Dramatično restrukturiranje

Novo Croatia osiguranje: Poslovi riječke filijale sele u Zagreb, 80 radnika odlazi uz otpremnine

Robert Frank

U riječkoj filijali, koja će od 1. svibnja 2015. postati podružnica, a nadređena će joj biti pulska filijala, trebao bi ostati odjel Prijava i Procjena šteta. Dio viška radnika bit će raspoređen na poslove prodaje, uz visoku mjesečnu normu

RIJEKA » Prilično dramatično u riječkoj filijali Croatia osiguranja doživljena je Odluka Uprave društva o pokretanju postupka kolektivnog zbrinjavanja viška djelatnika. Mnogi se, naime, pribojavaju kako će teško moći zadovoljiti visoke ciljeve koji će se reorganizacijom i restrukturiranjem kompanije postaviti pred njih. Navedenim postupkom kolektivnog zbrinjavanja viška radnika u Croatia osiguranju, koje je u većinskom vlasništvu Adris grupe, obuhvaćeno je 500 djelatnika od kojih će jedan dio preći na nova radna mjesta u prodaji, dok će za ostale obuhvaćene programom biti osigurana sredstva za otpremnine u skladu s odredbama kolektivnog ugovora. Otpremnine prema kolektivnom ugovoru, tvrde u Upravi Croatia osiguranja, znatno su veće od onih na hrvatskom tržištu rada. Prema našim neformalnim informacijama, potvrđenim od djelatnika riječke filijale Croatia osiguranja, u nekim slučajevima otpremnine bi se mogle isplaćivati u neto iznosu i do 200 tisuća kuna.    Osim otpremnine, djelatnicima su kroz program kolektivnog zbrinjavanja ponuđene i pogodost edukacije pri traženju novog posla, ustupanje police životnog osiguranja, kao i mogućnost pretvaranja otpremnine u rentno životno osiguranje. Croatia osiguranje će ovakvim procesom reorganizacije, smatraju u vrhu kompanije, osloboditi svoje velike potencijale te osigurati održivost kompanije i njenu konkurentnost na izazovnom europskom tržištu te samim time osigurati dugoročnu budućnost radnicima.

  Croatia osiguranje, što i sami potvrđuju, započinje potpunu reorganizaciju i restrukturiranje pa će se tako filijala Rijeka, tvrde naši izvori, preimenovati u podružnicu, dok će se ubuduće hijerarhijski iznad nje nalaziti filijala u Puli. Od trenutno 250 zaposlenih u filijali, odnosno podružnici Rijeka, oko 160 ih je radilo u Upravnoj zgradi na Korzu. Gotovo polovina njih, a radi se otprilike o 80 djelatnika, suočeni s izazovima vremena, odlučilo je prihvatiti odlazak iz kompanije s otpremimom. Neslužbeno će potvrditi da namjeravaju prihvatiti odlazak s otpremninom jer se pribojavaju alternative koja bi im bila ponuđena, a to je da ili idu na novo radno mjesto u Zagrebu ili bi morali preuzeti posao u Prodaji s obvezom da mjesečno sklope osiguravajućih polica u iznosu od 350 tisuća kuna. S obzirom da mnogi zaposlenici Croatia osiguranja nisu obučeni za prodaju, svjesni su da ne bi mogli ispuniti ciljeve koji će im se postaviti pa zato planiraju uzeti otpremninu i napustiti kompaniju.


Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju