Kaos u praksi

Obiteljski zakon pao nakon što je ugrozio »biznis« s razvodima

Bojana Mrvoš Pavić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Nekad je, na čak 150 konfliktnih razvoda mjesečno radilo 300 odvjetnika, a sad imaju posla s deset razvoda na sudu u četiri mjeseca, sumnjičava je dr. Branka Rešetar



Parovi koji su se razveli po novom Obiteljskom zakonu, u primjeni od 1. rujna prošle godine, no razvod još nisu upisali u matične knjige, to sada, nakon što je Ustavni sud zakon suspendirao do donošenja svoje ocjene ustavnosti, neće niti moći učiniti, kao što ni djeca koja su posvojena prema novom Obiteljskom zakonu, no rješenje o posvajanju još nisu pravomoćna, neće moći biti predana posvojiteljima – upozorava dr. Branka Rešetar s Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Osijeku, čelnica radne skupine koja je izradila novi Obiteljski zakon.


Njega je, podsjetimo, svojim rješenjem Ustavni sud u ponedjeljak privremeno suspendirao dok ne donese ocjenu ustavnosti, koju je zatražilo osam odvjetnica zajedno s udrugom B.a.B.e., udruga »U ime obitelji«, još četiri druga odvjetnika i četiri fizičke osobe, ukupno 17 osoba odnosno udruga, svjetonazorski vrlo različitih.  


Zbog privremene suspenzije zakona svi se procesi, dakle razvodi, odluke o skrbništvu nad djecom, posvojenja i ostali, moraju nastaviti po starom Obiteljskom zakonu iz 2003. godine, dok će završeni, no nepravomoćni postupci morati prvo dobiti »blagoslove« po starom zakonu, odnosno bit će usporeni. Bude li novi Obiteljski zakon proglašen neustavnim, u pitanje dolaze i svi pravomoćni razvodi i posvojenja, za koje će nezadovoljne stranke moći zatražiti poništenje i ponovni postupak, ali i, moguće, naknadu štete od države. 




Kako neslužbeno doznajemo u Ustavnom sudu, ovo nije presedan, jer su i ranije neki zakoni suspendirani u cijelosti do donošenja ocjene o ustavnosti.


Suspenzija Obiteljskog zakona zaustavit će oko 600 trenutačnih brakorazvodnih procesa i drugih sudskih postupaka u kojima prava djece zastupaju posebni skrbnici, upozoravaju iz Ministarstva socijalne politike i mladih. Centri za posebno skrbništvo u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci, koji se bave pravnim zastupanjem djece u svim brakorazvodnim procesima i zastupanjem osoba lišenih poslovne sposobnosti, zaprimili su dosad više od 800 predmeta, a riješili više od 200. 


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista