Propust

Objašnjenje s Prisavlja: Kosor nije bila na HRT-ovoj proslavi, imat će vidljivo mjesto u Leksikonu radija i televizije

Jagoda Marić

Razočarana – Jadranka Kosor / snimio N. REBERŠAK

Razočarana – Jadranka Kosor / snimio N. REBERŠAK

Valjda su i Tepeša i Rojsa birali po iznimnom doprinosu hrvatskim medijima. Nisam bitna ja, ili neki drugi pojedinac, ali sadašnje vodstvo nema pravo brisati povijest HRT-a



Velika okrugla obljetnica, 90 godina Hrvatskog radija i 60 godina Hrvatske televizije, nije bila dovoljan razlog da s HRT-a na proslavu pozovu bivšu djelatnicu i jedinu novinarku koja je bila premijerka, Jadranku Kosor. Odgovor HRT-a na upit zbog čega bivša premijerka nije pozvana ni na svečanu akademiju, ni u pozivni centar gdje se prikupljao novac za obnovu vukovarskog vodotornja – makar je i dobitnica HRT-ove nagrade za životno djelo i počasna građanka Vukovara – blago rečeno je iznenađujuć. Bivšoj premijerki se praktički sugerira da se zadovolji prostorom što će ga dobiti u Leksikonu radija i televizije. Odnosno, na upit zbog čega Kosor nije pozvana javnost se obavješćuje »da će gospođa Jadranka Kosor imati vidljivo mjesto u Leksikonu radija i televizije«, čije drugo, izmijenjeno i dopunjeno izdanje HRT uskoro objavljuje. Bivšu premijerku se također podsjeća da je i bivša zaposlenica HRT-a. Dodaju da su na svečanost bili pozvani svi HRT-ovi sadašnji i bivši zaposlenici, ali se nisu slali pojedinačni pozivi. Na upit jesu li isti tretman imali i drugi dobitnici HRT-ove nagrade za životno djelo »Ivan Šibil«, što se dodjeljuje od 1991. godine, nismo dobili odgovor.Kosor međutim zna da su se i ove godine dijelili i pozivi i ulaznice.


– Nevjerojatno mi je da ove godine, prvi put od 1995. godine, nisam dobila poziv koji sam dobivala kao i svi dobitnici nagrade za životno djelo »Ivan Šibl«. Posljednji put sam poziv dobila prošle godine. Meni se ljudi javljaju i kažu da su pozive dobili na kućnu adresu što je i logično jer bi se, ako su svi pozvani javno, moglo dogoditi da u Lisinski dođe deset tisuća ljudi. Svaka čast Ljubiši Samardžiću ako je na takav javni poziv došao iz Beograda da bi uveličao okruglu obljetnicu televizije ili radija – kazuje Jadranka Kosor.


S HRT-a su »zaboravili« kazati zbog čega za Jadranku Kosor nije bilo mjesta ni u pozivnom centru. Do Jadranke Kosor je došla informacija da su tamo pozvani počasni građani Vukovara.




– Valjda su i oni samo trebali doći i sjesti u pozivni centar. Na takva su me događanja zvali zato što sam bivši novinar HRT-a, dobitnik njihove nagrade za životno djelo. Valjda su i Tepeša i Rojsa birali po iznimnom doprinosu hrvatskim medijima. Nisam bitna ja, ili neki drugi pojedinac, ali sadašnje vodstvo nema pravo brisati povijest HRT-a, nema pravo dijeliti dobitnike nagrade Ivan Šibl na poćudne i nepoćudne, nema pravo dijeliti bilo bivše, bilo sadašnje zaposlenike na poćudne i nepoćudne, nema pravo dijeliti počasne građane Vukovara na poćudne i nepoćudne i nema pravo dijeliti hrvatske premijere na poćudne i nepoćudne – poručuje Kosor.