Dok se bori za vlastiti život Minja Vuksan čeka poziv za sud

Oboljela Puljanka posadila marihuanu: Zašto mi država brani da si olakšam?

Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

I dalje se ne mogu pomiriti s time da mi neki ministri, saborski zastupnici uskraćuju pravo da se borim za život. Nitko mi ne može određivati što ću činiti sa svojim zdravljem. To je moje tijelo, moja odgovornost moj život i moje pravo da ga branim, poručuje Minja Vuksan Dobran



Prije jedanaest godina 41. godišnja Puljanka Minja Vuksan Dobran počela je osjećati prve simptome multiple skleroze. Bolno kočenje tijela, neizdržive vrtoglavice, povraćanje, luđačka nervoza. U kratkom vremenu više se nije mogla sama ni hraniti, a zbog kočenja ruke nije mogla ni slova napisati. Ruke su joj drhtale, a tijelo je sve manje slušalo.


 Kada joj je dijagnosticirana bolest, krenula je u konvencionalno liječenje i obavila sve moguće pretrage, no bolest je bila tu i više nije bilo povratka. Magnetska rezonaca pokazala je četiri lezije na jednoj strani mozga. 

Polagana smrt


Od tog trenutka, priča nam Minja, osjećala se kao da je krenuo najduži sprovod na svijetu, tiha i polagana smrt, no nije odustajala. U početku je koristila kortikosteroide koji su joj tek kratkoročno pomagali, a za doze B kompleksa, cinka, matične mliječi nije više imala novca jer sve to mjesečno košta oko 500 kuna. Odlučila je zajedno sa suprugom Alessandrom poduzeti nešto, a nakon što je na internetu pročitala da bi joj u liječenju pomoglo ulje kanabisa, odlučila je u svom vrtu u Šišanu gdje živi posaditi stabljike marihuane.



Novca za ulje od marihuane nemam jer jedna doza se preko interneta može nabaviti za tisuću eura. Ulje se može legalno kupiti na samo sto kilometara udaljenosti od Pule, u Sloveniji, kaže Minja. Nada se da će najnovije izjave ministra zdravlja koji je najavio da će formirati stručnu skupinu na temelju čijeg će se očitovanja odlučiti hoće li pojedinci moći nabavljati lijekove na bazi kanabisa ipak dovesti do promjena.




  Stručno povjerenstvo Ministarstva zdravlja utvrdit će postoji li u Hrvatskoj zdravstvena opravdanost za korištenje konoplje u medicinske svrhe, potvrđeno je jučer iz ministarstva. Povjerenstvo još nije imenovano, a ministar zdravlja Siniša Varga zadužio je Agenciju za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) da predloži stručnjake za to područje i predvodi čitavi posao.


  Varga se odlučio preispitati tu mogućnost nakon višegodišnjih bezuspješnih pokušaja nevladinih aktivista da se i u Hrvatskoj legalizira marihuana u medicinske svrhe. Pripravcima marihuane, prema njihovim tvrdnjama, Hrvati se ionako koriste u liječenju niza bolesti, ali ih nabavljaju na crnom tržištu, izlažući se proizvodima upitne kvalitete. Hrvatski su farmakolozi već odavno potvrdili da kanabis ima svoju vrijednost u liječenju, iako se ne radi o čudotvornom pripravku, kako se medicinsku marihuanu zna prikazivati. (Lj.B.M.)



  – Svjesno smo krenuli u sav rizik oko sadnje no prije sam od Ministarstva zdravlja pokušala dobiti dozvolu da posadim malu količinu kanabisa za vlastito liječenje, a odgovor je bio – to je u Hrvatskoj zabranjeno. Upućivali su me na razne inspekcije, no odgovor je uvijek bio isti. Zabrana. Na kraju je presudno bilo kada mi je jedna gospođa u nekoj od instituciji koju sam kontaktirala sama rekla »imam bolesno dijete i da znam da bi mu to pomoglo, posadila bih plantažu«. Krenuli smo u sadnju negdje u ožujku prošle godine na vlastitu odgovornost, svjesni svih posljedica. Ubrzo smo pozvali jednog sumještana za kojeg smo znali da će to prijaviti ako mu ispričamo što smo posadili i tako je bilo i hvala mu od srca na tome, kaže nam Vuksan Dobran koja je indirektnim pozivom policije u stvari htjela pokazati da biljke ne sadi zbog nekakve distribucije već samo da sama sebi pomogne. 

Čeka se suđenje


Njen suprug Alessandro sam je posadio i zalijevao stabljike, a kada su narasle na nekih pola metra, na vrata im je stigla policija.


  – Bilo je to početkom srpnja prošle godine. Stiglo ih je desetak i morao sam pred njima uništiti stabljike, kaže suprug Alessandro, koji je istog dana priveden i pušten.


  – Policija je bila izuzetno korektna i odmah im je bilo jasno da se ovdje ne radi o nikakvom narko kartelu, nisu mi ni lisice stavili kod privođenja. Spreman sam i na zatvor ako će mojoj supruzi biti bolje, kaže Alessandro koji je ubrzo nakon privođenja primio obavijest Općinskog državnog odvjetništva koje ga tereti za neovlaštenu proizvodnju tvari koje su proglašene drogom, a za što mu prijeti kazna do pet godina zatvora. Trenutno čeka suđenje.


  – Ne žalim za ničim i opet bih sve ponovila. Ako se sam ne boriš za sebe, neće ti nitko pomoći. Jedno sam kraće vrijeme pušila marihuanu no nije mi odgovaralo jer mijenja percepciju i osjećala sam se smušeno, no činjenica je da su simptomi bolesti nestali – prestala sam se grčiti i gušiti. Naravno da nisam mogla trčati kros ali bila sam dobro. I dalje se ne mogu pomiriti s time da mi neki ministri, saborski zastupnici uskraćuju pravo da se borim za život, ogorčena je Vuksan Dobran.


 


Konoplja za plahte


Cilj joj je na sudu dokazati da joj je ulje trebalo za vlastito liječenje i očekuje da će dobiti dozvolu da opet posadi marihuanu. Traži i odgovore zašto joj je zabranjeno da štiti svoje zdravlje.



Minja Vuksan Dobran je po struci konobarica, no kada je bolest uznapredovala više nije mogla raditi. I suprug Alessandro, inače bivši branitelj, posao je izgubio nakon teške povrede kralježnice na radnom mjestu, a nakon bolovanja stigao je otkaz. Trenutačno žive od socijalne pomoći, a zahvalni su na velikoj pomoći Centru za socijalnu skrb Pula, Ministarstvu branitelja, Općini Ližnjan i pulskoj udruzi »Probudi se«. Uz pomoć dobrih ljudi uspjeli su platiti režije, kupili su koke nesilice i posadili povrće, a plan im je u vrtu baviti se permakulturom.



  – Zašto mi država brani da si pomognem da budem zdravija bilo kakvim raspoloživim sredstvima. Ako netko ima tumor na mozgu i nema mu spasa, tko ima moralno pravo tom čovjeku braniti da si barem nekako olakša? Ja sam prije svega majka a tek onda bolesna i poduzet ću sve da mi bude bolje. Nigdje ne piše da sam vlasništvo Republike Hrvatske, ja plaćam te saborske zastupnike i ministre i sve te silne institucije i nitko mi ne može određivati što ću činiti sa svojim zdravljem. To je moje tijelo, moja odgovornost moj život i moje pravo da ga branim, kaže Minja Vuksan Dobran.


  – Da mi nisu uništili stabljike, sada bih već imala ulje i bilo bi mi bolje. Nije me strah još pet – deset godina, i ne mora me više biti. Moja djeca će se snaći ali razmišljam i o onih 250 tisuća oboljelih od multiple skleroze u Hrvatskoj, koji će, ako se nešto ne promijeni, ostati živjeti u ovom vakumu punom zabrana. Sloboda je veliki teret i nosi odgovornost, rekla je Minja Vuksan Dobran prisjetivši se pritom da je i njena majka u mladosti sadila konoplju od koje su se tada proizvodile plahte.