Traži se podrška braniteljskih udruga

Novi oblik “demokracije”: Kandidati za ministra branitelja idu se predstavljati u “šator”, učinit će to i Demo i Milas

Dražen Ciglenečki

Prosvjednički šator  postao dodatni autoritet pri izboru ministra branitelja / Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Prosvjednički šator postao dodatni autoritet pri izboru ministra branitelja / Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

HDZ-ov Mijo Crnoja već se predstavio prosvjednicima.  Mislim da će podrška udruga branitelja imati značajnu težinu i utjecati i na  Oreškovića, procjenjuje Crnoja



ZAGREB  Domoljubna koalicija i Most razgovaraju o kandidatima za buduće ministre, onda njihovi prijedlozi idu na odobrenje kod mandatara Tihomira Oreškovića, ali za resor branitelja postoji još jedna instanca, šator ispred Ministarstva branitelja. Kandidati za nasljednika Predraga Matića odlaze tamo predstaviti svoj program, očekujući podršku braniteljskih udruga.


U četvrtak je to objavio Mijo Crnoja, kandidat HDZ-ovog Odbora za branitelje i stranačke Zajednice branitelja »Gojko Šušak«. O tome je HDZ izvijestio na svojoj službenoj web stranici, što je suprotno najavama iz Domoljubne koalicije i Mosta da neće objavljivati imena ministarskih kandidata nego isključivo konačan Oreškovićev odabir.


Branitelji znaju


I ta činjenica Ministarstvo branitelja čini posebnim u procesu izbora članova Vlade.




– Osim mene, kandidati su i Zvonko Milas, također iz HDZ-a, i Miodrag Demo iz stranke Milana Bandića, koji će svoju prezentaciju u šatoru imati u ponedjeljak. Od početka prosvjeda sam s mojim prijateljima i suborcima. Dane i noći proveo sam u tom šatoru i logičnim smatram da sam im sada predstavio program, rekao nam je jučer Crnoja. On, međutim, ističe da se vodstvo prosvjedničkog šatora neće opredjeljivati za jednog od tri kandidata za ministra.


– To je njihov stav i ja ga poštujem. Ali, idućih dana izjašnjavat će se udruge branitelja i pojedinci. I Milas i Demo su odlični kandidati, no branitelji najbolje znaju koji bi među nama bio najkvalitetnije rješenje za tu dužnost, koji bi bio u stanju realizirati sve što piše u njegovom programu, a tiče se prava branitelja. Mislim da će podrška udruga branitelja imati značajnu težinu i utjecati i na gospodina Oreškovića, procjenjuje Crnoja, kojeg razgovor s mandatarom za sastavljanje Vlade tek očekuje. Crnoja misli da je ovakav model izbora ministra branitelja »novi oblik demokracije«.



Ministar branitelja na odlasku Predrag Matić nema razumijevanja za prezentacije kandidata za tu dužnost u šatoru.– To je farsa, ismijavanje demokracije. Ne može ministar biti odgovoran bilo kome osim premijeru. Ti odlasci u šator i lobiranja za sebe nisu pravi način. Ja bih volio kad bi kandidati za ministra jasno rekli da neće umanjivati prava branitelja, što sam ja učinio i toga sam se držao tijekom svojeg mandata. Nisam siguran da bi novi ministar mogao ispuniti ovakvo obećanje, rekao nam je Matić.


Superlativi


U tekstu na HDZ-ovoj internetskoj stranici o njemu se govori u superlativima, naglašava se, između ostalog, da je taj nekadašnji pripadnik specijalne policije tijekom cijelog životnog i ratnog puta »posvećen borbi za pravednu i slobodnu Hrvatsku i zaštiti dostojanstva hrvatskih branitelja«. Pritom Crnoja, navodi se, nije zanemario svoje obrazovanje pa je uspio diplomirati na dva fakulteta, Fakultetu prometnih znanosti i Fakultetu političkih znanosti, na kojem je stekao titulu magistra iz područja međunarodnih znanosti i nacionalne sigurnosti.


Josip Klemm, jedan od vođa iz šatora na Trgu Nevenke Topalušić, potvrdio nam je da se oni neće izravno uključivati u proceduru izbora ministra branitelja.


– Da smo mi šator podigli zbog te pozicije, onda bi ministar bio Đuro Glogoški. Naši zahtjevi su druge prirode i svi se odnose na prava branitelja. Zato ćemo u borbi za ta prava ustrajati i nakon što bude formirana Vlada HDZ-a i Mosta. Nismo mi u startu bili niti protiv ministra Matića, štoviše podržavali smo ga sve do trenutka dok nije počeo manipulirati sa Zakonom o pravima branitelja, koji je radio sam, iako nam je obećao da će konzultirati udruge branitelja, kazao nam je Klemm.