Livada u Kalmetinom resoru

Novi skandal u HŽ-u: Osam milijuna kuna isplaćeno za nevidljivu prugu

Ladislav Tomičić

Gradnju Industrijskog kolsijeka u Slavonskom Brodu premijerka Kosor prije samo šest mjeseci predstavila je kao strateški investicijski projekt vrijedan 150 milijuna kuna



ZAGREB Tvrtka u sastavu Hrvatskih željeznica po imenu HŽ Cargo platila je koncem prošle godine svojoj tvrtki kćeri Proizvodnja – Regeneracija d.o.o. oko osam milijuna kuna za posao izgradnje donjeg i gornjeg ustroja industrijskog kolosijeka luke Slavonski Brod, iako taj posao do dana današnjeg nije obavljen. Ne samo da Proizvodnja Regeneracija ugovoreni posao nije napravila, nego su radovi tek na početku početaka. Na temelju čega, odnosno za koje radove je HŽ Cargo isplatio osam milijuna kuna ostaje nepoznanica. 


Gradnja industrijskog kolosijeka, koja nije realizirana iako je glavnina novca plaćena, dio je projekta gradnje logističkog centra u Slavonskom Brodu. Cjelokupna investicija uključuje gradnju kotejnerskog terminala, RO/LA terminala te industrijskih kolosijeka i cesta. Investiciju HŽ Carga u luku Slavonski Brod premijerka Jadranka Kosor u ožujku ove godine prezentirala je kao jedan od strateških investicijskih projekata te navela da je vrijedan 150 milijuna kuna, ali stanje na terenu bitno se razlikuje od onog u prezentacijama predsjednice Vlade.     – Već ove godine u Luci će sagraditi 10 milijuna kuna vrijedan sjeverni kolosijek s pripadajućom skretnicom, a cijeli će se planirani projekt realizirati do kraja 2012. budući da je HŽ-Cargo, prema ugovoru, obvezan započeti s obavljanjem lučke djelatnosti najkasnije 1. siječnja 2013. godine, izvijestili su lokalni listovi u travnju prošle godine, kad je potpisan ugovor HŽ Carga i brodske luke.  

  Međutim, tamo gdje je danas trebao ležati sjeverni kolosijek nalazi se nedirnuta livada s pripadajućom travom, bez šljunka, željezničkih pragova, tračnica ili drugih tragova industrijskog kolosijeka. 


Više u tiskanom izdanju Novog lista, u ponedjeljak, 26. rujna