Vlada diže trošarine

Od 1. prosinca skuplje cigarete i rezani duhan

Jagoda Marić

 Minimalna trošarina  na tisuću komada cigareta podiže se sa 325 na 486 kuna, a prema nekim procjenama to bi u prvom valu moglo značiti poskupljenje kutije od 20 cigareta za najmanje jednu, ali možda i dvije kune



ZAGREB Od 1. prosinca u Hrvatskoj će poskupjeti cigarete i sitno rezani duhan jer Vlada podiže trošarine na duhanske proizvode. Minimalna trošarina  na tisuću komada cigareta podiže se sa 325 na 486 kuna, a prema nekim procjenama to bi u prvom valu moglo značiti poskupljenje kutije od 20 cigareta za najmanje jednu, ali možda i dvije kune. Kad je u pitanju sitno rezani duhan minimalna trošarina raste sa 234 na 325 kuna po kilogramu.


Odluku o povećanju trošarina Vlada će donijeti na današnjoj sjednici, a Vlada tako ispunjava obvezu koju je Hrvatska prihvatila u pregovorima s Europskom unijom, po kojoj s danom pristupanja Uniji ukupna trošarina na sve cigarete mora iznositi najmanje 57 posto prosječne ponderirane maloprodajne cijene cigareta puštenih u potrošnju i minimalno 64 eura na 1.000 komada cigareta. Na taj način država će već u prosincu u proračun prikupiti 24,2 milijuna kuna više nego što su duhanske trošarine donosile dosad, a u sljedećoj će godini od tih trošarina, ako građani Hrvatske ne odluče prekinuti s lošim navikama, skupiti dodatnih 300 milijuna kuna. 


Vlada će danas odlučivati i o zakonu o dadiljama, koji je također obveza prema EU, a on propisuje da je tu djelatnost ubuduće moguće raditi samo kroz registrirano trgovačko društvo ili obrt.  Tako bi djelatnost dadilje i pomoćne dadilje mogle raditi samo osobe koje imaju potrebnu edukaciju, poput onih koji su završili studij pedagogije ili predškolskog odgoja. Posao će se moći obavljati u odgovarajućim  stambenim i poslovnim prostorima, a jedna će dadilja na čuvanju moći imati šestero djece. Uz pomoćnu dadilju moguće je organizirati i čuvanje dvanaestero djece.