim zajednicama, naglasila je, idu na fakultete i u crkvu, plaćaju porez i naši su sugrađani, no primjerice, u bolnici ne mogu odlučivati o terapijskom postupku svoga partnera.


»Zaštitu istospolne obitelji trebalo je regulirati Obiteljskim zakonom«, ustvrdila je Sanja Juras iz lezbijeske grupe Kontra.


U poglavlju posvajanja djece, upozorila je, učinjena je diskriminacija jer se isključuje dio populacije kao potencijalnih posvojitelja. »Ministrica Opačić nedavno je izjavila da ima 60 djece koju nitko ne želi posvojiti. Je li bolje da ta djeca, primjerice, budu u domovima ili da imaju dvije mame i topli dom«, upitala je Juras.


Osvrnula se i na dio zakona koji se odnosi na partnersku skrb za dijete koje živi s istospolnim parom, a biološko je dijete jednoga od njih. »Tu je partnersku skrb moguće zasnovati kada je drugi roditelj djeteta nepoznat ili kada je umro, a nije moguće zasnovati ako je drugom roditelju oduzeta roditeljska skrb, dok je kod heteroseksualnog para to moguće«, upozorila je.


Vanjska članica Odbora Tajana Broz zauzela se za »potpunu bračnu jednakost«, a rekla je i kako bi trebalo razmisliti i da se istospolnim parovima dopusti posvajanje djece.