SEZONA IM JE PREKRATKA

Novljanski hotelijer gubitak rješava otpuštanjima: Dvadesetak radnika hotela “Lišanj” dobilo otkaze

Alenka Juričić Bukarica

Foto/Arhiva/NL

Foto/Arhiva/NL

Upravljanje "Lišnjem" uskoro bi trebao preuzeti crikvenički Jadran. Riječ je, inače, o hotelu koji je trenutačno u vlasništvu Petra Radakovića, javnosti poznatog kao dugogodišnjeg čelnog čovjeka Erste banke, koji je dužnost predsjednika Uprave ove banke obavljao u kontinuitetu još od dolaska ove banke u Hrvatsku, da bi se nakon umirovljenja 2015. kupnjom hotela Lišanj okušao i u turističkom biznisu



NOVI VINODOLSKI – Hotel Lišanj u Novom Vinodolskom ponovo je pred promjenama.


Naime, krajem prošlog mjeseca dvadesetak stalno zaposlenih je dobilo otkaz, a vlasnici su u pregovorima o novom menadžmentu hotela.


Doznajemo i kako bi upravljanje Lišnjem uskoro trebao preuzeti crikvenički Jadran. Riječ je, inače, o hotelu koji je trenutačno u vlasništvu Petra Radakovića, javnosti poznatog kao dugogodišnjeg čelnog čovjeka Erste banke, koji je dužnost predsjednika Uprave ove banke obavljao u kontinuitetu još od dolaska ove banke u Hrvatsku, da bi se nakon umirovljenja 2015. kupnjom hotela Lišanj okušao i u turističkom biznisu.




U hotel je novi vlasnik uložio 12 milijuna eura te je kapacitet hotela podignut na 4 zvjezdice, a trenutačno je u tijeku ulaganje od dva milijuna eura u depandansu hotela koja će imati tri zvjezdice.


Poslovanje s gubitkom


Komentirajući informaciju o otkazima u Lišnju, Petar Radaković jučer nam je potvrdio kako su dijelu radnika ponudili sezonske ugovore na devet mjeseci, umjesto dosadašnjih cjelogodišnjih.


– Bivša uprava je imala praksu djelatnike zapošljavati za stalno, međutim, to je u ovoj destinaciji neizdrživo. U sezoni ovdje radi stotinjak ljudi, međutim, pretprošle godine smo radili tri i pol mjeseca, a lani šest mjeseci.


S takvim sezonalnim poslovanjem ne možemo imati sadašnji broj stalno zaposlenih radi čega smo ljudima ponudili sezonske ugovore na devet mjeseci. U ovoj destinaciji gdje se radi šest mjeseci, sadašnji broj zaposlenih je nemoguće držati svih dvanaest mjeseci u godini. Inače, u hotel smo u prvoj fazi uložili 12 milijuna eura, a sada ulažemo još dva milijuna, međutim, radimo s gubitkom.


Što se tiče pregovora s Jadranom Crikvenica, mogu reći da smo u pregovorima oko toga da Jadran preuzme menadžment, no ugovori još nisu potpisani. Svakako moram istaknuti kako će hotel i ove godine raditi prema planu, nema riječi ni o kakvom zatvaranju, rekao je vlasnik hotela Lišanj Petar Radaković.


Komentar promjena u hotelu Lišanj tražili smo i u lokalnoj samoupravi. Velimir Piškulić, gradonačelnik Novog Vinodolskog, kazao je kako je hotel Lišanj do sada bio primjer jako dobre suradnje s Gradom i lokalnom Turističkom zajednicom te kako se nada da će tako ostati i dalje.


– Ako se dogodi da Jadran doista preuzme upravljanje hotelom Lišanj, ne vidimo razloga da se ta suradnja ne nastavi. Mi smo otvoreni za suradnju i sigurno da je interes Grada da hotel bude otvoren, odnosno da s radom počinje čim ranije i što kasnije zatvara svoja vrata, ali i da u njemu rade domaći ljudi, kazao nam je jučer novljanski gradonačelnik Piškulić.


Turbulentno doba


A sam hotel Lišanj imao je prilično turbulentnu povijest.


Naime, prije pretvorbe i privatizacije hotel je bio u sastavu Jadrana Crikvenica. Gradnja je završena još 1985. s kapacitetom od 160 soba u hotelu i 50 u depandansi.


Pretvorba je počela, kažu upućeni, dobro – po principu radničkog dioničarstva po uzoru na Jadranku Lošinj. Međutim, uskoro su privatizacijom krenule izmjene većinskih vlasnika.


U novije vrijeme hotel Lišanj je bio i u sastavu turističke tvrtke Brune Orešara, odnosno Hotela Novi. Kako su Hoteli Novi otišli u stečaj, Lišanj je, kao i hoteli San Marino i Klek, bio prodan i od tada je u vlasništvu obitelji Radaković.


Ako se obistine najave, a čini se da je prilično izvjesno da će se pregovori i formalizirati, pa Lišanj ponovo dođe pod kapu crikveničkog Jadrana, na neki način će se »vratiti na početak«. Dodajmo i da je Jadran Crikvenica privatiziran prije dvije godine kada su većinski paket od države kupili PBZ Croatia osiguranje d.d. za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima te Erste d.o.o. društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima.