Paket reformi

Nova pukotina u Domoljubnoj koaliciji: HSS neće podržati promjene u zdravstvu, ni prodaju Podravke

Zlatko Crnčec

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak

Vjerojatno u vodstvu Domoljubne koalicije smatraju da imaju dovoljno stabilnu većinu kada im nisu bitna dva glasa koja u Saboru ima HSS, rekao je Beljak. Komentirajući dijelove Nacionalnog programa, Beljak kaže da je jako skeptičan



ZAGREB HSS ima velike rezerve prema nekim dijelovima Vladinog Nacionalnog programa reformi, a posebno onima koji se odnose na reformu zdravstva i privatizaciju državnih tvrtki.


– Mi s tim nemamo ništa. Željno očekujemo ovotjednu sjednicu Vlade na kojoj će se i službeno predstaviti ovaj dokument. Nakon toga sazvat ćemo stranačka tijela i donijeti odluku o tome hoćemo li ga podržati ili nećemo, rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.


Dodao je da djelomično razumije da HSS nije nitko ništa pitao kada je u pitanju Nacionalni program budući da se u HDZ-u održavaju unutarstranački izbori dok s premijerom Oreškovićem nemaju komunikaciju.




– Vjerojatno u vodstvu Domoljubne koalicije smatraju da imaju dovoljno stabilnu većinu kada im nisu bitna dva glasa koja u Saboru ima HSS, rekao je Beljak. Komentirajući dijelove Nacionalnog programa, Beljak kaže da je jako skeptičan kada je u pitanju prodaja kontrolnog paketa dionica Podravke.


– Naravno da mi je to sumnjivo kada se sjetim kako su se privatizacije odvijale u zadnjih 25 godina. Podravka je ključna tvrtka za cijelu Križevačku, ali i za sve okolne županije, rekao je Beljak. Što se tiče intervencija u zdravstveni sustav čini se da HSS neće podržati ni poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja ni penalizaciju dolazaka na hitnu službu.


– Te su reforme vjerojatno predložene po uzoru na kanadsko zdravstvo. Postoje države gdje si svatko sam plaća svoje zdravstveno pa onda spava pod mostom nakon što proda kuću kako bi se liječio. Hrvatska nije takva država, ali ako je netko u Vladi želi takvom napraviti neka onda to kaže jasno i glasno, a ne da se građane tjera da plaćaju i zdravstveni doprinos i još dodatno kada su bolesni, rekao je Beljak. On smatra da je podizanje praga za umirovljenje na 67 godina mjera koja će samo potaknuti dodatno iseljavanje mladih iz Hrvatske.


HSS u Saboru ima dva mandata. Na prošlogodišnjim izborima osvojen je samo jedan mandat, ali je HDZ pristao dati im još dva dodatna mjesta zbog velikog broja preferencijalnih glasova. Jedno je dodatno mjesto popunjeno, ali drugo još nije tako da HSS u ovom trenutku nema samostalni klub zastupnika.