Širenje potencijalne baze

Novi aduti: Kukuriku koalicija pojačava se s dvije seljačke stranke

Dražen Ciglenečki

I ranije smo surađivali s tim ljudima dok su bili u HSS-u. U to je vrijeme HSS bio snažna stranka, a sada je spao na jednog saborskog zastupnika. Sasvim je moguće da će A-HSS i HDSS imati određen broj kandidata na listama naše koalicije, rekao nam je jučer visoki dužnosnik SDP-a

ZAGREB  U iduća dva tjedna sigurno neće biti potpisana predizborna koalicija predvođena SDP-om. Bilo je planirano da se čelnici SDP-a, HNS-a, HUS-a i Hrvatskih laburista sastanu i svoje potpise na već pripremljen sporazum stave do konca srpnja, no to je odgođeno u iščekivanju što će učiniti IDS, a sad je razdoblje godišnjih odmora. U SDP-u računaju da bi do kraja kolovoza IDS mogao odlučiti o ostanku u koaliciji, a u međuvremenu su se pojavili neki drugi mogući partneri. Jedan je PGS, s čijim je predsjednikom Darijom Vasilićem premijer Zoran Milanović dugo razgovarao prošle nedjelje u Dobrinju. Navodno je Vasilić pokazao interes da se priključi koaliciji lijevog centra, koja bi na listi u osmoj izbornoj jedinici PGS-u osigurala mjesto koje vodi u Sabor. No, dan kasnije press konferenciju održali su politički tajnik PGS-a Franjo Butorac i počasni predsjednik stranke Nikola Ivaniš, koji su potvrdili da imaju spomenutu SDP-ovu ponudu, ali su je praktično odbili. Butorac je ustvrdio da se ne žele prodati u zamjenu za odustanak od zalaganja za regionalizaciju, kojoj se Milanović protivi. U SDP-u procjenjuju da bi u PGS-u ipak mogla prevagnuti Vasilićeva struja.No, zasad je izglednije da se ova koalicija proširi s dvije stranke koje su formirali bivši članovi HSS-a. Riječ je o Autohtonoj hrvatskoj seljačkoj stranci i Hrvatskoj demokratskoj seljačkoj stranci. Potpredsjednik SDP-a Gordan Maras danas će s njihovim predsjednicima Stankom Grčićem i Ivanom Martanom na Mirogoju položiti vijenac na grob Stjepana Radića, povodom 87. godišnjice njegove smrti.

– I ranije smo surađivali s tim ljudima dok su bili u HSS-u. U to je vrijeme HSS bio snažna stranka, a sada je spao na jednog saborskog zastupnika. Sasvim je moguće da će A-HSS i HDSS imati određen broj kandidata na listama naše koalicije, rekao nam je jučer visoki dužnosnik SDP-a.


Jednako nam je govorio i Grčić, dugogodišnji glavni tajnik HSS-a koji je tu stranku napustio u veljači ove godine. Šef A-HSS-a ističe da ga je jako razveselilo što je SDP prihvatio njegov poziv da im se pridruže u polaganju vijenca na Radićev grob.


– To je dokaz da oni poštuju jednog od tri najvažnija hrvatska političara 20. stoljeća i nam je to važno. Bilo je naznaka da SDP želi suradnju s A-HSS-om i ovo je potvrda toga. Poslije polaganja vijenca održat ćemo sjednicu predsjedništva stranke i ja ću otvoriti raspravu o predizbornoj koaliciji sa SDP-om. Činjenica je da smo mi svjetonazorski sličniji HDZ-u, ali iz koalicije s njima HSS je izašao vrlo oslabljen dok sa SDP-om imamo pozitivnija iskustva, kazao nam je Grčić, čija stranka ima sporazum s HDSS-om, pa otud i oni u ovoj priči.




Grčić je uvjeren da bi A-HSS profitirao od ove suradnje, ali i koalicija lijevog centra.


– Mi bismo mogli popuniti rupe koje imaju SDP i njihovi sadašnji partneri. Oni nemaju program za selo i poljoprivredu, a mislim i da samo naše ime i radićevština koja nam je politički temelj nosi neke glasove. U situaciji kad su dva bloka prilično izjednačena i devet tisuća članova A-HSS-a može imati težinu, objašnjava Grčić.Pohvalio se da cijele gradske organizacije HSS-a, nezadovoljne načinom na koji Branko Hrg vodi stranku, pristupaju A-HSS-u.


– Danas HSS ima još svega desetak tisuća članova. Prešao nam je, primjerice, njihov ogranak u Zaboku, a na putu da napravi isto je i samoborska organizacija na čelu s potpredsjednikom HSS-a Krešimirom Beljakom. Hrg nije dorastao svojoj ulozi. Cilj nam je okupiti svih pet stranka nastalih iz HSS-a i Radićevom nauku vratiti mjesto na političkoj sveni koje mu pripada, zaključuje Grčić.