Afera ''Bundekfest''

Nova optužnica protiv Bandićevih suradnika: Šatori na Trgu i Bundeku mimo javnog natječaja

Vanja Vesić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Nakon što je danas zagrebački gradonačelnik razdragan izašao sa Županijskog suda u Zagrebu zbog odbacivanja optužnice o pogodovanju katoličkoj udruzi "U ime obitelji" USKOK je netom poslije objavio novu optužnicu protiv petorice njegovih suradnika i prijatelja - također zbog zloupotrebe položaja i ovlasti



ZAGREB – Nakon što je danas zagrebački gradonačelnik razdragan izašao sa Županijskog suda u Zagrebu zbog odbacivanja optužnice o pogodovanju katoličkoj udruzi “U ime obitelji” USKOK je netom poslije objavio novu optužnicu protiv petorice njegovih suradnika i prijatelja – također zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.


Tereti ih se za izbjegavanje javnog natječaja za “svatovski” šator na Trgu bana Jelačića i pivarsko-zabavnjačku manifestaciju “Bundekfest” od 2011. i 2014. godine čime su financijski pogodovali ugostiteljima, sada i suokrivljenicima. Dovršetkom istrage prvookrivljen je Ratimir Jureković (41) tadašnji viši stručni savjetnik pročelnika Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, Josip Nalis (40) ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb (KDZ), ugostitelj Josip Katić (57), glavni tajnik Zagrebačkog spotskog saveza Zdenko Antunović (51) i petookrivljeni zamjenik pročelnika Ureda za obrazovanje Tedi Lušetić (50). 


 Jurekoviću se stavlja na teret da je od listopada 2013. do siječnja 2014. godine, prema prethodnom dogovoru s trećeokrivljenim Katićem zatražio od Nalisa ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb (KDZ), da firmama povezanim s trećeookrivljenim ugostiteljem mimo javnog natječaja osigura pružanje ugostiteljskih usluga na Trgu bana Josipa Jelačića pod famoznim šatorom. Drugookrivljeni Nalis operativno je “sredio” da se izbjegne postupak javne nabave i firmama povezanim s Katićem omogućio pružanje ugostiteljskih usluga u šatoru i zaradu od najmanje 4.100.000,00 kuna. 

Lušetić kao zamjenik pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, zadužen za resor kulture, od srpnja 2013. do listopada 2013. godine imao je dogovor s Nalisom. Nakon što je angažirao vanjske suradnike i dogovorio poslove pružanja usluga za organiziranja “Bundekfest 2013” s točno određenim pružateljima usluga, iskoristio je svoj autoritet i položaj te naredio Nalisu ravnatelju KDZ-a koja je bila tehnički izvršitelj manifestacije, da protivno Zakonu o javnoj nabavi ugovore o poslovima pružanja usluga za potrebe manifestacije sklopi s firmama koje je on prethodno odabrao. Nalis je poslušao Lušetića. Time je omogućio da dva Katićeva obrta i jedno društvo, bez postupka javne nabave, dobiju poslove u ukupnoj vrijednosti od 886.683,38 kuna. 




Nadalje, USKOK četverookrivljenog Antunovića tereti da je od svibnja 2014. do 5. listopada 2014., koristeći okolnost da ga je gradonačelnik Bandić zadužio da vodi organizaciju manifestacije “Bundekfest 2014”, zatražio od Nalisa da KDZ kao tehnički izvršitelj manifestacije protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi besplatno dodijeli štandove za pivarsku zabavu ali opet s odabranim firmama, po Antunovićevom izboru. Tako su tri firme i jedan obrt mimo javne nabave uprihodile 2.404.104,64 kune.