U ime (meksičke) obitelji

Od Aljaske do Meksika: Željka Markić traži od Meksikanaca da zaštite instituciju braka

P. N.

Očekujemo da će meksička vlada i aktualni predsjednik poštivati volju meksičkog naroda da brak bude i ostane u zakonima i politikama određen kao zajednica muškarca i žene, piše Markić meksičkoj veleposlanici



Udruga U ime obitelji odlučila se upustiti u borbu za očuvanje braka kao zajednice muškarca i žene i izvan granica Hrvatske.


Željka Markić poslala je, naime, pismo meksičkoj veleposlanici, dajući podršku svoje udruge Nacionalnom hodu za obitelj koji se sutra održava U Mexico Cityju.


– Sutrašnji Nacionalni hod za obitelj je nastavak mirnih prosvjeda održanih u 122 grada u kojima je sudjelovalo 1.140.580 Meksikanaca pružajući ogroman otpor pokušajima aktualnog meksičkog predsjednika da u ustavu Meksika redefinira brak negirajući da je to jedino zajednica žene i muškarca te nametne rodnu ideologiju ograničavajući prava roditelja na odgoj njihove djece.




Budući da meksičko veleposlanstvo nadležno za Hrvatsku ima sjedište u Budimpešti – pismo udruge  U ime obitelji kojim izražava podršku meksičkom pokretu za brak i obitelj predali su predstavnici partnerskih mađarskih udruga na sastanku s meksičkom veleposlanicom, kaže Markić, čije pismo prenosimo u nastavku;


Vaša Ekselencijo, poštovana gospođo Rosete,


Udruga U ime obitelji (Hrvatska) obraća Vam se povodom velikih prosvjeda meksičkog naroda diljem Meksika protiv nametanja redefinicije braka od strane aktualnog meksičkog predsjednika.


Udruga U ime obitelji inicirala je prvi građanski referendum u povijesti Republike Hrvatske – o uvrštenju definicije braka u Ustav, koji je svojim potpisom zatražilo više od 750.000 građana (20% birača). Na taj referendum 1. 12. 2013. je 66% izišlih birača odlučilo da se u Ustav RH uvrsti odredba prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.


Za svaku demokratsku zemlju izuzeto je važno da vlast poštuje temeljna uvjerenja svoga naroda i da građani mogu javno i demokratski izražavati svoje mišeljenje. U Hrvatskoj su na referendumu o braku cijela Vlada i predsjednik bili protiv ustavne zaštite baka i velike većine hrvatskih građana. Zanimljivo je reći da su i predsjednik i tada vladajuće stranke nakon referenduma o braku izgubili na izborima.


Brak i obitelj su temelj svakog društva i naše civilizacije.


Očekujemo da će meksička vlada i aktualni predsjednik poštivati volju meksičkog naroda da brak bude i ostane u zakonima i politikama određen kao zajednica muškarca i žene.


S velikim poštovanjem i ljubavlju prema Vašem, meksičkom narodu


Željka Markić,Predsjednica Udruge U ime obitelji