Odjeci odustajanja Dalije Orešković

OPORBA ĆE BOJKOTIRATI GLASOVANJE ‘Neka si HDZ-ovci sami odaberu Natašu Novaković’

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Nisu imali petlje javno se izjasniti protiv Dalije Orešković, a zatim su se podijelili u tajnom glasovanju. Najbolje bih to opisao riječju – papci, ističe Bauk. Ni Mostovi zastupnici neće za desetak dana preuzeti glasačke listiće



ZAGREB Dalija Orešković demonstrativno je jučer povukla svoju kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, čime je situacija nakon neuspjelog izbora obnašateljice te dužnosti postala još neugodnija za HDZ, ali i za preostalu kandidatkinju Nataša Novaković, kojoj je u petak prilikom tajnog glasovanja nedostajao samo jedan glas.


U intervjuu za N1 televiziju, dosad vrlo suzdržana Dalija Orešković nije nimalo štedjela HDZ, parlamentarnu većinu i Vladu Andreja Plenkovića. Posebno je oštra bila prema predsjedniku Kluba zastupnika HDZ-a Branku Bačiću. Time je dodatno izazvala HDZ da konačno objasne zašto ni pod koju cijenu nisu željeli da ona i dalje bude predsjednica Povjerenstva, premda je uživala značajnu podršku javnosti. Nataša Novaković je, pak, makar možda nezasluženo, stekla reputaciju HDZ-ovog čovjeka koji bi tu stranku trebao zaštititi od Povjerenstva, pa će, ako u Saboru ipak dobije 76 glasova, prvo morati dokazati nepristranost.


Nataša Novaković rekla nam je da »ne želi komentirati novonastale okolnosti«. Bačić nije odgovarao na telefonske pozive i poruke. Njegova je zadaća osigurati Nataši Novaković 76. glas. Zakon određuje da »u pravilu treba biti dvostruko više kandidata«, što znači da to nije obaveza i da se može glasovati i samo o Nataši Novaković. Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kazao nam je da će tri zastupnika njegove stranke sudjelovati u ponovljenom tajnom glasovanju.




– Dalija Orešković bila je dobra predsjednica Povjerenstva. U svojem mandatu uspostavila je standarde u vođenju tog tijela kakvi do tada nisu postojali i volio bih da se ti standardi zadrže, pohvalno je Pupovac govorio o Daliji Orešković.


Oporba, barem većina nje, vjerojatno će bojkotirati glasovanje o Nataši Novaković, a osporit će i pravno uporište za održavanje drugog izbornog kruga.


– HDZ se poziva na saborski Poslovnik, ali nisam siguran da je moguće ponoviti glasovanje. Podsjećam da su u srpnju 2015. Sanji Barić, između tri kandidata za članove Ustavnog suda, nedostajala samo dva glasa, ali nije bilo novih izbora. Odbor za izbor i imenovanja morat će sada utvrditi listu kandidata za predsjednicu Povjerenstva o kojoj će se glasovati i to će biti prilika da otvorimo raspravu o tome je li uopće moguće to glasovanje, u kojem SDP najvjerojatnije neće sudjelovati, rekao nam je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk. Nije mogao a da se ne nasladi zbog muka u kojima se nalaze HDZ i parlamentarna većina.


– Nisu imali petlje javno se izjasniti protiv Dalije Orešković, a zatim su se podijelili u tajnom glasovanju. Najbolje bih to opisao riječju – papci, ističe Bauk. 


Ni Mostovi zastupnici neće za desetak dana preuzeti glasačke listiće.


– Neka si HDZ i partneri sami izaberu Natašu Novaković. HDZ i HNS naviknuli su u svojim strankama na izbore sa samo jednim kandidatom za predsjednika, rekao nam je Nikola Grmoja, predsjednik Kluba Mosta.