Po uzoru na Europu

Novinari i nakladnici osnovali Hrvatsko vijeće za medije

Hina

Za prvu predsjednicu vijeća jednoglasno je izabrana Sanja Mikleušević Pavić, novinarka urednica na HTV-u, njezin zamjenik je Boris Trupčević, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca– Udruge novinskih nakladnika, priopćeno je danas iz HND-a



Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i nakladnici svih glavnih hrvatskih medija danas su zajednički osnovali Hrvatsko vijeće za medije (HVM) koje će pratiti i sankcionirati kršenja profesionalne, novinarske etike, a za prvu predsjednicu vijeća jednoglasno je izabrana Sanja Mikleušević Pavić, novinarka urednica na HTV-u.


Njezin zamjenik je Boris Trupčević, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca– Udruge novinskih nakladnika, priopćeno je danas iz HND-a.


U Novinarskom domu danas je održana i osnivačka skupština Udruge hrvatskog vijeća za medije čija je predsjednica postala Silva Celebrini, usvojeni su statut, poslovnik rada vijeća i publicistička načela (etički kodeks). Celebrini, urednica na Hrvatskom radiju, i Trupčević, koji je i predsjednik Uprave Stiryije, nakon dvije će se godine zarotirati na svojim dužnostima u udruzi. Odlučeno je i da će prvi predsjednik etičkog tijela novoosnovane udruge biti iz redova HND-a. Nakon dvije godine će, prema Statutu, tu dužnost obnašati netko iz grupacije poslodavaca.




Ispred HND-a su u skupštini Hrvatskog vijeća za medije, po odluci Središnjeg odbora HND-a, osim Celebrini i Mikleušević Pavić, još i Vesna Roller (Novi list), Gordana Simonović (slobodna novinarka), Luko Brailo (Novi list), Drago Hedl (Jutarnji list), Marinko Jurasić (Večernji list) i Vladimir Lulić (glavni tajnik HND-a i slobodni novinar). Predstavnici HND-a bit će, po odluci središnjeg odbora, i članovi tijela koje će razmatrati pritužbe na kršenja profesionalnih, etičkih načela u medijima.


Za članove vijeća iz redova poslodavaca izabran je iz HUP-UNI, uz Trupčevića, Tomislav Wruss, ispred HURIN-a Ivan Butković, za NUT Romano Bolković, ispred HRT-a Damir Novinić, za Novu tv Ivana Petrović, za RTL Hrvatska Hrvoje Krešić, te ispred udruge internetskih portala (IAB Croatia) Alemka Lisinski.


Statutom je propisano da udruga prestaje s radom izađu li iz nje HND ili HUP-UNI.


Skupštini su, uz predstavnike HND-a i HUP-Udruge novinskih nakladnika, nazočili i predstavnici Hrvatske udruge radija i novina, Nacionalne udruge televizija, Hrvatske radiotelevizije, Nove tv, RTL Hrvatska i Udruge internetskih portala. Veliku pomoć u osnivanju Hrvatskog vijeća za medije, kao samoregulativnog tijela po uzoru na slične institute u Europi, dala je Zaklada Konrad Adenauer, a potporu mu je dalo i Ministarstvo kulture RH, Agencija za elektroničke medije i Hrvatska gospodarska komora.