Srednje škole

Nitko neće u stolare: Na području PGŽ-a sve slabije zanimanje za strukovne škole

Ingrid Šestan Kučić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Ravnatelji primorsko-goranskih srednjih škola na radnom sastanku u Ugostiteljskoj školi u Opatiji o upisima u sljedeću školsku godinu



Prijedlog Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije je da se za buduće srednjoškolce na predstojećim upisima osigura 2.802 upisna mjesta u 31 srednjoj školi, a to je za tristotinjak mjesta više od procjene ukupnog broja budućih srednjoškolaca u Primorsko-goranskoj županiji – izvijestila je pročelnica Edita Stilin ravnatelje srednjih škola koji su se jučer okupili na radnom sastanku u Ugostiteljskoj školi Opatija. Kao dobru vijest pročelnica je istaknula podatak da će u klupama prvih razreda primorsko-goranskih srednjih škola iduće školske godine sjediti čak 90 učenika više nego lani.


– U odnosu na parametre koje smo uzeli u obzir, a riječ je o procjeni broja ponavljača, broju učenika koji će napustiti županiju, kao i onih koji će doći te broju osmaša, predložili smo upisnu kvotu veću za tristotinjak mjesta od broja učenika koji će se upisati. Objektivno je očekivati upis 2.508 učenika u prvi razred srednje škole. Broj planiranih razrednih odjela ostat će na prošlogodišnjoj razini, odnosno bit će ih 126, a učenicima će se ukupno ponuditi 88 različitih programa. Od toga je 5 gimnazijskih, jedan petogodišnji strukovni, 37 četverogodišnjih strukovnih, 35 trogodišnjih strukovnih te dva dvogodišnja programa, kao i 3 umjetnička i 5 programa za učenike s teškoćama u razvoju, kazala je Stilin.



Ravnateljima srednjih škola na sastanku se jučer pridružio i župan Zlatko Komadina koji je posebno istaknuo zadovoljstvo zbog činjenice da su škole spremne dok čekaju kurikularnu reformu uvesti Građanski odgoj i obrazovanje, a sastanak ravnatelja iskorišten je i za oproštaj od njihovog dugogodišnjeg kolege Davora Miloševića koji je s početkom ove školske godine otišao u mirovinu s mjesta ravnatelja Strojarsko brodograđevne škole za industrijska i obrtnička zanimanja.





Pročelnica je ujedno izrazila i nezadovoljstvo sa zainteresiranošću učenika za upis trogodišnjih strukovnih programa iznijevši podatke da se u gimnazijske programe upisuje 30 posto učenika, u četverogodišnje i petogodišnje strukovne programe 67 posto učenika, dok trogodšnje strukovne programe bira 17 posto učenika, a umjetničke njih 3 posto.


– Najslabiji smo po pitanju upisa u trogodišnje strukovne programe. Nemamo problema s upisima u gimnazije i četverogodišnje strukovne škole, no 17 posto učenika u obrtništvu je zaista malo. Zbog prethodnih iskustava upise u neke od tih programa ove godine nećemo vršiti, jer nitko ne želi u njih. Jedan od takvih programa je stolar. Taj će program zamijeniti novi, a riječ je o programu drvodjeljski tehničar dizajner, najavila je pročelnica.


Ujedno je kazala i da će se po završetku upisa od svih škola tražiti analiza upisa koja će se koristiti kao podloga za planiranje narednih upisa. Na sastanku ravnatelja 31 primorsko-goranske škole načelno je dogovoreno i organizirano predstavljanje srednjoškolskih programa osmašima, a raspravljalo se i o programima kojima se obogaćuje školski kurikulum. za takve je programe Županija ove godine osigurala 853 tisuće kuna, od čega 151 tisuća kuna odlazi na učenička natjecanja, a sredstva se među školama od ove godine raspodjeluju na osnovi broja učenika. Ravnateljima je predočen i način financiranja minimalnog financijskog standrada za decentralizirane funkcije, a riječ je o dvadesetak milijuna kuna koji će se utrošiti za održavanje i opremanje škola.