Završila rasprava o komunalnom otpadu

Od iduće godine obavezna selekcija smeća, povećani troškovi odvoza preko leđa građana

Bojana Mrvoš Pavić

Koliko će odvoz otpada građane ubuduće koštati, odredit će sami gradovi i općine. Komunalci upozoravaju na nemogućnost kontrole otpada iz objekata sezonskog karaktera



ZAGREB » Završila je jednomjesečna rasprava o Uredbi o komunalnom otpadu, a Ministarstvo zaštite okoliša, kako doznajemo, na nju je dobilo mnogobrojne primjedbe, kako od komunalnih poduzeća koje će uredbu provoditi, tako i od, primjerice, »zelenih«, ali i jedinica lokalne samouprave.


Riječ je o uredbi kojom se, podsjetimo, definira kako bi u praksi, a najkasnije od 1. siječnja iduće godine, trebala izgledati primarna selekcija otpada, odnosno odvajanje svega što se, poput stakla i plastike, papira, metala i slično, kasnije može reciklirati.


  Koliko će odvoz otpada građane ubuduće koštati, uredba ne govori, već će to odrediti sami gradovi i općine odnosno njihova komunalna društva. Kaže se, međutim, da će se račun za odvoz otpada morati sastojati od fiksnog i varijabilnog dijela, pri čemu fiksni dio ne smije premašivati 60 posto varijabilnog dijela. Potonji pak ovisi o tome za koliki će se volumen kante, i broj odvoza, pojedino kućanstvo odnosno neka zgrada odlučiti, dok će »ugovor« s komunalnim poduzećem biti izjava kućanstva o željenom volumenu kante i broju odvoza otpada, kao i o tome je li se potrošač izjasnio da je rezident odnosno nerezident.Svi koje se izjasne da u određenom kućanstvu borave manje od četiri mjeseca godišnje, »potpisat« će da su nerezidenti, ostali pak rezidenti. »Komunalci« će im morati vjerovati na riječ, na račun čega su u javnoj raspravi Ministarstvu i dostavili najviše primjedbi. Zelena akcija uvjerena je pak da nikakve motivacije za primarnu selekciju otpada neće biti. »Zeleni otoci« s kontejnerima za pojedine frakcije, vrste otpada, bit će na svakih 300 metara, što, smatraju »zeleni«, neće biti dovoljno motivirajuće.

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista