Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Preminuo u 81. godini

ODLAZAK POSEBNOG ČOVJEKA Preminuo bivši načelnik Glavnog stožera OS RH Petar Stipetić

ODLAZAK POSEBNOG ČOVJEKA Preminuo bivši načelnik Glavnog stožera OS RH Petar Stipetić
ODLAZAK POSEBNOG ČOVJEKA Preminuo bivši načelnik Glavnog stožera OS RH Petar Stipetić
Autor:
Objavljeno: 14. ožujak 2018. u 11:01 2018-03-14T11:01:00+01:00

General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od 2000. do 2002. godine, a s te dužnosti umirovljen je u činu stožernog generala.
Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja - Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožerni general Petar Stipetić preminuo je u srijedu u Zagrebu, potvrđeno je iz Ministarstva obrane.

Stožerni general Petar Stipetić rođen je 24. listopada 1937. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA.

Na poziv predsjednika Franje Tuđmana u rujnu 1991. godine general Stipetić prelazi u Hrvatsku vojsku, gdje je obnašao najviše zapovjedne dužnosti - zamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb. Bio je i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od 2000. do 2002. godine, a s te dužnosti umirovljen je u činu stožernog generala.
Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja - Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Također, dobio je medalje Oluja i Bljesak te pohvalu i nagradu ministra obrane i načelnika Glavnog stožera.

Sućut obitelji preminulog bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožernog generala Petra Stipetića, izrazili su u srijedu premijer Andrej Plenković te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. 

»Poštovana obitelji, sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Petra Stipetića. General pobjedničke Hrvatske vojske, dobitnik najviših državnih odličja: Spomenice Domovinskog rata, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda bana Josipa Jelačića, Reda hrvatskog pletera, Reda kneza Domagoja s ogrlicom i Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom te medalja Oluja i Bljesak, zadužio nas je svojim nesebičnim sudjelovanjem u obrani Republike Hrvatske«, navodi premijer Plenković.

Pamtit ćemo ga, dodaje, po dužnostima koje je obavljao tijekom tog povijesnog razdoblja, posebice po zapovijedanju Sektorom Sjever tijekom akcije Oluja, njegov nemjerljiv doprinos u oslobađanju Domovine i golemi autoritet kojim je zaslužio poštovanje svojih suboraca.

»U ovim tužnim trenucima za Vašu obitelj, molim Vas primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno«, stoji u premijerovu izrazu sućuti.

Najdublju sućut obitelji Stipetić je u ime djelatnika Ministarstva obrane i pripadnika Hrvatske vojske te u svoje osobno izrazio Krstičević. »S bolom u srcu primio sam vijest o preranom odlasku generala Stipetića, koji je dao nemjerljiv doprinos u stvaranju i razvoju Hrvatske vojske, tijekom i nakon Domovinskog rata«, ističe ministar.

»U ovom teškom trenutku suosjećamo s vama, s tugom i sjetom prisjećamo se našeg generala, velikog čovjeka i zapovjednika. Iako ne postoje riječi kojima bih mogao ublažiti vašu bol, znajte da smo uz Vas«, poručuje u izrazu sućuti.

Sućut obitelji Stipetić je u svoje i ime svih pripadnika Oružanih snaga izrazio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov.

»Posebni ljudi, a naš general je to uistinu bio, živjet će u našim srcima i kada više nisu pored nas - zato Vam želim da se s ponosom i radošću sjećate ljubavi i nezaboravnih trenutaka s dragim Petrom. Znajte da u ovim teškim trenucima niste sami. Uz izraze najdublje sućuti, u mislima sam s Vama«, stoji u sućuti generala Šundova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.