Talijanski zastupnik

OPTUŽIO PODOLNJAKA DA JE PROMIJENIO NACIONALNOST Radin ulazi u izvještaj o govoru mržnje prema Srbima?

Dražen Ciglenečki

A sad čujte što vam imam reći, možda bi bio jedan Srbin više da vi niste promijenili nacionalnosti i to u Varaždinskim novinama obrazložili time da vaša obitelj bude sigurna od Hrvata, optužio je Radin zastupnika Mosta



Furio Radin, dugogodišnji predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, na najboljem je putu da završi u izvještaju Srpskog narodnog vijeća o govoru mržnje prema Srbima za 2018. godinu. Razlog je njegova parlamentarna replika mostovcu Robertu Podolnjaku u kojoj je ustvrdio da bi u Hrvatskoj bio jedan Srbin više da on svojedobno nije promijenio nacionalnost. Bivši premijer Zoran Milanović našao se u izvještaju SNV-a za 2015. zbog puno bezazlenije izjave da su neki u Mostu “promijenili pet stranaka i dva prezimena”. Svi su shvatili da je Milanović u prosincu 2015. aludirao na Podolnjaka, koji se do početka devedesetih prezivao Jovanović.


Radinov žestok napad na Podolnjaka dogodio se u sabornici u ponedjeljak kasno navečer, tijekom rasprave o referendumskoj inicijativi za izmjenu izbornog zakonodavstva. Podolnjak je objašnjavao da je Željki Markić i njezinim istomišljenicima pružio stručnu pomoć u sastavljanju prijedloga referendumskog pitanja želeći pridonijeti demokratizaciji izbornog sustava. Radinu je pritom skrenuo pažnju na činjenicu da je od 8844 pripadnika talijanske nacionalne manjine koji su izašli na parlamentarne izbore 2016. samo njih 2338 glasovalo u okviru posebne jedinice u kojoj je izabran Radin. Svi ostali glasovali su za opće liste.


– S obzirom na to, pripadnici nacionalnih manjina nikako ne bi bili zakinuti ako bi zastupnicima nacionalnih manjina bilo uskraćeno da odlučuju o Vladi i državnom proračunu, istaknuo je Podolnjak.




Zatim se za riječ javio Radin, koji je tvrdio da za njega glasuje malo pripadnika talijanske nacionalne manjine jer “nas je nakon Drugog svjetskog rata 300 tisuća istjerano”. Spomenuo je i da je “između dva popisa stanovništva Srba ostalo manje za 380 tisuća”.


– A sad čujte što vam imam reći, možda bi bio jedan Srbin više da vi niste promijenili nacionalnosti i to u Varaždinskim novinama obrazložili time da vaša obitelj bude sigurna od Hrvata, optužio je Radin zastupnika Mosta.


Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta, iskoristio je institut povrede Poslovnika da bi odgovorio Radinu. Više je puta ponovio da je njegov istup bio sramotan, najsramotniji što ga je on čuo otkad je u Saboru.


– I vi pričate o nacionalnim manjinama?! Sramite se. A usto ste i iznijeli neistinu. Ovo nije da vam se oduzme riječ nego da vas se izbaci van, povišenim se tonom Grmoja obraćao Radinu.


Predsjedavajući Siniša Hajdaš Dončić reagirao je tako što je Radinu dodijelio opomenu s oduzimanjem riječi. Podolnjak je konstatirao da je duboko pogođen neistinom koju je Radin izgovorio. U pismo objavljenom u Varaždinskim novinama u rujnu 1992., na koje se pozvao Radin, Podolnjak je pojasnio da je uzeo majčino djevojačko prezime jer je prezime Jovanović njegov djed Ivan, Hrvat i katolik, dobio od obitelji što ga je usvojila nakon što je ostao bez roditelja. Podolnjakovi i otac i majka bili su Hrvati kršteni u katoličkoj crkvi, pa se i on uvijek izjašnjavao Hrvatom.


– Žao mi je ako se Podolnjak uvrijedio. Kazao sam to u žaru rasprave, a ne bih da sam znao da će ga to toliko pogoditi. Samo sam iznio činjenicu o kojoj su novine puno puta pisale. Za mene je ova polemika okončana, rekao nam je danas Radin.


Urednik SNV-ovog izvještaja za 2015., Saša Milošević, kazao nam je da Milanovićeva izjava “svakako nije bila najsretnija”.


– Što se tiče Radina, ne znam hoće li njegov istup biti uvršten u izvještaj za 2018., jer još nije određen ni autor tog dokumenta, šturo nam je rekao Milošević, koji nije želio ocijenti Radinovu repliku Podolnjaku.


Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP) Zoran Pusić ističe da se on u raspravama kloni argumenata ad hominem.


– Imao je Radin puno drugih argumenata kada je govorio protiv referenduma. Pravo je svakog da promijeni i prezime i iskaz svoje nacionalnosti. Mora da je gospodin Podolnjak osjećao silan pritisak kada je promijenio prezime pod kojim je živio cijeli zivot, sigurno ga na takav postupak nisu natjerale neke dobre okolnosti, zaključuje Pusić.